пʼятниця, 21 квітня 2017 10:25

Побачити Париж: коли у запасі – три дні на подорож
23

Фото: Олег БОЖКО

Найцікавіші музеї, галереї, палаци і визначні місця столиці Франції – у підбірці від Gazeta.uа

Про Париж щорічно пишуть десятки книг, а екскурсоводи складають сотні нових пішохідних та автобусних маршрутів. Газети й журнали рясніють найрізноманітнішими порадами про те, які місця в цьому славетному місті варто обов'язково побачити.

Що б ви не вирішили робити у Парижі - прогулятися пішки вузькими вуличками або сісти на велосипед, вистояти в черзі, щоб на власні очі побачити портрет "Мони Лізи", а потім зробити невелику перерву і з'їсти круасан, запивши його ароматною кавою в одному з кафе в центрі міста - місто запам'ятається назавжди.

Всі, хто бував у Парижі, стверджують: тут знайдеться безліч захоплюючих активностей навіть для найбільш вибагливого туриста. Але все одно часом складно буває вибрати ті "головні" місця, які варто відвідати.

Gazeta.ua підібрала найцікавіші, на думку редакції, локації цього легендарного міста, які можна встигнути побачити за три дні.

День перший. Прогулянка на катері річкою Сена

Своє знайомство з містом можна почати з прогулянки на катері річкою Сена. Це один з безпрограшних варіантів отримати вперше враження про Париж.

У середньому, прогулянки на катері уздовж набережної міста тривають 2-2,5 години, якщо врахувати дорогу туди і назад. За цей час можна встигнути у повній мірі насолодитися мальовничими краєвидами практично на всі основні визначні пам'ятки міста, а з настанням сутінок можна побачити, як один за одним спалахують вогні Парижа.

Автор: Олег БОЖКО
 

Катер обов'язково пройде повз Ейфелевої вежі, що стоїть на Марсовому полі, а вдалині будуть помітні шпилі знаменитого на весь світ Собору Паризької Богоматері. Ви обов'язково помітите і тутешню Статую Свободи. Вона, до речі, в рази нижча за Нью-Йоркську, але в міському ансамблі виглядає дуже доречно.

Під час прогулянки на катері варто відзначити й унікальні стародавні мости, що з'єднують правий і лівий береги міста. Багато мостів налічують кілька століть. Так, Новий Міст (Pont-Neuf), почали будувати ще в далекому 1578 році. Цікаво, що кожен новий міст ви зможете бачити через кожні 300-500 метрів.

Автор: Олег БОЖКО
 

Окремої уваги заслуговує набережна Сени. Увечері, особливо в теплу погоду, вона перетворюється в місце відпочинку парижан і туристів зі всього світу. На набережній можна посидіти годинку-другу, завбачливо захопивши із собою каву і бутерброд, а можна навіть влаштувати невеликий пікнік.

Уздовж річки також простягаються багато бігових доріжок, куди парижани виходять на вечірню пробіжку. До слова, як вранці, так і ввечері, на доріжках багатолюдно: помітно, що багато французів намагаються підтримуватися здорового способу життя.

Автор: Олег БОЖКО
 

Факт: Вже з березня у Парижі починають квітнути дерева. Весняна погода приходить у місто в середньому на місяць раніше, ніж у Київ. Вже у кінці березня в Парижі ви точно матимете можливість сфотографуватися на фоні квітучих вишень або троянд на Єлисейських Полях.

День другий. Велике мистецтво Парижа

Скульптури Родена у Великому Палаці

Наступний день можна почати з відвідин Великого Палацу. Це велична архітектурна споруда у центрі Парижа, виконана у стирі боз-ар. Розкішна будівля з давньою історією відома на весь світ передусім як визначний культурний і виставковий центр. За статистикою, що побачити Великий Палац, у Париж приїздить понад 1,5 мільйона туристів на рік.

Автор: Олег БОЖКО
 

Сюди їдуть подивитися предмети мистецтва, які лишаються актуальним протягом багатьох сторіч. Крім того, сама будівля вражає помпезністю і величністю архітектури.

Порада: Якщо матимете можливість відвідати місто до кінця липня 2017року, обов'язково завітайте у Великому Палаці на виставку скульптур легендарного Огюста Родена.

Як і більшість митців-геніїв, за своє життя парижанин Огюст Роден (1840-1917) стикнувся із несприйняттям своїх робіт сучасниками, проте зараз саме його вважають основоположником сучасної скульптури.

Автор: Олег БОЖКО
 

Більшість своїх знаменитих робіт Роден створив вже у зрілому віці, а замолоду працював декоратором. Вже зараз прізвище Родена знають і чули навіть ті, хто не цікавиться скульптурою та мистецтвом загалом. Варто також додати, що його скульптура "Мислитель" є однією із найбільш впізнаваних у світі.

Всесвітньо відомий Музей Орсе

У музеї Орсей варто побувати, щоб побачити шедеври світового мистецтва. Музей Орсе (або д'Орсей) – це третій за популярністю музей Парижа і десятий – у світі. Коли б ви не завітали у це місце, ви гарантовано отримаєте задоволення від споглядання всесвітньо відомих картин.

Музей розташований в самому центрі Парижа в будівлі, де раніше був залізничний вокзал. З одного боку музей межує з готелем на лівому березі Сени. Відкритий у 1900 році, вокзал став першим електрифікованим вокзалом у світі. Проте з часом рух поїздів у ньому ставав все менш інтенсивним.

Автор: Олег БОЖКО
 

Через сімдесят один рік після спорудження будівлі, її вирішили знести, проте після ряду дискусій її вдалося зберегти. Вже за сім років споруда отримала статус історичної пам'ятки. Її поетапно реконструювали і переробили на музей.

Автор: Олег БОЖКО
 

Порада: Після відвідування Музею Орсе Можна завітати і у знаменитий Лувр. Інший варіант – прогулятися Марсовим полем біля Ейфелевої вежі. Але якщо ви турист і гуляєте цими легендарними місцями, будьте готові, що вам наперебій пропонуватимуть придбати маленькі сувенірні Ейфелеві вежі у вигляді брелоків. Їх вартість складає 1 євро. Але пам'ятайте: всю цю продукцію роблять не у Франції, а везуть із Китаю. А собівартість такого сувеніра – 20-30 євроцентів. Тому краще купити сувенір більш високої якості.

Автор: Олег БОЖКО
 

Знахідка для кіно любителів: Cinémathèque française

Франція відома, зокрема, і як батьківщина кінематографії. Саме тут, а не в Голівуді, придумали кіно. В одному з французьких кафе 28 грудня 1895 року брати Луї Жан і Огюст Люмєр дали перший в історії платний кіносеанс, показавши публіці 46-секундний фільм "Вихід робочих із фабрики "Люмєр".

Також тут у 1936 році відкрилася Французька cінематека - один із найбільших кіноархівів світу. До початкового фонду увійшли фільми студії "Альбатрос", заснованої у 1920-х роках російськими емігрантами, та фільми з колекції Жоржа Мельєса.

Автор: Олег БОЖКО
 

Метою створення Сінематеки стало збирання та збереження фільмів. Перед початком Другої світової війни Лангуа засновникам центру вдалося зібрати одну з найбільших колекцій у світі, зокрема через наказ нацистів у Німеччині знищити фільми, що були зняті до 1937 року. Вдалося врятувати багато фільмів та перевезти їх до Франції, де вони зберігалися під час війни. Заснована у 1992 році Бібліотека кіно стала структурним підрозділом Французької сінематеки.

Автор: Олег БОЖКО
 

Особливий інтерес для відвідувачів Сінематеки мають експозиції кінематографічних плакатів. Яких тут тільки немає: знайдуться навіть плакати радянських фільмів, які свого часу транслювалися у Франції в різні роки.

Мистецтво в усіх проявах: Центр Помпіду

Здається, що у Національному центрі мистецтва і культури Жоржа Помпіду багатолюдно навіть у будні. Тут варто побувати, якщо бажаєте побачити роботи сучасних художників зі всього світу. У Помпіду також є масштабна колекція картин художників 20 сторіччя.

Автор: Олег БОЖКО
 

Загалом, діяльність Центру Помпіду присвячена вивченню й підтримці сучасного мистецтва у найрізноманітніших його проявах.

Відкрився знаменитий Центр 31 січня 1977 року. Треба сказати, що зовнішній вигляд будівлі відразу викликав неоднозначні відгуки. Багато хто навіть протестував проти такого проекту будівлі й виступив із публічною критикою архітектора Центру Помпіду. Деяким критикам будівля здавалася схожою на нафтоперегінний завод.

Автор: Олег БОЖКО
 

Однак вже через деякий час Центр став однією з візитних карток Парижа, увійшовши в число найбільш відвідуваних французьких та світових визначних місць. Щороку Центр Помпіду відвідує до 3,8 млн туристів.

Легендарний Лувр

Цей музей не потребує додаткових аргументів, щоб його відвідати. Навіть ті, кого не цікавить мистецтво, не може не захопитися чудовим будівлею музею Лувр в Парижі. Він є найбільшим, найстарішим і навідомішим музеєм в столиці.

Автор: Олег БОЖКО
 

Музей демонструє 35 000 експонатів, від найдавніших часів до 19 століття на площі понад 60 000 квадратних метрів.

Автор: Олег БОЖКО
 

Спочатку Лувр побудований в якості військової фортеці в 13 столітті, Лувр був королівським палацом декількох років, протягом 16-го століття, перш ніж стати музеєм в 1793 році.

Автор: Олег БОЖКО
 

Серцем Лувру є широко відома серед туристів всього світу скляна піраміда, яку показували у фільмі "Код". Ця піраміда була розроблена в 1990-х роках і практично миттєво стала дуже популярною.

Розкішна Паризька опера

Збагатившись враженнями від шедеврів світового мистецтва, вечір другого дня можна провести у знаменитій Паризькій Гран-Опері, також відомій як "Опера Гарньє". Це державний оперний театр і всесвітньо відомий центр театральної культури Франції.

Оперний театр був заснований у далекому 1669 році. Першою постановкою, яку в ті роки показали глядачам, була музична трагедія "Помона", написана композиторами-засновниками опери Камбером і Перреном.

Зараз Паризька Опера відома на ввесь світ. Слави і популярності у різні історичні проміжки часу їй додавали різні фактори: як знамениті постановки, так легенди, пов'язані із цим місцем. Зокрема, прославив на ввесь світ Паризьку Оперу письменник та журналіст Гастон Леру. Він був пристрасним театралом і часто навідувався у Паризьку оперу. Його перу належить знаменитий роман "Привид опери".

Автор: Олег БОЖКО
 

Ця сумна і романтична історія стала основою для багатьох екранізацій та театральних постановок. За однією з легенд, у контракті директора Паризької опери є пункт, який забороняє продавати квитки у ложу №5 другого ярусу, бо це – місце привида, і зайняти його – значить накликати на себе невдачі.

Порада: Щоб відчути справжній дух світського життя Парижа, можна відвідати один із публічних заходів, які проходять в опері. Про такі події зазвичай повідомляє сайт Паризької Опери. Приміром, вишукані частування і фуршети на тисячу гостей, присвячені відкриттю туристичного салону Франції запам'ятаються вам надовго.

Нова будівля Паризької Філармонії

Якщо вам імпонує класична музика, а ще – подобаються оригінальні сучасні будівлі, зайдіть подивитися Паризьку філармонію. Це ще один цікавий концертний зал столиці Франції. Він оснащений аудіо обладнанням дуже високої якості, передбаченим для виконання симфонічної, камерної, етнічної та джазової музики.

Автор: Олег БОЖКО
 

Дві будівлі паризької філармонії – порівняно нові та цікаві своїм зовнішнім виглядом. Одна з будівель була відкрита взимку 2015 року. Її концентрий зал уміщує 2400 місць. Вона має багато виставкових залів, навчальні майстерні і репетиційні зали. Друге приміщення філармонії – це так зване містечко музики. Його відкрили у 1995 році. Потім його перейменували у "Філармонію 2".

Автор: Олег БОЖКО
 

Зараз Паризька філармонія – це домашній майданчик для двох міських оркестрів – симфонічного і камерного.

Порада: Гарна ідея – заздалегідь домовитись із персоналом філармонії про відвідування репетиції оркестру. Хоча б на 10-15 хвилин зазирнути і подивитися за процесом підготовки до виступу музикантів - буде дуже цікаво.

День третій. Паризькі околиці

Палац Фонтенбло

Дорога до цього красивого палацу епохи Ренесансу від Парижу займає близько 1,5 години. Після недовгої дороги погляду відкривається мальовнича місцевість. Здається, за територією палацу доглядають дуже ретельно, враховуючи при цьому кожну деталь.

Сама будівля палацу справляє незабутнє враження. Розкіш і вишуканість – перші асоціації, які виникають у більшості туристів. У Фонтенбло, який свого часу розрісся із одного палацу у ціле однойменне місто, жили ключові правителі Франції: від Людовика VII до Наполеона III.

Автор: Олег БОЖКО
 

У 1981 році плац і парк увійшли у список Всесвітнього спадку ЮНЕСКО у Франції. Тут є три сади: Англійський, Великий партер, і Сад Діани. Також – двір великого Коня, Фонтанний двір, Овальний двір та Службовий двір (двір Генріха IV). Серед інтер'єрів особливо цікава Королівська бібліотека, де зберігається величезний глобус.

Порада: Щоб отримати "комплексне" враження від палацу, має вистачити 3-3,5 години. За цей час можна також пообідати у місцевому ресторані, прогулятися парками. І, звісно, помилуватися самим розкішним палацом.

Château de Versailles: королівська розкіш

Торкнутися історії, що сягає глибини віків і побачити Версаль щороку їдуть мільйони відвідувачів. Практично у будь-яку пору року тут помітно багато автобусів із туристами зі всього світу.

Версаль – унікальний палацово-парковий ансамбль у Франці, екс-резиденція французьких королів у місті Версаль. Зараз – передмістя Парижа і центр туризму світового значення.

Автор: Олег БОЖКО
 

Про історію Версалю можна розповідати годинами поспіль. Але краще завітати сюди самому, послухати розповіді гідів і на власні очі побачити легендарні місця, де відбувалися ключові історичні події західної Європи.

Більше століття невелике містечко Версаль був фактичною столицею Франції: з епохи "Короля-сонця" аж до Великої французької революції тут приймалися найважливіші державні рішення, укладалися дипломатичні союзи, оголошувалися війни і підписувалися мирні договори.

Версаль зі своїм знаменитим палацом, регулярним парком і ретельно вивіреної міської плануванням послужив зразком для наслідування не тільки монархій Європи, а й молодої американської республіки - при зведенні Вашингтона архітектори надихалися прикладом французьких колег.

З падінням монархії політичне значення Версаля зменшувалося, але аж ніяк не зійшло нанівець: саме тут в 1871 році прусський кайзер Вільгельм I проголосив створення німецької імперії, а через півстоліття знаменитий Версальський договір зафіксував її загибель.

Автор: Олег БОЖКО
 

Сучасний Версаль - це респектабельна столиця департаменту Івлін (Yvelines), буржуазне місто з прекрасною екологією, пам'ятками світового рівня і розвиненою туристичною індустрією. Ще один беззаперечний "плюс" місцини в очах мандрівника – це легка транспортна доступність і близькість до столиці Франції.

Спеціальна пропозиція від адміністрації Версалю - обід в одному із королівських залів, під час якого туристам подають вишукані страви, а стіл сервірують срібними виделками.

Автор: Олег БОЖКО
 

Від Версалю до Парижа – зовсім недалеко. Після приблизно півгодини дороги ви вже прибудете у місто. Мабуть, найпрекрасніша ідея для закінчення третього дня перебування у Парижі – вишукана вечеря в ресторані на Ейфелевій вежі.

За організацію поїздки висловлюємо подяку Національному агентству розвитку туризму у Франції "Ату Франц", мерії Парижа та Міністерству культури Франції

Зараз ви читаєте новину «Побачити Париж: коли у запасі – три дні на подорож». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути