понеділок, 26 лютого 2018 13:00

Мукачівський замок Паланок вражає туристів таємничими легендами
25

Фото: Олег БОЖКО

Тим, хто подорожує поїздом до Мукачевого чи Ужгорода, Замок Паланок видно здалеку. Він знаходиться в рівнині річки Латориця на околицях Мукачева. Мукачівський замок – найвідоміший серед пам'яток архітектури Закарпаття. Туристи кажуть, що це також і один з найбільш красивих замків України. І справді: будівля замку збереглася значно краще, ніж багато подібних об'єктів в інших областях.

Автор: Олег БОЖКО
 

Мукачівський замок включають практично в усі путівники по Закарпаттю і радять відвідати його, якщо ви завітали у Мукачеве хоча б на один день.

Автор: Олег БОЖКО
 

До замку доволі зручно добиратися: по місту курсує багато автобусів і маршруток, які регулярно возять пасажирів до пункту призначення. Щоправда, потім треба буде доволі немало пройти, піднімаючись дорогою до самого замку, адже знаходиться він на високому пагорбі.

Автор: Олег БОЖКО
 

Замок Паланок овіяний безліччю легенд і таємничих історій. Одна із легенд розповідає, що гора під замком була насипна людьми вручну. Ті люди, що працювали, терпіли тяжкі муки. Звідки нібито й походить назва міста – Мукачеве. Втім, це лише легенда, бо у краєзнавців-науковців є інші, більш точні версії походження назви міста. А насправді гора, на якій знаходиться замок – природня.

Автор: Олег БОЖКО
 

Точну дату спорудження самого замку Паланок визначити доволі важко: окремі його частини зводили в різні роки і навіть в різні епохи. У 1290 році замок згадується як володіння угорського короля. Згодом у Закарпаття з Поділля переселився князь Федір Коріатович. Йому угорський король віддав у володіння Мукачево і прилеглі території. Саме подільському князеві Коріатовичу народний переказ і приписує спорудження кам'яного замка. Потім замок змінив ще багато власників.

Автор: Олег БОЖКО
 

Майже кожен володар замку додавав до зовнішнього вигляду щось своє. Так, були добудовані додаткові оборонні вежі, розширені і поглиблені рови, зміцнені стіни і бастіони. Зараз у дворі замку є пам'ятник його засновнику – Федору Коріатовичу.

Автор: Олег БОЖКО
 

Багато легенд пов'язано із криницею замку Паланок. Кажуть, коли криницю копали, то вода все ніяк не з'являлася, а стіни обсипалися. Тоді Федір Корятович впав у розпач і навіть уклав угоду із самим чортом: за мішок золота чорт мав наповнити колодязь водою. Та князь зміг його перехитрити: поклав з казни лише кілька останніх золотих монет. Мішечок повний, умови виконані. У колодязі врешті з'явилася вода. Та чорт розізлився, кинувшись на дно колодязя. Кажуть, із тої пори щоночі з колодязя чути шурхіт. Зараз воли у колодязі немає, проте цю та інші легенди досі розповідають місцеві гіди.

Зараз ви читаєте новину «Мукачівський замок Паланок вражає туристів таємничими легендами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути