Ексклюзиви
пʼятниця, 12 серпня 2022 11:44

Грибівка та Затока: що відбувається з курортами під час війни

Затока та Грибівка – до війни два найпопулярніші курорти Чорного моря в Україні – хоч і не перебувають в окупації, як їхні сусіди по узбережжю в Херсонській області, цього літа так і не змогли повноцінно розпочати сезон. Пляжі на Одещині закриті ще з травня, коли українські військові замінували берег, щоб завадити висадці ворожого десанту, а в морі дрейфують хаотично розкидані росіянами міни. Не кажучи про те, що узбережжя Чорного моря регулярно зазнають обстрілів і ракетних ударів.

Чим і як живуть улюблені місця літнього відпочинку українців – Затока та Грибівка – цього літа й що можуть запропонувати туристам в умовах війни, яка досі триває. Про це пише НМП "Грибівка".

Затока: зруйнований міст та постійна загроза ракетного удару

До повномасштабного вторгнення Росії на територію України в лютому цього року селище Затока – курортний регіон за 50 км від Одеси – було однією з найласіших локацій на чорноморському узбережжі країни. Щоліта на відпочинок сюди приїжджали десятки тисяч людей, переважно сім'ї з дітьми та молодь, яких приваблювали безкраї дрібнопіщані пляжі, чисте море комфортної глибини, розвинена інфраструктура, різноманітність розваг та близькість до Одеси.

 

Війна в Затоку прийшла першого ж дня, 24 лютого, коли на територію селища, де немає ні військових баз, ні військових частин, прилетіла ворожа ракета. Після цього курорт пережив ще не один обстріл: починаючи з кінця квітня, війська РФ майже 10 разів атакували міст через Дністровський лиман, що з'єднує дві частини Затоки, розташованої на вузькій піщаній косі. Але багато разів "високоточно" промахувалися, потрапляючи в цивільні об'єкти: житлові будинки, бази відпочинку та курортні комплекси.

У травні внаслідок ворожих обстрілів Затоки постраждали 15 приватних будинків та об'єкти туристичної інфраструктури, зокрема кілька готелів на березі, поранення отримали чотири особи, включаючи дитину, яка втратила кінцівки.

З початком літа в Затоці утворилася якась подоба затишшя — і сюди потихеньку потягнулися відпочивальники. Запрацювали деякі бази відпочинку та курортні комплекси, в основному ті, які мають басейн, щоб запропонувати гостям альтернативу закритим пляжам. Нечисленні відпочивальники розважливо вважали за краще селитися подалі від мосту, в який, вже зруйнований, росіяни вперто продовжували бити ракетами. Попит мали і вілли поблизу узбережжя Дністровського лиману, пляжі якого, на відміну від пляжів на Чорному морі, офіційно не були закриті для відвідування.

Але примарний курортний сезон тривав недовго – вже в середині липня до селища прилетіла чергова російська ракета, а 26 липня Затока пережила масований ракетний удар, який, як завжди, припав на цивільні об'єкти. Внаслідок чергового військового злочину РФ було зруйновано щонайменше п'ять житлових будинків, постраждали більше дюжини баз відпочинку та готелів, в деяких у цей момент перебували постояльці, які дивом уціліли, спалені вщент торгові павільйони, кафе та ресторан, частково зруйнований популярний у туристів розважальний центр.

"У Росії, напевно, скажуть, що в нас на базах відпочинку дислокувався "Азов" і "Правий сектор", а в кафе був підпільний завод із виробництва танків", – з сумом іронізують місцеві жителі. І додають, що тепер курортний сезон у Затоці вже точно провалений: сподіватися, що після цього до селища приїдуть туристи, навряд чи варто.

Грибівка: відкриті басейни замість закритих пляжів

Сусідка Затоки – Грибівка, розташована за 30 км від Одеси, менше постраждала від російської агресії: ворожа ракета до селища прилітала лише один раз, у перший день повномасштабного вторгнення. Але туристичний сезон тут також не вдався.

 

Сьогодні курорт, який славиться чи не найширшими на чорноморському узбережжі пляжами, чистим теплим морем, можливістю зняти гарний номер за демократичнішою, ніж у сусідніх Затоці та Одесі, ціною та спокійною атмосферою, переважно пустує. Що не дивно, адже пляжі, як і у всій Одеській області, тут закриті через мінну небезпеку. Декілька людей, які знехтували заборонами, вже втратили життя, підірвавшись на міні в прибережній зоні.

Найгучніший такий інцидент стався в Грибівці на початку червня, коли 50-річний чоловік, який приїхав із Донецької області, разом із сім'єю та друзями вирішив відпочити на пляжі попри розставлені скрізь таблички "Небезпечно! Міни!", і загинув, підірвавшись у морі, на очах у дружини та сина.

І якщо до цього місцева влада ще розглядала можливість організації окремих безпечних зон для купання на одеському узбережжі, після низки смертельних випадків внаслідок вибуху мін від цієї ідеї вирішили відмовитися. Тому ті, хто все ж таки приїхав до Грибівки на відпочинок цього літа, обирають бази та готелі з басейнами та/або спа-зонами.
Загалом і Грибівка, і Затока, як і інші морські курорти України, сумують за втраченим сезоном і з нетерпінням чекають на перемогу ЗСУ в цій жорстокій і несправедливій війні, щоб наступного року вже точно приймати гостей – без мін і ракетних погроз.

Зараз ви читаєте новину «Грибівка та Затока: що відбувається з курортами під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути