Ексклюзиви
середа, 17 квітня 2013 18:24

Блакитна церква у Братиславі виглядає казковою
13

Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА

Церкву Святої Єлизавети вважають візитною карткою Братислави. У народі вона також відома під назвою Блакитна церква або Блакитний костел. Католицький храм розташований у центрі столиці Словаччини неподалік від Старого міста.

Церква має казковий вигляд. Ніколи не бачила нічого подібного. На перший погляд здається, що будівля нова, хоча костел освятили ще у 1913-му році. Автором проекту став угорський архітектор Еден Лехнер.

Стіни храму облицьовані блакитною плиткою. Всі елементи споруди немов перетікають один в одного, всі лінії дуже плавні. Головні і бокові двері прикрашені тендітними колонами. Над парадним входом викладена мозаїка із зображенням головного дива Святої Єлизавети.

За легендою молода аристократка не захотіла слухати чоловіка, який наказав дружині відмовитися від благодійності. Єлизавета заховала у фартусі хліб, щоб роздати його біднякам. Ландграф дізнався про це і змусив дружину розгорнути фартух. Замість хліба всі побачили троянди. Єлизавета померла 24-річною, але за своє життя встигла відкрити госпіталь для бідних, де працювала разом з медсестрами. Пізніше була канонізованою.

Висота дзвіниці має близько 37 метрів. Її вінчає патріарший хрест. Також є кілька годинників. Дах церкви покритий глазурованою плиткою блакитного кольору. Всередині церква також оформлена у блакитних кольорах. Над вівтарем зображена Свята Єлизавета, яка роздає хліб жебракам.

Поряд з церквою розташована ще одна казкова будівля, правда жовтого кольору і набагато більша. Це ще одне творіння Едена Лехнера — Католицька гімнація.

Модель Блакитної церкви представляє Братиславу та Словаччину у парку "Міні-Європа" у Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «Блакитна церква у Братиславі виглядає казковою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути