середа, 15 серпня 2018 22:49

Дух злої тітоньки Єлизавети та ночівля у газовні: чому відпустка в Сілезії буде цікавою та моторошною
11

Двері у Немодлінському замку
Фото: Анна Балакир
Каплиця на території Немодлінського замку
Немодлінський замок
Коридори Немодлінського замку
Немодлінський замок

Тиждень часу потрібен, щоб оглянути Опольське воєводство Польщі. Воно розташоване на південному сході країни в регіоні Сілезія. Довгий час було у складі Пруссії. Область знову стала польською після Другої світової війни. Німецькі впливи залишили відбиток на архітектурі, культурі та ментальності.

Воєводство - невелике. Тут щільно сусідують туристичні об'єкти - природні парки, тематичні села та середньовічні містечка. Найцікавіші з них - Пачків, Мошна та Немодлін.

Автор: Анна Балакир
  Середньовічний храм-фортеця у Пачкові
Середньовічний храм-фортеця у Пачкові

Пачків - одне з найкрасивіших міст Опольського воєводства. Його порівнюють з французьким середньовічний містом-фортецею Каркассоном. Оборонні мури оточують старе місто і сягають у висоту на 7 м. Над стінами побудували містки для прогулянок. Збереглося 19 з 24 оборонних веж.

"Якщо на сході казали: "Пиши до мене в Бердичів", то тут про віддалену глибинку говорять: "Там, де чорт каже "добраніч"". Це про наше місто. Має всього біля 7 тисяч населення. Отам, у підніжжя гір - Чехія. Завданням Пачкова завжди було берегти кордони", - розповідає на вежі ратуші гід - пан Євгеніуш.

Читайте також: "Беруть на керівні менеджерські посади" - кожен 10-й у польському місті - українець

У Пачкові є найвідоміший в Європі укріплений собор. У разі атаки ворога мав служити за фортецю. Всередині стоїть "татарський" колодязь. З нього мешканці брали воду, а під час наїзду татарів ховалися всередину. За легендою, у ньому 1241 року заможний селянин Богун утопив татарина, який викрав його дочку. Переповідають, якщо тепер будь-яка дівчина загляне до колодязя, вода починає бурлити. Мовляв, це не витримує серце татарина, бо молоде обличчя нагадує йому кохану.

Автор: Анна Балакир
  Вид на Пачків
Вид на Пачків

За кілька кварталів від центру стоїть Дім ката. Його можна пізнати по стінах у німецькому стилі. Тут кат проживав з родиною. На ті часи біля нього ніхто не селився. Мати контакти з ним вважалося безчесним. З катом не віталися. Діти могли брати шлюб лише з особами з родин інших катів.

"В Сілезії окремі династії катів тривали 200-300 років, - говорить пан Євгеніуш. - До школи діти ката ходити не могли, тому іншої професії, як бути катом, у майбутньому не мали".

Гонорари за екзекуцію кат отримував із міського бюджету. Найдорожче платили за четвертування, найдешевше - випорювання хлистом. Пізніше у його обов'язки стало входити збирання падалі по місту. Пачківський кат також лікував звірів та людей, у першу чергу - з вивихами та поломами. Останній у місті помер 1859 року. Зараз у його домі - музей інструментів тортур, облаштована житлова кімната ката та туристичний інформаційний центр.

Пачківський кат лікував звірів та людей, у першу чергу - з вивихами та поломами

У Пачкові діє єдиний в країні Музей газової промисловості. Його організували на території газовні, заснованій 1901 року. Газ виробляли з вугілля. Зараз тут можна побачити прилади для його виробництва та розповсюдження. Є колекція побутових речей на газу - холодильники, праски, кришталеві лампи. Всього 3 тис. експонатів. У приміщенні музею є чотири готельні номери.

Автор: Анна Балакир
  У Пачкові працює постійна виставка ретро-автівок
У Пачкові працює постійна виставка ретро-автівок

На місці колишнього рову під оборонною стіною Пачкова висадили екзотичні дерева. Саджанці привозили з країн від Канади до Японії. За муром на п'яти гектарах розкинулися виноградні плантації. Поруч у колишньому 200-річному корівнику організували виробництво, дегустацію та продаж вина "Гопле". На території виноробні працює також музей ретро-автомобілів та інтерактивний Музей моторизації. Останній показує, як працюють закони фізики у щоденному житті.

"У Польщі діти найбільше не люблять фізику. Бо її не розуміють. За допомогою гри можна показати її закони, - каже працівник центру Ришард Сиц. - Тут діти зупиняються на 4 години. І їм не нудно. Наприклад, на цьому тренажері можете перевірити, скільки у своїх ногах маєте механічних коней".

За 35 км від Ополе розташований палац у Мошній. Має 99 веж та 365 кімнат. Його почав будувати простий шахтар. Одружився із вдовою власника сілезьких шахт та сталеварних заводів і став мільйонером. Сьогодні у ньому розташований готель і спа-центр. Найдешевша кімната коштує 60 злотих - 440 грн. Найдорожчий, "золотий номер" на п'ять осіб, - 650 злотих - 4,7 тис. грн. Поруч можна заночувати на території стайні коней у старому будинку переробленому на готель.

Автор: Анна Балакир
  Палац у Мошній
Палац у Мошній

5 млн злотих вклали нові власники замку в Немодліні у його відбудову. Це один з найстарших замків у Польщі. Має понад 700 років.

"Тут була повна розруха. Держава не могла потягнути утримання таких замків і їхню реставрацію. Тому за копійки розпродувала їх у приватні руки, - розповідає працівниця замку Євгенія Воронина з Києва.

2015-го архітектурну пам'ятку купила родина Лодзі - власники холдингу з нерухомості та ювелірного бізнесу.

"Анна та Аркадіуш Майстерек мають вісім дітей. Вони свідомі того, щоб закінчити тут почате ними - потрібно ще три покоління. Тому сподіваються у цього на своїх нащадків, - продовжує Євгенія. - Держава дуже скрупульозно наглядає за утриманням і реставрацією замку. На кожен наш крок треба мати дозволи від спеціальної державної комісії. Зараз чекаємо дозволу на проект з відновленням парку XVIII століття у венеційському стилі і реставрацію вікон".

Автор: Анна Балакир
  Коридори Немодлінського замку
Коридори Немодлінського замку

Про Немодлінський замок ходить багато легенд.

"У нас живуть духи, - додає Євгенія Воронина. - За однією легендою, тут колись було весілля між місцевим князем та дівчиною з Чехії. У розпал гулянки наречення вирішила з коханим пограти у хованки. Заховалася у каплиці в склепі й там задихнулася. Зустрічаю багато туристів, які стверджують, що її бачать. У замку знімали польський фільм "Жасмін". Режисер тут ночував. Розказував, що мають зафіксовану на плівці постать у білій сукні, яка за ними спостерігала з-за шибки вікна. Я зачиняю замок остання і намагаюся швидше звідси піти.

Одному духу ношу цукерки. Це тітонька Єлизавета, мама одного з місцевих князів. Була ревнивою і злою. Родину князів ховали на цвинтарі. Їх самих - у склепах в капличці. Під час розкопок тут знайшли унікальну труну з тілом. Була просто вмурована в підлогу ще й металевим щитом привалена. Думаємо, це і є тітонька Єлизавета.

У замку є двері, які ніколи не закриваю. Але кожного наступного дня вони усі зачинені. Живу через річку. Бачу увесь замок, всі його вікна. Часто помічаю включене світло, хоча ніхто його не включав".

Майже половина усіх іноземних туристів Опольського воєводства - німці. До війни на Донбасі приїжджало багато туристичних груп з України. Зараз українські туристи, переважно, люди, які самостійно організовують свою подорож.

Зараз ви читаєте новину «Дух злої тітоньки Єлизавети та ночівля у газовні: чому відпустка в Сілезії буде цікавою та моторошною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути