понеділок, 10 жовтня 2011 18:44

До Стіни Плачу не можна повертатися спиною
30

Прапор Ізраїлю
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Контейнери для сміття на одній з вулиць Тель-Авіва

Наприкінці вересня провела в Ізраїлі майже три дні. Потрапила саме на Єврейський Новий рік — Рош Ха-Шана. Цього року він тривав з вечора 28 вересня по вечір 30 вересня.

"Це наше найбільше свято, - розповідає Елла Яхніна. Жінка 20 років тому приїхала з Харкова в Ізраїль. - Традиційно ми відзначаємо Новий рік рибою та яблуками з медом."

У ці дні не можна працювати. Магазини та торгові центри зачинені. Працюють лише кіоски та невеличкі супермаркети. Туристам навіть забороняють робити фотографії біля Стіни Плачу.

В Єрусалимі побувала на екскурсії. Вдалося оглянути головні святині міста — Храмову гору, Стіну Плачу, Храм Гробу Господнього, церкву Всіх Націй, гробницю Богородиці у церкві Успіння Пресвятої Богородиці та Гетсиманський сад. Там збереглися кілька древніх оливкових дерев, яким більше 2 тисяч років і які ще пам'ятають Ісуса Христа.

На вході та виході в сад туристами пропонують маленькі оливкові гілочки.

"Можете брати, але тоді доведеться заплатити за них 5 доларів", - попереджають екскурсоводи.

Біля Стіни Плачу є чоловіча та жіноча частини. Люди моляться притулившись головою до стіни. У щілини запихають записки. Декотрі лежать на землі. Їх збирають раз на тиждень і закопують на цвинтарі під стінами Старого міста. Відходити від Стіни Плачу потрібно обличчям до неї. Хоча б три метри.

В Єрусалимі зустрічала багатьох туристів з України.

"Заплатила за 7-денний тур в Ізраїль 700 доларів. Ми вже побували на річці Йордан та багатьох церквах Єрусалиму. Давно мріяла тут побувати, але завжди шкодувала грошей," - каже одна з українських туристок.

Від готелю у Тель-Авіві до Середземного моря — 15 хвилин ходи. Температура води — 22 градуси тепла. Пляжі дуже чисті і безкоштовні. Знаки попереджають, про заборону купання.

"Не звертай уваги. В Ізраїлі таке часто трапляється. Напевне, пляж не охороняється, тому й поставили цей знак", - кажуть місцеві.

Місцева валюта — новий шекель. В обмінниках міняли навіть українські гривні. У туристичних місцях ціни можуть бути у доларах. За одне євро дають 5 шекелів, за один долар — 3,7 шекелів.

В Ізраїлі підвищені заходи безпеки. Куди не глянеш всюди стоять відеокамери. В аеропорту першим ділом запитують, чи ніхто не передавав ніяких пакунків, чи залишали ми свої речі без нагляду. Дякують за відповіді і пояснюють, що шукають бомбу.

29 вересня ізраїльська футбольна команда "Маккабі" (Тель-Авів) грала з київським "Динамо" матч 2-го туру групового етапу Ліги Європи. Команди зіграли внічию 1:1. У день поєдинку Андрію Шевченку виповнилося 35 років.

Наступного дня "Динамо" поверталося у Київ. В аеропорту до Шевченка постійно підходили люди з фотоапаратами. Андрій нікому не відмовляв і терпляче зі всіма фотографувався.

Зараз ви читаєте новину «До Стіни Плачу не можна повертатися спиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути