Ексклюзиви
субота, 03 червня 2017 15:36

Де відпочити на вихідних: 10 українських островів
10

Українські острови – словосполучення все ще дивне для нас, але в нашій країні є дивовижні куточки: острови для пляжної романтики, усамітнення і поцілунків.

Про це пише сайт mandria.ua.

Зі Скадовська на місцевому водному транспорті за півгодини можна доплисти до найкрасивіших берегів Джарилгача, які називають українськими Мальдивами. Тут плавають дельфіни і ковзають медузи, а білі піщані пляжі всіяні черепашками, полонять своєю красою.

Цей безлюдний острів сонячної Херсонщини вважається найбільшим в Центральній Європі (його площа – 62 км кв.).

  «Українські Мальдіви» шукати на Джарилгач
«Українські Мальдіви» шукати на Джарилгач

Від Генічеська на катері можна дістатися до острова Бірючого. Тут пестить погляд бірюзова вода і пустельність широких пляжів. Фактично це не острів, а розширена частина Федотової коси в Азовському морі. Від коси до 1929 року Бирючий був відділений невеликим протокою, саме тому і отримав статус острова.

  Дикий Бірючий з президентською дачею
Дикий Бірючий з президентською дачею

Від Очакова і Рибаківки курсують екскурсійні катери на безлюдний острів Березань, офіційно визнаний частиною Національного історико-археологічного заповідника "Ольвія".

Влітку цей невеликий острів в Чорному морі стає центром археологічних пошуків. В античні часи ця земля була півостровом, заселеним жителями Стародавньої Греції. Цікавий факт: як стверджують багато дослідників творчості Олександра Пушкіна, саме цей клаптик суші був описаний в "Казці про царя Салтана" як острів Буян.

  Березань, він же «Буян» – острів археологів
Березань, він же «Буян» – острів археологів

На чорноморський острів Зміїний з Вилкового плисти близько п'яти годин. Навіщо? Це, мабуть, самий важкодоступний острів в Україні, який навіть намагалися назвати скелею в морі. Про нього чули всі, але знайти серед знайомих кого-небудь, хто там побував – поки не вдається.

Розташований острів недалеко від дельти Дунаю, а течія цієї річки настільки сильна, що на береги острова викидало безліч річкових вужів – звідси і назва. Цей клаптик суші завжди був перевалочним і прикордонним.

  Прикордонний Зміїний сповнений щебету птахів
Прикордонний Зміїний сповнений щебету птахів

Серед дачних острівних ділянок у Вилковому є найгостинніший – відкритий для туристів: садиба-музей "Квакенбург" на острові Очаківський.

Усі тутешні ділянки в дельті Дніпра місцеві жителі із завидною завзятістю відвойовували у води. Люди рили канали, укріплювали береги мулом і дерев'яними киями, насипали землю. Постійно, з року в рік – з часів заселення в XVII столітті і до цього дня.

  В гості до старожилів на острів Очаківський
В гості до старожилів на острів Очаківський

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращі місця для відпочинку за версією Airbnb

Хортицю називають духовним символом нації, і, за великим рахунком, тут важливо побувати кожному українцю. У 2004-му на її землі побудували історико-культурний комплекс "Запорізька Січ" – узагальнений образ козацьких столиць XVI-XVIII століття, де в 2007 році був знятий "Тарас Бульба".

З берегів Хортиці добре милуватися мальовничими дніпровськими порогами і величною ДніпроГЕС, а в дні народних свят спостерігати за бравими козаками і слухати старовинні пісні. А ще тут добре гуляти – і не тільки протоптаними стежками.

  Хортиця – козачий оплот на лоні чудової природи
Хортиця – козачий оплот на лоні чудової природи

Приїхавши в Ковель, сідайте на маршрутку і їдьте до найбільшого і глибокого озера України – Світязя, яке часто називають "Українським Байкалом". Посеред нього видніється острів Закоханих площею близько 7 га, зарослий кленами і липами. На цьому дикому острові є будиночок лісника, кілька альтанок і наглядова база орнітологів.

  Острів закоханих і космонавтів на озері Світязь
Острів закоханих і космонавтів на озері Світязь

Біля містечка Ржищів посеред Дніпра є Лиса гора – гарний піщаний острів, де колись проводились язичницькі обряди. Так що місце це буквально просякнуте цілющою енергією. Як би там не було, але тут дійсно розгортається душа і додаються сили!

Багато років тому на цьому місці знаходилося село Гусинці, нині повністю затоплене – після створення Канівського водосховища в 1972 році. А Лиса гора була найвищою точкою цього села. Як відзначають езотерики, вона знаходиться на тому ж меридіані, що і єгипетські піраміди, а це щось та означає.

  Лиса гора і острівна церква біля Ржищева
Лиса гора і острівна церква біля Ржищева

Ще один острів Закоханих розташований посеред Тернопільського "моря" – однієї з головних визначних пам'яток міста. Небагато європейських міст можуть похвалитися великим озером в центрі, а Тернопіль і Женева можуть.

Штучне Тернопільське "море" велике – 300 га, а острівець – маленький (80 на 50 м), але дуже затишний, оточений вербами. З парком його з'єднує різьблений місток, в центрі є альтанка-ротонда, а навколо розставлені лавки.

  Острів для романтичних побачень в Тернополі
Острів для романтичних побачень в Тернополі

У Дніпрі одне з найпопулярніших місць для прогулянок – Монастирський острів. Сюди можна потрапити по пішохідному мосту, обвішаного замками щастя.

Біля підніжжя цього великого кам'янистого острова шумить штучний водоспад висотою 17 метрів, його прикрашає білосніжна Миколаївська церква. Якщо вірити легендам, в XI столітті тут існував візантійський монастир, в якому княгиня Ольга перечікувала бурю по дорозі до Константинополя.

  Слідами апостола Андрія на Монастирський острів
Слідами апостола Андрія на Монастирський острів

Щороку відпочинок біля моря обирають сотні тисяч туристів. Gazeta.ua пропонує переглянути кращі місця для ідеального літнього відпочинку біля Чорного та Азовського морів.

Зараз ви читаєте новину «Де відпочити на вихідних: 10 українських островів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути