пʼятниця, 02 березня 2012 14:38

Біля бункера Гітлера на Вінничині випасають корів

Восени минулого року киянин Олександр Стасюк, 26 років, відвідав Вервольф — ставку Гітлера за часів Другої Світової війни на Вінничині. Вервольф перекладається з німецької як вовк-перевертень. Гітлер відвідував це місце тричі.

Біля траси Вінниця-Житомир бачив пам'ятник загиблим українцям, яких змушували будувати ставку для Гітлера. Всього будівельників було 14 тисяч. Бункер, точніше його залишки, стоять недалеко від села Стрижавки, за 8 км. від Вінниці.

Коли їхав до бункера, очікував побачити видатну пам'ятку архітектури. Виявилося, що споруда майже не збереглася. Її підірвали самі німці. Перше, що побачив — велику лісосмугу, а на місці бункеру — уламки стін і перекриттів.

Читав, що тамтешня міська рада запланувала зробити це місце музеєм. Бачив будівельників: будуть зводити павільйон із легких будівельних конструкцій. Кажуть, незабаром можна буде приїхати і побачити багато цікавого. Планують завезти туди техніку часів війни. Вже відремонтували частину дороги, але капітального ремонту я не побачив. Там проводять екскурсії, але біля бункерів ходив я сам.

За легендою, бункер Гітлера вів глибоко під землю, там було багато поверхів і могло уміститися немало людей і навіть техніка. Насправді ж було три бункера. Мені особисто здалося, що жоден з них підземних поверхів не мав. Ставку будували півроку з міцного матеріалу — граніту. Тому за такий час звести під землею численні поверхи просто неможливо, тим більше з такого міцного матеріалу.

Дуже здивувало, що металеві частини бункерів збереглися до нашого часу. Сам бункер зруйнований, а прути й арматура — цілі й неушкоджені. Думаю, їх покривали якимось спеціальним розчином, щоб не іржавіли. Біля руїн випасають корів, кіз. За тваринами ніхто не стежить, лише прив'язують на вірьовку до кілка.

У 8 кілометрах від бункеру була ставка Германа Герінга. Хотів туди поїхати, але місцевий сказав, від неї майже нічого не залишилося. Ще розповідав, для Гітлера поряд зі ставкою спеціально саджали овочі.

Зараз ви читаєте новину «Біля бункера Гітлера на Вінничині випасають корів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути