середа, 03 липня 2019 15:17

Як виглядає одне з найбільших урочищ Полтавщини - показали захопливі фото
9

Урочище Розрита Могила в Котелевському районі Полтавщини - один з найбільших майданів області
Фото: Ольга Стенько
Розрита Могила в Котелевському районі Полтавської області, вид зі східного боку
Розрита Могила в Котелевському районі Полтавської області, вид з північно-східного боку
Урочище Розрита Могила в Котелевському районі Полтавщини, вид на боковий вал з північного боку
Розрита Могила в Котелевському районі Полтавської області, бокові вали заросли деревами

Пам'ятка археології та природи місцевого значення урочище Розрита Могила - один з найбільших кільцевих майданів Полтавської області.

Кореспондент Gazeta.ua побував усередині стародавньої земляної споруди.

За 2,5 км на схід від села Лихачівка Котелевського району Полтавської області є незвичайної форми підвищення, розташоване на мису другої надзаплавної тераси рівнини лівобережжі річки Ворскли.

Пагорб висотою 11 м над рівнем навколишнього поля утворює своєрідне "кільце" діаметром до 110 м. У його центрі — кругла глибока яма завширшки 35 та глибиною понад 10 м. Стрімкі схили кільцевого валу майже обриваються в центральну заглибину зі сплощеним дном.

Майданами археологи називають земляні споруди. Як правило, вони складаються з кільцевого валу, входу, що веде до кільцевої заглибини, та бокових насипів, так званих крил. Теорій про призначення майданів існує кілька. Утім, вчені досі не дійшли єдиного висновку.

Також майданами називають спеціальні ями для видобутку смоли, дьогтю та виварювання селітри. У Полтавській області відомо понад тисячу таких майданів. 1 020 подібних геолокацій нанесені на карту і ще 175 очікують перевірки. Деякі з них розорані, інші густо заросли деревами.

Майдан Розрита Могила деякі дослідники вважають грандіозним курганом. Похованням скіфської доби, якому понад 2,5 тис. років, пошкодженим за якихось обставин. На користь цієї теорії свідчить те, що археологи виявили групу курганів із похованнями VI-V ст. до н. е., які розташовані навкруги основної споруди. На час огляду кургани мали ознаки давнього розорення. Проте зберегли свій внутрішній вигляд, що дало можливість встановити їхнє призначення.

За іншою науково-дослідницькою версією, це залишки укріплення навколо давнього поселення. У такому контексті згадував це урочище у своїх "Археологічних нотатках" Тарас Шевченко.

Автор: Ігор Корост
  Урочище Розрита Могила в Котелевському районі Полтавщини - один з найбільших майданів області, аерофотозйомка
Урочище Розрита Могила в Котелевському районі Полтавщини - один з найбільших майданів області, аерофотозйомка

Сама назва "Розрита Могила" з'явилася кількасот років тому, коли урочище дійсно було пошкоджене. Найімовірніше, метою пошкодження валів була селітра. Йдеться про промисловий спосіб її видобутку 300-350 років тому. Від такого промислу цю місцину теж могли назвати майданом.

Урочище Розрита Могила також є пам'яткою природи місцевого значення. Тут зустрічали птахів та плазунів, а також рослини, які мешкають у степових районах України і практично не властиві Полтавському Поворсклю.

У найближчі кілька років поблизу урочища Розрита Могила планують встановити конструкції оглядового майданчика, а також облаштувати туристичну зону відпочинку. Мова йде про розбудову об'єктів готельної сфери та закладів громадського харчування. Про це неодноразово заявляли в Котелевській райдержадміністрації та департаменті культури і туризму Полтавської ОДА. Поки що єдині роботи, чиї сліди можна побачити неподалік урочища - сільськогосподарські. Кільцевий вал розміщений посеред ріллі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 5 років у Більську знайшли предмети з різницею у віці в 35 століть - їх показали на виставці

Стежина до пагорбів Розритої Могили звивається між деревами та піднімається на вал із півдня. За словами археолога та історіографа Олександра Супруненка, входити на територію курганів треба певним чином. Обов'язково з південного чи південно-західного боку – принаймні, не з північного. Такі традиції передаються в народі століттями і пов'язані з міфічними віруваннями.

Температура в салоні авта, залишеного під сонцем, може сягати понад +70 градусів. Поради автоексперта, як поїздку в машині без чіллера зробити комфортнішою у спекотні дні.

Зараз ви читаєте новину «Як виглядає одне з найбільших урочищ Полтавщини - показали захопливі фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути