Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2019 11:05

Як рятуватися від спеки в машині без кондиціонера - поради автоексперта

Як рятуватися від спеки в машині без кондиціонера - поради автоексперта
Температура в салоні авто, залишеного під сонцем, може сягати понад +70 градусів. Фото: з відкритих джерел

Температура в салоні авто, залишеного під сонцем, може сягати понад +70 градусів. Про це пише британська газета Dayli Mail. Тож Gazeta.ua поцікавилась в автоексперта, як поїздку в машині без чіллера зробити комфортнішою у спекотні дні.

"Їздити за кермом в спеку — небезпечно і надвідповідально, - розповідає Євген Середницький, директор школи контраварійного водіння "Корда Профі". - Температура тіла підвищується, людина може втрачати змогу тверезо мислити, стає кволою.

За можливості, варто подбати про комфорт поїздки заздалегідь. Ставте транспортний засіб у прохолоді. Якщо дощу найближчим часом не буде, залишайте його із привідчиененими вікнами, щоб повітря в ньому не "закоксовувалося".

Для того, щоб освіжитись під час руху, опускайте вікна, але поступово. Привідчиніть скло біля водія на кілька сантиметрів. Можна й опустити шибку, що позаду керманича. Головне - відчиняти вікна на одній стороні транспортного засобу, щоб не створювати в салоні сильних протягів. Бо такі маніпуляції формують підґрунтя для застуди, запалення вух, очей, провокують неврологічні патології тощо.

Варто користуватись алгоритмом: чим вища швидкість - тим "закритіші" повинні бути вікна. Тобто якщо ви рухаєтесь зі швидкістю близько 30 км/год - вікна можуть бути опущені майже повністю. Якщо ж ви їдете 90+ км/год, допустимий максимум - залишати 1-2 сантиметра вентиляційного отвору на одній стороні машини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 385 кілометрів пробігу і агресивніший лук: Nissan Leaf e-plus відправлють в Європу

"Прохолодні потоки з вентиляційної системи автомобіля не варто направляти безпосередньо на людину. Особливо на спітнілі ділянки тіла, груди, голову. Краще регулювальними дефлекторами направити свіжі потоки в сторону і донизу салону. Охолонуть ноги — охолоне й тіло. Цю рекомендацію варто застосовувати і до роботи з кондиціонером.

Крім цього, у машину можна поставити вентилятор, що живитиметься від бортової розетки.

Дуже важливо — вдосталь відпочивати і робити це частіше ніж зазвичай. За "нормальної" погоди водій легковика робить зупинку для відпочинку кожні 2-3 години. У спеку варто хоча б щогодини зупинитись, освіжитись, вмитись, випити кави чи чаю.

Для машин має значення колір, принаймні щодо теплопоглинання. Машини яскравих, нетипових кольорів добре видно на дорозі та сонце вони так не притягують, як чорні", - розповідає Євген Середницький.

Спеціаліст каже, що дієвий засіб проти спеки - гарячий чай. Він провокує потовиділення, що, вловлюючи потоки повітря, охолоджує організм. Негазована прохолодна мінералка - допустимо, але вживати напій треба обережно, щоб не захворіти. У нагоді стане й звичайна вода з лимоном, непогано втамовує спрагу.

Експерт розповів як перевірити автомобіль на єврономерах.

Зараз ви читаєте новину «Як рятуватися від спеки в машині без кондиціонера - поради автоексперта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути