Ексклюзиви
субота, 27 квітня 2019 13:38

Відкривають веломаршрут на території стародавнього скіфського поселення (фото)
24

Відкрили цікавий веломаршрут територією Більського заповідника
Фото: Оксана Дорошенко
Відкрили цікавий веломаршрут територією Більського заповідника
Молодший науковий співробітник Більського заповідника Оксана Дорошенко
Відкрили цікавий веломаршрут територією Більського заповідника
Відкрили цікавий веломаршрут територією Більського заповідника

На території Більського городища скіфської доби в Котелевському районі Полтавщини організують веломаршрут. Його внесуть в гугл-карти, а групи супроводжуватиме екскурсовод.

Про це Gazeta.ua розповіла молодший науковий співробітник історико-культурного заповідника "Більськ" Оксана Дорошенко.

"Це буде постійний маршрут. За бажанням, будемо влаштовувати екскурсії. Охочі зможуть проїхати ним самі - зараз працюємо над внесенням маршруту до гугл-карт та маркуванням трека. Ми вже перевірили трек на прохідність", - розповіла Оксана Дорошенко.

Протяжність маршруту понад 30 кілометрів. Він середньої важкості. Тобто, вимагає досвіду та витривалості.

Пролягає трек вздовж валів древнього скіфського поселення, яке датується 8-6 ст. до н.е. Туристам доведеться долати численні підйоми та спуски, рухатися лісовими та степовими дорогами.

Автор: Facebook
  Молодший науковий співробітник Більського заповідника Оксана Дорошенко
Молодший науковий співробітник Більського заповідника Оксана Дорошенко

"Плануємо виїзд з Котельви близько 8 ранку. Екскурсія починається з Ковпаківського дендропарку, яким проїдемо до урочища Рубіжне. Там міст через річку Ворсклу. Далі асфальтовою дорогою до Більського джерела. Звідти піднімаємося на гору, де розташована оглядова вежа. Від неї вздовж Східного валу лісовими стежками - до надзвичайно мальовничого Заячого яру. Там нещодавно відновилося озеро Топильце. Після яру виїжджаємо на польові дороги - там розкішні панорами, гарно видно вали", - уточнила Оксана Василівна.

Туристи побачать долину байбаків. Кажуть, якщо вести себе чемно, байбаки покажуться на очі і навіть готові до "діалогу" - пересвистування з туристами. На території заповідника можна побачити яскравих птахів та диких тварин, на валах ростуть червонокнижні рослини.

Марштут кільцевий. Планують, що завершиться він біля оглядової вежі, де на туристів чекатиме гаряча каша. Після цього - повернення до Котельви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шоу вогню, коней і музики: на Полтавщині заснували "Гелон-фест"

Першу екскурсію для туристів планують на 9 травня не випадково. На цих територіях в Другу світову війну пролягала оборонна лінія та велися запеклі бої.

Попередню реєстрацію на маршрут відкриють на початку травня на сторінці Історико-культурного заповідника "Більськ". Вартість екскурсії поки що не називають, але обіцяють, що вона буде символічна. Є можливість орендувати велосипеди та туристичне принаддя - каримати та намети.

На території історико-культурного заповідника "Більськ" у Котелевському районі Полтавщини археологи знайшли унікальні речі скіфських часів. Це золоті бляшки, срібні монети, бронзове дзеркало та шкіряний пояс. Також знайшли унікальні артефакти, що вказують на розвинену торгівлю та промисловість скіфів.

Зараз ви читаєте новину «Відкривають веломаршрут на території стародавнього скіфського поселення (фото)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути