Ексклюзиви
неділя, 19 серпня 2018 07:10

Шоу вогню, коней і музики: на Полтавщині заснували "Гелон-фест"
14

Автор: poltava365
  "Гелон-фест"у 2018 році відвідали майже 10 тис гостей
"Гелон-фест"у 2018 році відвідали майже 10 тис гостей

19 серпня торік у Більську Котелевського району Полтавщини вперше провели фестиваль "Гелон-фест". Має статус етнічного, бо відбувається поблизу Більського городища. Давнє поселення науковці вважають скіфським містом Гелон.

Атмосферу 8-6 століття до нашої ери відтворили за допомогою акторів у відповідному одязі і з тогочасною зброєю. Також - розповідей про культуру і побут скіфів, пише "Полтавщина".

Саме 2017 року археологи розкопали на городищі унікальні артефакти. Це перші масштабні знахідки на території Гелону.

"Знайшли золоті бляшки, бронзове дзеркало із зображенням пантери, шкіряний пояс із бронзовими виробами на ньому, елементи зброї, сагайдачний набір, прикрашений золотими пластинами, цілу грецьку амфору, глиняний глечик, останки кістяків людей і коня. Усім знахідкам близько 2,6 тисячі років", — розповів Ігор Корост, директор історико-культурного заповідника "Більськ".

Місцевість має стати ще одним брендом Полтавської області, вважають чиновники.

"Гелон-фест" тривав один день. Відвідувачів розважали музичною програмою, театральними виставами, майстер-класами та фаєр-шоу. Також провели ярмарку наїдків та хенд-мейду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вишиванки зі скринь прабабусь та вбрання Київської Русі - найцікавіші образи з фестивалю "Холодний Яр"

Цьогоріч фестиваль відбувся 16-17 червня. З'їхалися майже 10 тис відвідувачів - з Харкова, Києва, Одеси, Хмельницького та Полтавщини.

Крім звичайного набору розваг, презентували імпровізований музей археологічних знахідок. Показали відновлені з уламків гончарні вироби і копію знайденої в Більську бронзової чаші. На валах городища встановили інсталяцію "Долина предків" Івана Чеха, майстра народної творчості. Його скульптури стануть основою майбутнього музею під відкритим небом. Також організували кінне шоу і велосипедні екскурсії по Більському городищу.

"Гелон-фест"у 2018 році відвідали майже 10 тис гостей
Фото: poltava365
"Гелон-фест"у 2018 році відвідали майже 10 тис гостей
"Гелон-фест"у 2018 році відвідали майже 10 тис гостей
"Гелон-фест"у 2018 році відвідали майже 10 тис гостей
"Гелон-фест"у 2018 році відвідали майже 10 тис гостей

Sziget - один найбільших фестивалів в Європі та п'ятий за величиною в світі - цього року пройшов в 26-е. З 8 по 15 серпня в Будапешті зібралися більше 565 тис. музичних фанів, вони прибули з понад 100 країн. Гості побачив головні виступи від найвідоміших у світі виконавців, таких як Kendrick Lamar, Gorillaz, Lana Del Rey, Mumford & Sons, Dua Lipa, Arctic Monkeys and Kygo.

Зараз ви читаєте новину «Шоу вогню, коней і музики: на Полтавщині заснували "Гелон-фест"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути