Ексклюзиви
вівторок, 03 січня 2006 13:41

У Славському подорожчала тільки їжа

 

Коли сходиш із електрички на станції Славське, перше, що впадає в очі, — новобудови. Гудуть мотори, на дахах лаються робітники-покрівельники. Пахне пиляною сосною, цементом, фарбами. Містечко готується прийняти лижників.

До селищної ради мене проводить місцевий дідусь.

— Турист сьогодні вередливий, хоче комфорту. От жителі Славського і конкурують, як догодити гостям, — каже дід Петро, 73 роки.

Дивно почути з уст потертого роками чоловіка слова "комфорт" і "конкуренція". Схоже, цивілізація дісталася навіть цього карпатського краю. Дід Петро каже, що деякі славські приватники мають на подвір"ї по чотири двоповерхових будинки. За кількістю кімнат та їхнім комфортом прості славчани конкурують із великими туристичними базами. Майже 700 господарів приймуть відпочивальників у себе вдома.

Селищний голова Славського, веселий чоловік із колоритними бойківськими вусами, 41-річний Михайло Хрипта, пригостив мене кавою. Підписуючи документи, скаржився на особливості курортного життя:

Селищу дали спокій навіть рекетири, хоч ще кілька років тому вони збирали з людей данину за туристів

— Для Славського найважливіше – відремонтувати дороги та зробити нормальне освітлення. Та нема коштів. Із 25 баз лише дві зареєстровані тут і сплачують податки селищній раді, решта до нас не належать, — розповідає пан Михайло.

Не обкладають податками і простих селян: створюють умови для розвитку. Селищу дали спокій навіть рекетири, хоча ще кілька років тому вони збирали з людей данину за туристів. Тому не дивно, що ніхто із моїх співрозмовників-бізнесменів не називав своє прізвище. Люди бояться, що прийдуть за податками або повернуться бандити. А заробіток зовсім не копійчаний.

— За більш-менш нормальні умови заплатите від 75 до 350 грн на добу з людини. За 75 отримаєте душову кабінку й спільний на 12–15 осіб туалет. За 100–150 туалет матимете загальний на мешканців усього двох кімнат. Окремі зручності, додаткові кімнати, супутникове телебачення обійдуться дорожче. На базах середній двомісний номер коштуватиме 500 грн на добу, — каже власниця приватного пансіонату, 51-річна пані Ганна.

За свідченнями моїх співрозмовників, порівняно з минулим роком ціни на послуги не зросли. Наприклад, прокат лиж, як і торік, складає 30–60 грн.

Через зростання цін на продукти Ганна збирається брати більше за харч (минулого сезону було 50 грн на добу). Туристів стає більше, тому вибирати їм не доводиться. Але селяни намагаються виправдовувати ціну. У міжсезоння роблять ремонти, закуповують побутову техніку, ремонтують двори.

Майже всі заклади громадського харчування у Славському прив"язані до баз. Один із нечисленних "незалежних" ресторанів — "Максим" — розташований у центрі.

Меню і просте, і вишукане. Обстановка мила – з акцентом на національний колорит. Ціни — як у львівських кафешках середнього класу. За борщ, томатний сік та пюре з телячим стейком я заплатив 25 грн. І не пошкодував. Незвично, що у меню нема вареників, печені та іншої автентичної смакоти.

Напиши файно, шоб їхали до нас. Бо не буде за що жити

Після обіду познайомився з директором "Максима", 40-річним Дмитром Арєф"євим. Кілька років тому він відкрив прокат лижного обладнання. Цього року під брендом "Максим" уже зареєстрував спортивний клуб.

"Максим" власним коштом збудував 200-метровий дитячий витяг "Бебіліфт" на гору Політех. Ще один бугельний витяг установила база "Динамо". Він може доправити на гору Тростян тисячу осіб на годину. 69-річний заступник директора бази Вільям Школьніков переконаний, що нова конструкція значно зменшить черги під Тростяном.

Після катання на лижах найвитривалішим може захотітися відпочити у нічному клубі. Для цього у Славському є "Екстрім" (вхід 15 грн), а також ресторани на базах. Там ви неодмінно почуєте вокально-інструментальний ансамбль "Плай". Цей славський колектив народної творчості знаменитий — виступав на одній сцені з Віктором Павліком та "Океаном Ельзи".

Перед від"їздом познайомився з 22-річним славчанином Андрієм. Він продає на Тростяні чай та каву за 1 грн. На життя вистачає, але до болю заздрить людям, які можуть викласти 2500 грн за один вікенд у Славському. Вгамувавши злість, Андрій додав:

— Напиши файно, шоб їхали до нас. Бо не буде за що жити.

Ціни на житло на базі "Динамо" на добу (грн)

 Опис апартаментів  Ціна з 26 грудня по 15 січня  Ціна в зимовий період
 3-кімнатний номер  500  300
 2-кімнатний номер  450  250
 1-кімнатний номер  280  170
Ліжко-місце на 4 поверсі    50  45
 Ліжко-місце у спортінтернаті
 70  50
 Ліжко-місце у фінішному будинку  50  35
 котедж  600  600


Корисні телефони

 "Динамо"  (03251) 42 471

 Ресторан "Максим"  (03251) 42 297

 СК "Максим"  (067) 577 30 10

 Прокат лиж  (067) 257 04 11
 Пансіонат "У Валентини"  (03251) 42 121


Новий рік можна зустріти в новобудовах
Найбільше славські підприємці заробляють на Новий рік та під час зимових канікул. Туристи долають тисячі кілометрів, щоб провести різдвяні свята у гірському куточку. Щоб "забити" кімнатку чи котеджик на новорічну ніч, із господарями домовляються за кілька місяців. Дехто платить завдаток ще за рік наперед. Майже все житло на свята у Славському зарезервоване. Та є можливість знайти кімнатку у відремонтованих готелях і комплексах або у приватних новобудовах. Там досі вагаються, які ціни встановити: високі чи дуже високі.

Зараз ви читаєте новину «У Славському подорожчала тільки їжа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути