Ексклюзиви
четвер, 27 грудня 2012 09:54

У новорічну ніч була 30-градусна спека

Автор: фото з сайта www.australia.com
  Опівночі 31 грудня над мостом Сідней Гарбор та Оперою дають півгодинний салют
Опівночі 31 грудня над мостом Сідней Гарбор та Оперою дають півгодинний салют

Вінницький підприємець Андрій Чорний із дружиною Наталією новорічну ніч святкуватимуть у Мексиці. Раніше були в Австралії, Індонезії, Шри-Ланці, Кубі.

— Дітей поки що не маємо. То хочемо світ подивитися. Їздимо туди, де досі не були ні ми, ні знайомі. У новорічну відпустку енергії набираюся до весни, — розповідає 35-річний Андрій Чорний.

2012 рік зустріли в місті Ґолд-Кост, на тихоокеанському узбережжі Австралії.

— Прилетіли 22 грудня, до готелю добралися в 11-й вечора. А номер у нас заброньований із наступного дня. Перебути ніч немає де. В Австралії саме розпал літа. Усі готелі зайняті. На дворі дощ пішов. Готельний прибиральник завів нас у підвальний гараж. Поставив у кутку дві розкладачки, дав ковдри. Ми з жінкою з горя напилися і полягали. Серед ночі нас розбудили машини — люди верталися з дискотеки. Ми прокинулися о шостій ранку і драла з гаража, — згадує Андрій.

Австралійці не рубають ялинок. Вирощують на подвір'ї або в горщиках. Жителі міста Ґолд-Кост живуть в одноповерхових будинках під червоною черепицею з невисокими парканами навколо. У кожному дворі одна-дві машини. Гаражів немає. Пересуваються тільки на авто, перехожих зустріти важко.

— Ми проходили повз один будинок. Познайомилися з місцевим Майклом. Тримає вдома осиротіле кенгуреня. Його матуся попала під машину. Майкл біля каміна почепив мішок, і кенгуреня само застрибувало. Ночувало там. Коли Майкл приходив додому, вискакувало на шию й обіймало лапами.

— Від природи ми були в шоці. Таких дерев, кущів по телевізору не бачив. Усі в яскравих квітах і жорстких плодах. Над головою літають зграї какаду. Дружина вкололася якоюсь квіткою, мусили шукати лікаря. Він чимсь помастив, і пройшло.

До Різдва, 24 грудня, пальми на набережній Ґолд-Кост прикрасили гірляндами.

— У місті ошивається колоритна публіка. Ми бачили розмальованих геїв, байкерів, дівчат з яскраво пофарбованим волоссям. Танцюють, співають. Вистави просто неба. Аборигени грають на великій трубі, схожій на нашу трембіту. Наш сусід із готелю купив таку. У крамницях продають малюнки аборигенів на корі евкаліпта. Ми взяли розмальовані бумеранги.

Новорічну ніч Андрій із Наталією були на океанському пляжі. Інші ставили намети із вечора.

— 30-градусна спека. Усюди великі компанії. Поприносили харчі. Ми купили запечену індичку в супермаркеті. Засмаглий накачаний Санта Клаус ходив у гідрокостюмі та в червоній шапці з балабоном. Почався феєрверк. Опівночі піднявся страшенний ґвалт. Церкви били у дзвони, машини гуділи, люди свистіли. Потім дивилися лазерне шоу у фонтані. Спершу були спалахи вогню. Лазер почав вимальовувати фігури танцюючих аборигенів. Виглядали, ніби живі. Тривало півгодини.

— О першій ночі пляж спорожнів. Місцеві розійшлися спати. Вони прокидаються близько шостої ранку навіть у вихідні. Залишилися самі туристи. Було багато росіян — приїжджих і тутешніх. До ранку гуляли. Із напоїв — тільки пиво. Міцніших ніде не продають. Ми з жінкою теж випили багатенько, та похмілля не було.

Кілька днів Андрій з Наталією плавали на дошках для серфінгу лежачи. Ще три тижні мандрували автостопом уздовж океанського узбережжя.

— За 2 години від Сіднея — Блакитні гори. Там неймовірно красиві долини, ущелини і скелі. Ми проїхалися на залізниці найкрутішими у світі підйомами. Бачили найвищий на континенті водоспад.

Феєрверки пускають з хмарочосів

У новорічну ніч та інші свята у місті Сідней в Австралії влаштовують салюти.

— Городяни збираються цілими сім'ями біля мосту Сідней Гарбор. Різнокольорові феєрверки вкривають усе небо. Я такого ще не бачив. А в Мельбурні свій феєрверк запускають із кожної висотки, — розповідає Андрій Чорний. — Жителі малих міст і сіл дивляться сіднейські феєрверки по телевізору. Ми з жінкою теж так дивилися. Бо тоді в Ґолд-Кості були. У місті Перт влаштовують карнавал, на який з'їжджаються з усієї Австралії.

 

30

тисяч австралійських доларів, або 254,1 тис. грн, коштує туристична поїздка на криголамі з Австралії до Антарктиди. Новорічну ніч туристи проводять на айсбергу.

 

Шотландці обдаровують перехожих

Киянин 41-річний Дмитро Ваврик з друзями у грудні 2012-го у шотландському Единбурзі.

— Там починають святкувати 30 грудня. На всіх вулицях грають волинки. Перехожі дарують одне одному подарунки. Незнайомці обіймаються. Із 20.00 чоловіки перевдягаються у кілти — картаті спідниці, та йдуть зі смолоскипами центром Единбурга до королівського палацу. Уся вулиця забита людьми.

У королівському палаці кожні 15 хв. влаштовують феєрверки, а рівно опівночі їх запускають із п'яти різних точок у місті.

— Ми пішли в паб. Пили гарячий сидр. О першій всі розходяться. Обнімаються ще кілька днів.

 

Зараз ви читаєте новину «У новорічну ніч була 30-градусна спека». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути