четвер, 02 грудня 2010 04:15

У бункері Гітлера смажать шашлики

У селищі Стрижавка за 8 км від Вінниці залишилися руїни ставки Гітлера. Це десяток залізобетонних брил, з яких стирчать прути арматури.

— Молодьож не знає історії та всього, що було. Тут на кожному кроці могили солдатів, яких розстрілювали і скидали в рови, — розповідає Марія Чорна, 78 років. — Вони тут шашлики смажать, пиво п'ють. В окрузі ніхто будуватися не хоче, тут місце мертве. Худобу пасуть. А вона, бідна, тікає звідси на поля.

Комплекс "Вервольф" у перекладі з німецької означає "Дикий вовк". Його створили для німецького військового керівництва. Місцева Ганна Огрійчук, 49 років, каже, що зводили бункер полонені солдати і вінничанки:

— Кожна мала перепустку на вхід. Охоронцям часто треба було показувати документи, тому жінки прив'язували папір на лоб і цілий день з ним ходили. Якщо губили, розстрілювали на місці. Селянам забороняли говорити між собою про таємний бункер.

Спорудження тривало півроку. Всього на території було понад 80 об'єктів.

— У глибині лісу зробили басейн. Туди із селян нікого не пускали. Будували німці, яких спеціально на вертольоті возили. Територію обгородили колючою сіткою. По ній пускали струм. У басейні тільки Гітлер плавав.

Коли німецькі війська відступали з території України, то підірвали весь комплекс. Підземні входи замурували, знайти їх не можуть досі.

У центрі Вінниці є ще один бункер, який називають "ставкою Ворошилова". Зводили його для генералів радянської армії.

— Вхід до бункера знаходиться в скалі на березі річки, — говорить киянин Дмитро Мовчан, 33 роки. — Довгий час він був занедбаний. Зараз бункер у власності місцевої церкви. Аби спуститися під землю, треба питати дозволу у батюшки. Замість екскурсовода в підземелля туристи ходять з прихожанином церкви. Із собою беруть ліхтарі, світла там нема.

Зараз ви читаєте новину «У бункері Гітлера смажать шашлики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути