четвер, 24 березня 2011 11:05

Туристи на Цейлоні часто позіхають

Автор: фото з архіву Інни Колодюк
  На курорті Бентона на острові Шрі-Ланка працює одна фотостудія (двері ліворуч). На підвіконнях виставлені портрети та весільні фото. Поряд розташований продуктовий магазин. Кілограм яблук коштує від трьох доларів, банани  — 50 центів
На курорті Бентона на острові Шрі-Ланка працює одна фотостудія (двері ліворуч). На підвіконнях виставлені портрети та весільні фото. Поряд розташований продуктовий магазин. Кілограм яблук коштує від трьох доларів, банани — 50 центів

Тиждень тому киянка 23-річна Інна Колодюк із сестрою та її чоловіком повернулася із острова Шрі-Ланка. Раніше він називався Цейлон. Каже, найкраще туди їхати взимку або ранньої весни. Пізніше температура рідко буває нижче за 40°С.

— Першу добу після прильоту неможливо було дихати. Весь час позіхали від браку кисню. Через високу вологість одяг та волосся постійно вогкі, сірники не горять. У мене навіть запальничка зламалася. Місцеві роблять рисові сірники, стійкі до вологи.

Шрі-Ланка — держава в Південній Азії, розташована на одному з найбільших островів Індійського океану. Прямих перельотів туди з України немає. Туристи летять із Києва до Шарджа, а звідти до Коломбо — столиці Шрі-Ланки.

— Переліт на трьох обійшовся біля 3 тисяч доларів. Проживання в готелі півтора тижня — ще 5 тисяч. Ми самі організовували подорож. Готель бронювали по інтернету. Путівок на Балі, Мальдіви, Шрі-Ланку та Ямайку в українських турфірмах немає.

Плануючи подорож на Цейлон, потрібно зробити щеплення від тропічної лихоманки. Або двічі на день упродовж поїздки приймати таблетки імуналу.

— Можна легко натрапити на отруйну змію чи скорпіона. На дорогах небезпечно, водії їздять, як хочуть. І рух правосторонній, вузькі дороги, тротуарів немає. Світлофори теж стоять не всюди.

Інна каже, цейлонці часто обдурюють туристів, завищують ціни, підсовують бракований або зіпсований товар.

— Нас вважають дуже багатими. Найбільше у Шрі-Ланці заробляють урядовці — 700 доларів.

Їжа на острові гостра. Майже всі страви присмачують карі.

— Навіть те, що вони називають прісним, для нас пересолене. Треба їсти багато ананасів і папаї, вони покращують травлення. Яблука там делікатес. Кілограм — від 3 доларів. Зважують на око. Дешеві морепродукти. У ресторані замовляли величезного лобстера, дев'ять королівських креветок, пляшку чилійського вина і парені овочі. За все заплатили 100 доларів. Цейлонці майже не п'ють. При такій спеці й волозі спиртне просто не лізе.

Острів знаний чайними плантаціями. Більшість із них — у горах.

— Дорога туди крута, наче серпантин. На відстані спостерігали, як місцеві жінки обривають із чайних кущів листя. Заплатили за це по 90 доларів. Є ще екскурсія до місцевого "даїшника". Кажуть, він у них єдиний. Поліції там мало. Зате військових вистачає. Два роки тому закінчилася громадянська війна між тамілами і сингалами (основне і корінне населення острова. — "ГПУ"). Пропонували нам екскурсію до місцевих ботанічних садів, але ми відмовилися. Все, що там є, росте і за межами саду. Бурундуки, слони, кози гуляють біля готелів. Вільно літають метелики завбільшки з долоню.

До школи ходять у білих платтях

На Цейлоні засуджують секс до весілля. Шлюби міцні, розлучення бувають рідко. Дітей зазвичай по двоє у сім'ї. Більшість жінок не працюють. Ті, хто ходить на роботу, одягаються в національне сарі. В офісах це дрес-код. Чоловіки носять звичайні штани. Середня зарплата у містах — $200.
За рівнем освіти Шрі-Ланка посідає друге місце в Азії після Японії. 93% населення — письменні. Обов'язковою для всіх є 8-річна школа. Дівчата і хлопці вчаться в різних класах. Учениці носять білі плаття. Закінчивши школу на "відмінно", до вузів вступають без іспитів. Навчання безкоштовне.
Середня тривалість життя у Шрі-Ланці — 72 роки для чоловіків і 76 для жінок.

Зараз ви читаєте новину «Туристи на Цейлоні часто позіхають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути