четвер, 22 жовтня 2009 19:37

Туристів у "Мазох-кафе" шмагають батогом

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Киянин Костянтин Скрипник (ліворуч) фотографує дружину Тетяну біля пам’ятника австрійському письменнику Леопольду фон Захер-Мазоху на вулиці Сербській у Львові. До подружжя підбіг перехожий та попросив його сфотографувати
Киянин Костянтин Скрипник (ліворуч) фотографує дружину Тетяну біля пам’ятника австрійському письменнику Леопольду фон Захер-Мазоху на вулиці Сербській у Львові. До подружжя підбіг перехожий та попросив його сфотографувати

26-річні кияни Тетяна та Костянтин Скрипники поїхали до Львова у весільну подорож. У дорогу вирушили наступного дня після гулянки. На тиждень орендували квартиру біля пл. Ринок.

— У Львові ми вперше, гуляємо містом самі. Замовили лише поїздку на екскурсійному трамвайчику, — розповідає Тетяна. — Про львівські кав"ярні та ресторани багато чули від друзів. Перше підемо в "Криївку".

До кнайпи "Криївка", що на пл. Ринок 14, заходять через будинковий під"їзд. У коридорі темно. Лампочка засвічується, коли впритул підійти до дверей. Хлопець з автоматом у руках запитує пароль. Відповідь — "Слава Україні".

— Пароль ми знали. Потім запитали, чи немає серед нас москалів і дали випити медовухи.

Оформлений ресторан як повстанська криївка. В одній із кімнат складені ящики з-під снарядів та зброї. На стінах висять копії плакатів та листівок УПА, чорно-білі фотографії часів Другої світової війни. На полицях лежать автомат, каски та кашкети. Тут людно. Відвідувачам дозволяють стріляти холостими патронами.

— За 14 гривень взяли борщ "Перше причастя героя", за 43 — яловичину з бринзою, картоплею та цибулею "Вечерю лісового гауляйтера". Вечеря на двох обійшлася у 150 гривень. Рахунок офіціант приніс у футлярі, в якому колись зв"язкові УПА передавали секретні записки.

Наступного дня подружжя Скрипників запланувало обід у "Мазох-кафе" на вул. Сербська.

— Кав"ярню назвали на честь австрійського письменника Леопольда фон Захер-Мазоха. Від його прізвища пішов термін "мазохізм". Біля входу стоїть пам"ятник письменникові. У його кишеню запихають руку. Але я не буду. Там можна намацати його чоловіче достоїнство, — каже Тетяна Скрипник.

У "Мазоху" офіціантка пропонує молодятам батіг, наручники, мотузку і прищіпки.

— Вибирайте, чим будете бавитися, — каже. Костянтин просить наручники.

Рахунок принесли у жіночій шкіряній туфельці

Скрипники замовляють м"ясну запіканку "Ласий шматочок", порція коштує 29 грн.

— Наступного разу спробуємо геніталії бика.

Рахунок принесли у жіночій шкіряній туфельці. На прощання відшмагали батогом.

Найскладніше знайти кафе "Синя пляшка", що на вул. Руська, у першій брамі ліворуч від банку "Львів". Із вулиці жодної вивіски. Над брамою намальований маленький ангел, над ним непримітна синя пляшка. Далі треба пройти через під"їзд у внутрішній двір.

— Потрапили туди тільки з третьої спроби. Кажуть, якщо знаєш дорогу до пляшки двориками, то добре орієнтуєшся у місті.

Кафе розраховане на 24 відвідувачі. Освітлюється свічками.

— Фішка кав"ярні — кава з вогником. Спочатку подають горнятко з підпаленим коньяком або ромом. Каву приносять окремо, у джезві. При тобі заливають. Коштує 5–12 гривень.

— Каву з вогником часто замовляють заради цікавості, — розповідає бармен. Імені не називає. — Особливо захоплені іноземці. Клієнти також часто замовляють фондю. У нас є три його види — м"ясне, сирне і шоколадне.

Непросто знайти у Львові кав"ярню "На бамбетлі". Вона розташована в пасажі Андреоллі, що з"єднує пл. Ринок та вул. Театральна. Навколо столів тут стоять дерев"яні бамбетлі (рокладні дивани. — "ГПУ"). Вони мають закручені різьблені ніжки. Над дверима висять обереги з сушених трав. У креденсах, сервантах стоять керамічні дрібнички, які можна купити на пам"ять. На подушках, розкиданих на низьких підвіконнях, сидять знадвору, накрившись ковдрою. Чай коштує 7 грн, кава — 14. У холодну пору  популярні глінтвейни по 12–18 грн.

— А я своїх гостей веду в "Хмільний дім Роберта Домса" на вулиці Клепарівська, 18, — каже 28-річний львів"янин Богдан Салій. — Таких пивниць більше ніде не побачиш. На великому екрані класно дивитися футбол. Ми беремо розливне львівське пиво та свинні реберця або ковбаски. Вечеря на трьох коштує 150–200 гривень.

Львів"янам пропонують ресторанні тури до Угорщини

Перший в Україні ресторанний тур "Від шпацеру до келішка" пропонують туристам у Львові. 3-годинна екскурсія старим містом з відвіданням найпопулярніших кав"ярень та ресторанів коштує від 200 грн за особу, 5-годинна — 300.

— Маршрут починається у ресторації "Лівий берег" в оперному театрі, — розповідає Ореста Граб, 23 роки, керівник туристичного відділу ресторанів "Фест". — Туристам показують "Гасову лямпу", "Під золотою розою", "Мазох-кафе", "Старенький трамвай" та "Криївку".

Львів"янам пропонують ресторанні тури до Угорщини, Польщі та Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Туристів у "Мазох-кафе" шмагають батогом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути