Ексклюзиви
четвер, 28 жовтня 2010 01:42

П'ять парків, куди варто поїхати восени
5

Парк Софіївка в Умані щороку відвідують півмільйона туристів. Їхати туди у вихідні не варто. Людей так багато, що з охочих сфотографуватися біля статуй шикується черга.

— Восени 2004-го до міста з концертом Кіркоров приїжджав. З ним Наташа Корольова, Ян Табачник і Клара Новікова, — розказує екскурсовод 51-річна Галина Никитюк. — Я мала Кіркорову парк показувати. Прочекала його цілий день під дверима, а він не вийшов. На екскурсію поїхали Табачник із дружиною Тетяною Нєдєльською. Через два тижні Тетяна приїхала сюди знімати свій кліп, так їй тут сподобалося. Вхід на територію парку — 12 грн.

У парку Шарівка на Харківщині закрили на реконструкцію замок.

На парковій території росте 600-літній дуб. Його можуть обійняти восьмеро, взявшись за руки. Наречені приходять фотографуватися до каменя кохання, труть його і загадують бажання.

— Минулого літа тут робили виїзну весільну церемонію, — говорить 32-річна місцева Влада Токарєва. — Молоді були з Харкова. Їхали за 80 кілометрів, аби в нас розписатися. Біля ставка постелили дорожки, стільці поставили. Ми такого ще не бачили — як у кіно. Грав оркестр, а після обряду офіціанти в білих перчатках розносили шампанське.

У парку Олександрія в Білій Церкві молодята за оренду землі  сплачують 500 грн.

Парк розташований на околиці міста. Огорожа в деяких місцях має дірки. Тутешні крізь них безкоштовно потрапляють на територію.

— Аби обійти весь парк, треба не менше 4 годин, такий він великий, — каже місцевий Іван Слива, 29 років. — Із собою візьміть сухарі й арахіс для білок і лебедів. Вони навчилися їсти з рук. Самі можете перекусити у кафе чи кіосках, що знаходяться в будівлі колишньої конюшні. Ціни невисокі, а готують смачно.

У столичній Феофанії не можна бігати по газонах і рвати квіти. Виїзні весільні церемонії заборонені.

— Поїхала якось із подругою в парк серед тижня, — розповідає киянка Ольга Савчук, 27 років. — Як почали фотографуватися, до нас підбігла якась віруюча і давай кричати, що святі місця перетворюємо на бордель. Поряд є Пантелеймонівський собор, жіночий монастир і купіль для паломників. У ній оздоровлюються. З релігійних міркувань лізти у купіль можна лише голому. Поряд б'є джерело, вода в ньому допомагає від жіночих хвороб.

Ялтинський ботанічний сад славиться кактусами. Їх там понад 600 видів.

— Коли робили знімки біля кактуса, я впала долонею на нього, — говорить Ольга Цвіркун, 24 роки, з Києва. — Великі голки сама дістала, маленькі виймали в лікарні. У парку є бананова клумба, але фрукти  пробувати не дають. Екскурсовод казала, на смак банани кращі, ніж заморські.

У саду продають саджанці квітів, плодових дерев. Найпопулярніші — гранат за 50 грн і хурма за 90. Із середини жовтня зацвіли 300 видів хризантем. Квітнутимуть до кінця листопада.

Зараз ви читаєте новину «П'ять парків, куди варто поїхати восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути