Ексклюзиви
четвер, 07 травня 2009 17:38

Подорож до Антрактиди обійдеться у сім тисяч доларів

Автор: Фото з родинного архіву Андрія УТЄВСЬКОГО
  Учасники української експедиції на станції імені Вернадського в Антарктиді розчищають снігові завали перед прибуттям туристів. Через Магелланову протоку на екскурсію щороку приїжджає близько сотні людей. Тут є спортзал, бібліотека, кімнати відпочинку
Учасники української експедиції на станції імені Вернадського в Антарктиді розчищають снігові завали перед прибуттям туристів. Через Магелланову протоку на екскурсію щороку приїжджає близько сотні людей. Тут є спортзал, бібліотека, кімнати відпочинку

Із 19 квітня туризм на берегах Антарктиди обмежили. Нині на берег можуть одночасно зійти до 100 людей. А до континенту зможуть підпливати судна, на борту яких не більш як 500 пасажирів. 28 країн-учасниць "Договору про Антарктиду" намагаються зберегти континент від туристів.

— Коли їхав в Антрактиду, брав окуляри й сонцезахисний крем, — каже киянин Андрій Швець, 35 років. Він побував в Антарктиді взимку 2008-го. Розмовляємо з мандрівником у пабі "Бабай" у Києві. — У сонячну днину без окулярів можна осліпнути. Якщо не натреш кремом відкриті ділянки тіла, отримаєш опіки.

За 10-денну поїздку Швець заплатив $6 тис.

— За 1,5 тисячі долетів до Аргентини. Група зібралася інтернаціональна. Було ще двоє росіян мого віку. Решта — бабушкі й дєдушки із Франції, Німеччини, Італії. Усього 46 чоловік.

Теплоходом групу відвезли на острів Вогняна Земля. Звідти на судні "Олексій Маришев" повезли до Антрактиди. Розселили по двомісних каютах і каютах-люкс. Усі каюти з душем і туалетними кабінками.

П"є пиво. Каже, боявся пливти через протоку Дрейка. Там багато айсбергів. Дістає з барсетки фотографії й гортає меню, щоб замовити обід.

— Найкраще нас пригощали на станції Академіка Вернадського, де працює українська експедиція. Там кухар приготував шоколадний торт. Коли почули, що я з України, сіли писати листи, щоб їхнім рідним порозсилав. Я тим чувакам заздрю. Там спокій, можна відпочити від метушні.

Показує фотографію, де з росіянином Олексієм Колесником підскакує на снігу в одних плавках.

— На станції в американців нам влаштували експеримент. Запропонували увійти до сауни, нагрітої до 93 градусів, а після того пробігти довкола маркера, який позначає Південний полюс. Температура там — мінус 73. Ми двоє витримали перепад. Я народився в Одесі. Батько професійно займався підводним плаванням, моржував. Мене до цього привчив.

Каже, що хотів пірнути біля берегів Антарктиди, але не дозволили.

Пінгвінів там більше, ніж у нас голубів

— Там опускають на глибину 30–40 метрів. Але пірнальник повинен мати не менше ста занурень або кваліфікацію водолаза-рятувальника.

Замовляє смажену картоплю по-селянському.

— Коли вернувся в Україну, цілу ніч снилися пінгвіни. Їх там більше, ніж у нас голубів. Найбільша колонія пінгвіна у світі на острові Завідовського в Південних Сандвічевих островах. Тут постійно живуть приблизно два мільйони королівських пінгвінів.

Чоловік просить не фотографувати його.

— Не хочу світити обличчям. Подумають, що надто багатий, раз їздив в Антарктиду.

Тури туди здійснюють понад 100 туристичних компаній. Українців на льодовий континент возить столичне Агентство ділових подорожей та туризму.

— Поїздку треба замовляти за два місяці, — пояснює менеджер Ольга Пономаренко, 21 рік. — 10-денна подорож обійдеться у 7000 доларів. Одноденний тур із перельотом, що дозволить побачити Білий континент згори — 3 тисячі доларів. Турагентства з різних країн набирають групу. Ми передаємо їм документи, забезпечуємо переліт до Аргентини. Із Буенос-Айреса їх везуть авіалайнером або кораблем. Усе залежить від погоди. Найбільше замовлень на Новий рік. Минулими святами туди злітало 10 українців.

Аквалангіст-біолог із Харкова Андрій Утевський, 38 років, їздив до Антарктиди у складі експедиції.

— На початку 90-х було лише шість-сім тисяч туристів, минулого сезону — понад 45 тисяч. Туристів в Антарктику треба впускати з листопада по березень. Це період "антарктичного літа". Тоді океан не вкритий льодом.

Віза для відвідин Антарктиди не потрібна. Закордонний паспорт знадобиться лише в аеропортах і портах тих країн, де судно зупинятиметься на шляху до континенту.

Зараз ви читаєте новину «Подорож до Антрактиди обійдеться у сім тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути