четвер, 30 вересня 2010 18:10

Перуанці живуть без ліжок

Автор: фото: Володимир КОЗЮК
  Перуанка пасе вівці. З їхньої вовни виготовляє нитки і в’яже шапки. Продає їх по два долари. Так заробляють на життя більшість місцевих
Перуанка пасе вівці. З їхньої вовни виготовляє нитки і в’яже шапки. Продає їх по два долари. Так заробляють на життя більшість місцевих

"У Перу легко підхопити малярію, тому беріть із собою спиртне для дезінфекції. Знадобиться сорочка з довгими рукавами та капелюх із широкими крисами, щоб захиститися від сонця, — радить вінницький фотограф 36-річний Володимир Козюк. Торік він із групою українських туристів два тижні подорожував південноамериканською країною. — У мого товариша обгоріли руки, коли вирішив познімати на фотоапарат місцеві краєвиди. На шкірі моментально утворилися волдирі, ніби її облили кип"ятком. Майже всі перуанці обгорілі, у дітей від сонця шрами на обличчі".

Над Перу немає озонового шару, який би захищав від прямого сонячного проміння. Жителів від опіків не рятують навіть капелюхи.

— Майже третина населення країни живе в горах. Це найбідніші люди. Волами обробляють землю. У червоній і сухій від сонця землі вирощують дрібну картоплю. Вони важко пашуть. Наші люди порівняно з ними дуже ледачі. В їхніх хатах немає навіть ліжка, лише купа ганчір"я і шкур. На них і сплять. У сім"ях багато дітей.

Перуанці важко заробляють гроші. Більшість із них вирощують овець, виготовляють із їхньої вовни нитки і в"яжуть шапки. Продають по $2, светри — вп"ятеро дорожче. Для порівняння: квиток на автобус від міста до міста коштує щонайменше $100.

На місцевих ринках діти охоче позують туристам із тваринами.

— Малим по 12–15 років, а вже мають дітей. Носять їх на руках.

Під час подорожі Володимир Козюк катався на скейтах піщаними барханами.

Із Перу везуть кам"яні прикраси ручної роботи

— Швидкість набагато більша, ніж на снігу. Коли летиш ізгори, пісок зовсім не засліплює. Зате коли піднімалися машиною на бархан, він залазить у кожну шпаринку. Фотоапарати мусили у целофанові пакети замотувати.

В Амазонці туристи ловили на вудку піраній.

— Спійманих рибин ми різали на шматки і використовували як наживку для інших. Ті розривали харч іще на гачку. Гарна була забава.

Перед відвідинами деяких стародавніх пам"яток мандрівників просять дати розписку, що за їхнє життя ніхто не відповідає.

— Писали таку перед тим, як підійматися стежкою інка. Це висока гора з крутими сходами. На її вершині — храм Сонця. Підніматися треба дуже обережно. У дощову погоду сходи страшенно слизькі. Люди звідти падають, калічаться.

Варто зайти до місцевих костелів. Вони багаті на фрески. В одному із храмів європейського живопису більше, ніж у всіх музеях Європи.

— Цікаво також на островах Болістос. На їх кам"яних схилах живуть десь 700 тисяч різних птахів, які не реагують на людей.

Із Перу везуть кам"яні прикраси ручної роботи. Намисто зі справжніх річкових перлин коштує $10. Аметистове яйце продають за $40.  В Україні виготовлення такого без вартості матеріалу обійдеться у $200. Купують у Перу також в"язаний одяг. Особливо популярні светри з шерсті вікуньї — гірської лами. Її цінують за м"якість. Такі коштують від сотні доларів. Можна купити також козячі, овечі шкури.

Володимир Козюк радить не харчуватися у дешевих кафе. Каже, їжа неякісна, можна отруїтися. Краще піти до ресторану, хоч це й дорожче.

— Не варто носити прикрас, бо вони обпікають шкіру. Ходіть лише там, де дозволено. Не вірте всім тим, хто розказує, що їхнє плем"я — аборигени. Це небилиці для туристів. Особливо таких місцевих багато на березі океану.

Зараз ви читаєте новину «Перуанці живуть без ліжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути