Ексклюзиви
вівторок, 05 вересня 2006 14:49

Від гуцульського самогону ще ніхто не відмовлявся

Невисокий перевал Німчич (586 м) має славу одного з найважкодоступніших у Східних Карпатах. На межі Путильського та Вижницького районів Буковини взимку часто стоїть знак — "закритий для проїзду авто". Ця дорога, як кажуть місцеві, під силу лише УАЗам та "волинянкам". Недивно, що найпопулярніші послуги туркомплексу "Перевал Німчич" — кінні маршрути та "джип-сафарі".

Туристам пропонують спочатку доїхати поїздом до Чернівців, а вже звідти можна в туркомплексі замовити машину до готелю за 40 грн.

При під"їзді до перевалу з 800 м відкривається гора з лижною трасою, обладнаною витягом на 250 м (3 грн за підйом). Для дітей і лижників-новачків узимку працюватиме стометровий "бебі-ліфт" — витяг для малих (за 1 грн).

Коней можна винайняти у місцевих. Але працівники туркомплексу радять кататися на спеціально навчених, із конезаводу. Тварина, яка звикла лише до свого господаря, може вкусити чи вдарити. Годинна прогулянка на коні коштує 10 грн.

Пропонують іноземцям просапати город

Минулої зими одномісний номер у туркомплексі коштував 110–145 грн за добу. Прокат сноубордів і лиж — 50–70 грн/год. Інструктор, який навчить їздити на лижах — від 50 грн/год. За півсотні гривень можна замовити сауну. Значно дорожче треба заплатити за скелелазіння, прогулянку на джипах і польоти на парапланах. Кажуть, цієї зими ціни на послуги в Карпатах зростуть на 10–15%.

У "Німчичі" часті гості — іноземні туристи. На місцеву екзотику приїжджають подивитися французи, німці і навіть араби з Еміратів. Місцевий провідник Роман, 20 років, каже, іноземці вирізняються тим, що бояться пити воду із джерел. Тому за собою тягнуть по кілька упаковок мінералки. А після найменшої подряпини зразу ковтають таблетки.

— Якось француженка коліно пошкодила, довелося його обмотати подорожником. То ця дивина була на всіх фото, — розповідає. — Закордонних гостей зовсім не приваблює комфорт: туалет і душ на дві кімнати — це погано. Зате звичайна дерев"яна вбиральня по сусідству з годованим веприком, підвісний умивальник, гуцульська кухня і самогон — супер!

Часом метикуваті гуцули примудряються заробляти на рівному місті. Пропонують іноземцям "розвагу" — просапати город. Мовляв, хочете екзотики, давайте $10 і можете годину полоти.

Родзинка Німчицького перевалу — господа в гуцулки Ксені, неподалік Протятого каміння на хуторі Бідиїв. То через відому пісню так називають хату Томнюків. Тут ані розкішних кімнат з євроремонтами, ані джакузі. У дворі два будинки — один новий, а другому вже більше ста років. Саме старий будинок і вподобали туристи — сторічні вишивки, на ліжках — гори величезних подушок, на лавах домотканні килими, джерги (ліжники).

Такого частування, як у Томнюків, у жодному ресторані не запропонують. Голубці з печі, холодець, вареники з сиром і шкварками, гуслянка, бануш із бринзою. І самогон, настояний на чорницях. Від нього ніхто не відмовляється. А щоби розважити і подивувати туристів, господар Михайло Томнюк, 58 років, одягає традиційний гуцульський костюм, накидає капелюха і грає на сопілці та скрипці.

Як торгуватися з гуцулами

Провідник Роман розповів місцеву байку про торгівлю з гуцулами. Якщо в гуцула купуєте сувенір, треба запитувати: "Кілько то коштує?" Тоді, наприклад, ліжник обійдеться в 100 грн. Якщо спитати: "Сколько стоит?", буде 200 грн. А за "How much?" — віддасте $200.

У Селятині була найтриваліша гроза

Село Селятин Путильського району Чернівецької області називають найбільш "грозовим" населеним пунктом України. Тут 45 днів на рік бувають грози. 1948 року гроза почалася 10 червня о 15.30 і тривала 37 годин.

Зараз ви читаєте новину «Від гуцульського самогону ще ніхто не відмовлявся». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути