Ексклюзиви
вівторок, 31 липня 2007 15:43

Олеся Лемків щороку їздить до Євпаторії лікувати очі

 

Подружжя киян Марії та Петра Нерестів щоліта їздить оздоровлюватися на Закарпаття.

Санаторії вибирають у мукачівському районі, але різні. Пані Марія їздить у "Синяк" — лікувати суглоби. Чоловік у санаторій "Карпати" — гартувати після мікроінсульту серце. Відстань між санаторіями на маршрутці можна подолати за півгодини. Подружжя їздить у гості одне до одного.

— Після Києва складається враження, що в санаторії інший світ, — розказує Петро Нерест, 62 роки. — Я не те щоб романтик, але атмосфера там якась... — чоловік довго не може підібрати влучного слова — ...лірична. Один із санаторних корпусів — це замок графа Шенборна. Будівля символізує річний цикл: має 365 вікон, 52 кімнати, 12 різних входів. У "озері кохання", що за формою нагадує серце, плавають лебеді. Усе зроблене для того, щоб раділо тіло й око.

Санаторій розташований серед хвойного лісу. Тамтешнє повітря добре впливає на кровообіг та серце.

— У день приїзду я йду до лікаря, — розказує Нерест. — Мені призначають курс лікування: до сніданку п"ю фіточай. Мінеральні води лікар не радить, бо маю високу кислотність шлунка. Потім — масаж, басейн та процедури для зміцнення серця.

Марія Нерест у "Синяку" приймає ванни з сірки та водню. Лікар прописує їй озокеритові компреси та сірчані обгортання — в такий спосіб жінка вигріває суглоби та лікує  артрит.

— У цей санаторій добре їхати, якщо маєш проблеми з кістками, — каже вона. — Після курсу лікування я щонайменше три місяці не згадую про біль.

Киянка Олеся Лемків, 56 років, щороку їздить до Євпаторії, у санаторій ім. І.А. Наговіцина лікувати очі. Жінка приймає ванночки для очей з соком алое. Щодня робить очну гімнастику та приймає вітамінний курс ін"єкцій.

— Нас щодня возять автобусом на море, — розказує Лемків, — але окрім моря тут немає чим себе розважити.

Родина Савченків з Харківщини кожного літа їздить відпочивати на Солотвинські озера, що в Тячівському районі Закарпаття.

— Робимо це більше для дітей, бо протягом року дуже часто простуджуються, — розказує російською Вікторія Савченко, 32 роки.

Зупиняються Савченки на квартирі в місцевих жителів. Платять 30 грн за добу. У санаторій, вважають, їм не варто їхати, бо там лікують астматиків, а вони їздять на профілактику.

Корисною для шлунка вважається вода, що смердить тухлими яйцями

Щодня родина спускається у соляну шахту на 300 м. Година такого лікування коштує 25 грн для дорослого і 20 грн для дитини.

— Діти вдихають повітря, а мікроскопічні частинки солі проникають у  дихальні шляхи, аж до альвеол, — розказує Вікторія. — Соляне повітря розріджує мокроти, і вже після кількох сеансів вони починають відкашлювати всю ту гидоту.

Мікроклімат у Солотвинських шахтах особливий: весь час однакові температура, тиск та вологість. Повітря сухе й стерильне. Тут у п"ять разів менше мікроорганізмів, ніж в операційній.

— "Солотвино" — найбільший у світі подібний профілюючий заклад, — пояснюють у оздоровниці. — Головна увага зосереджується на хворих астмою. На глибині 400 метрів маємо палати. У них люди ночують. Удень піднімаємо їх на поверхню.

— А ми щороку їздимо в Ялту, в санаторій "Лівадія", — розказують кияни Ганна та Володимир Петрусів. У цьому санаторії ми познайомилися — приїхали на вихідні в гості до батьків. Тому вирішили, що "Лівадія" — "янгол-охоронець" наших стосунків. Тепер у червні–липні відправляємо на відпочинок батьків, а на початку серпня оздоровлюємо дітей.

Діти Петрусів ходять на інгаляції горла та прогрівання носа — електрофорез.  Серцево-судинну систему лікують батьки, а ми, — сміються, — нервову. Ганна Петрусів, 32 роки, робить масаж з ефірними маслами. Він підвищує загальний тонус організму та імунітет.

Кияни Ольга та Вадим Бурлюки минулого літа відпочивали та лікували шлунок на Закарпатті. Вибрали санаторій "Перлина Карпат":

— Не зовсім нас порадувала дієтична кухня. Спочатку примушували себе їсти вермішель з паровими котлетами. Потім — змирилися.

Вода "Поляна Купель" тече у бювет із джерела. Найбільш корисною для шлунка вважається та, що смердить тухлими яйцями.

— Лікар нам прописав питне лікування — мінеральні води. А ще лікувальні ванни, масаж та кліматолікування.

У санаторії "Саки", що у місті Саки недалеко від Євпаторії, Наталка Біль, 28 років, лікувала гінекологічне запалення.

— У Саках, окрім різноманітних запалень, грязями лікують суглоби, — розказує дівчина. — Тільки варто цю процедуру робити після консультації з лікарем. Часто приходять на озеро, намазують себе з голови до п"яток тією сумішшю і лежать на сонці півдня. Але мені лікарі сказали, що таким чином можна "посадити" серце, бо грязі радіоактивні. Їх можна намазувати хвилин на 10–15 і в жодному разі не мазати грудну клітку.

Система оформлення у всі санаторії України однакова. З собою треба мати паспорт, санаторно-курортну карту та виписку з історії хвороби від лікаря за місцем проживання.

Скільки коштує путівка на 14 днів

Назва санаторію адреса телефон ціна, грн
"Синяк" Мукачівський р-н, Закарпатська обл. (03131) 5 44 97 1296
"Карпати" Мукачівський р-н, Закарпатська обл. (03131) 7 33 07 2016
"Саки" м. Саки, Крим (06563) 2 74 94 2220
"Перлина Карпат" Мукачівський р-н, Закарпатська обл. (03131) 4 95 05 1500
"Лівадія"   м. Ялта, Крим (06543) 1 54 03 2340
"ім. Наговіцина" м. Євпаторія, Крим (06569) 3 05 58 1500
"Східницькі Карпати" с. Східниця, Дрогобицький р-н, Львів. обл. (03248) 4 80 44 2100
"Світанок" Моршин, Львівська обл. (03260) 6 42 15 1850
"Кристал" Трускавець, Львівська обл. (03247) 5 15 74 1890
"Солотвино" Солотвино, Тячівський р-н, Закарп. обл. (03134)3 20 36 1515
"Миргород" м. Миргород, Полтавська обл. (05355)5 52 69 2520
У ціну путівки входить проживання однієї людини у двомісному номері з усіма зручностями, харчування, лікуванням за основним профілем захворювання. В оплату входить користування пляжем та спортивним майданчиком.
Зараз ви читаєте новину «Олеся Лемків щороку їздить до Євпаторії лікувати очі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути