Ексклюзиви
четвер, 24 липня 2008 19:16

Неподалік острова Зміїний збудують підводний готель

 

До кінця липня одеські турагентства обіцяють возити туристів на острів Зміїний. За маршрутом "Одеса–Зміїний" курсуватиме судно "Кримська стріла". Подорож коштуватиме майже 500 грн.

Про Зміїний було відомо 3 тис. років тому. Острів змінив вісім назв: Левка, острів Ахілла, Блаженних, Філоксій, Фідоніси, Ілан-Ада, Шерпілор. Течіями Дунаю сюди іноді заносить вужів, звідси й назва Зміїний. До Другої світової війни ця земля належала Румунії. У квітні 1944-го тут висадилися радянські моряки. Румунський гарнізон, що воював на боці Німеччини, здався без бою. Після Паризької конференції, яка закріпила кордони Європи, острів відійшов до України. Влада Румунії досі претендує на нього, адже морське дно багате на поклади нафти й газу.

Навесні поїздку на Зміїний для 60 туристів організувала одеська туристична компанія "Лондонська Тревел". Через шторм судну не вдалося пришвартуватися. Після негоди людей доправили на Зміїний моторним човном.

— Щоб підплисти до острова на судні, потрібна тиха погода, — каже Марія Євголенко з Одеської облдержадміністрації. — Туристів попередили, що у шторм їх не висадять.

 За легендою, у підводних печерах Зміїного заховані стародавні скарби. Археологи знайшли тут слов"янську кераміку IX–XII ст. — періоду розквіту Київської Русі. 1843-го на острові спорудили маяк.

4 липня на прикордонну заставу приїжджав Віктор Ющенко, 54 роки. За ініціативи президента на острові почала діяти філія Одеського історико-археологічного музею. Главі державі показали виставку металевих скульптур киянина Володимира Іванова, 51 рік. На острів їх доправив прикордонний корабель.

Берег на острові крутий, але є пляж. Його називають жіночим. У цивільній частині Зміїного проклали пішохідні доріжки, з"явилося вуличне освітлення. Споруджують кафе та готель-висотку. Неподалік, у морі, планують збудувати підводний готель. Через його скляні стіни туристи спостерігатимуть за світом Чорного моря.

Зараз ви читаєте новину «Неподалік острова Зміїний збудують підводний готель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути