Ексклюзиви
пʼятниця, 02 липня 2010 03:59

На плоту буде туалет і мангал для шашликів

 

Першим в Україні полтавець 25-річний Андрій Барбацуца збирається спуститися по Дніпру на плоту. Планує зробити це у серпні. Судно збудує сам. Зробить таке, аби легко розбиралося. Тоді його можна буде перенести через дамби на Каховському та Кременчуцькому водосховищах.

— Для будування плоту потрібно 10 пластикових діжок об"ємом 200 літрів, 24 квадратних метри дощок та металевий прямокутний каркас 6х4 метри з діагональними поперечинами. Діжки прив"язують альпіністською мотузкою до металевого каркаса, вона не розмокає у воді. Зверху до каркаса болтами кріплять дошки. Виходить основа плоту, яка витримує дві тонни. Нас попливе п"ятеро, тому судно має бути містким не лише для людей, але й для багажу. Ззаду розташуємо намет та кермове весло. У центрі зафіксуємо щоглу з вітрилом та ліхтарем, щоб великі судна могли нас бачити. У передньому кутку буде кухня та всі прилади до неї, обабіч плоту — ящики, де сховаємо продукти. Головне рівномірно розподілити вантаж та провізію, щоб пліт не перевернувся.

Найбільше грошей потрібно для виготовлення щогли. Її Андрій Барбацуца робитиме на замовлення. Спонсорів шукатиме серед туристичних фірм та громадських організацій. Обіцяє наклеїти їхній логотип на парусі.

Туалет також буде на судні. Ззаду вмонтують низький стілець з отвором у сидінні. — Найважчим етапом плавання будуть водосховища. Там сильна течія, великі хвилі, круговороти та підводне каміння. У Кременчуцькому морі не видно берегів, можна легко збитися з курсу, тому навіть на річці потрібен компас.

Володимир Шкет, 23 роки, закінчував кулінарні курси, його обрали головним кухарем:

— Для приготування їжі візьмемо похідний газовий балон і конфорку, але також прикріпимо невеличкий мангал для шашликів. Щодня будемо приставати до берега для закупки продуктів. Візьмемо з собою крупи, тушонку, закрутки та картоплю. Беремо вудки та сіті, для риболовлі. Рибу будемо смажити і в"ялити. На мілководді ловитимемо раків. Пневматичною рушницею полюватимемо на невеликих птахів. Воду будемо брати з Дніпра і кип"ятитимемо, але краще, коли на березі знайдемо джерело.

За день пліт долає 40–50 км. Щоб пропливти від Києва до Херсона, знадобиться місяць. Андрій говорить, якщо вдасться зробити вітрило, то попливуть швидше. На ніч зупинятимуться біля берега.

— Хочемо зняти фільм про подорож, — розповідає Барбацуца. — Візьмемо камеру і кілька касет. Акумулятори від камери і телефонів заряджатимемо у прибережних кафе.

Хлопці вистрижуть собі козацькі оселедці й не будуть голитися впродовж усієї подорожі. Кажуть, голитися в поході — до біди. По завершенні мандрівки пліт просто пустять далі по течії або комусь подарують. Заберуть лише намет, з яким далі вирушать до Криму. Додому повернуться потягом.

Зараз ви читаєте новину «На плоту буде туалет і мангал для шашликів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути