пʼятниця, 21 травня 2010 11:56

Із Сирії везуть дешеві золоті прикраси

"Сирійський Дамаск — найстаріша столиця в світі. Тут жили єгиптяни, семіти, арамейці, вавілоняни, греки, римляни. А в сирійському місті Маалюля розмовляють арамейською, тобто мовою Ісуса Христа. Нею ніде більше не говорять", — розповідає київський підприємець Микита Лаврінов, 29 років. Уперше до Сирії він поїхав у 14 років, щоб вивчати арабську. Тепер у цій країні має свій бізнес.

Радить відвідати місто Хама. 1100 років тому греки спорудили там норії — колеса для зрошування ґрунту. Вони досі працюють.

— У кожному місті Сирії є цікаві архітектурні надбання. Це цитаделі, замки, мечеті та собори. Усі віком від 1000 років та старші. Варто відвідати місцеві базари. Там дуже гарно пахне, бо продають багато прянощів та парфумів. Але треба бути дуже обережним. Це інакші продукти, рослини. Якось я взяв до рук із прилавка плід кактуса. Він виглядав безпечним. Але маленькі голки на шкірочці фрукта влізли в долоню, і по всій руці з"явилася висипка. Дійшла аж до грудей. Що сильніше я стискав долоню, то глибше впивалися голки. Довелося звернутися до лікарні. Голки виймали 2 години, зробили укол у руку, щоби зняти запалення.

Не можна вилазити на екзотичні фруктові дерева за плодами. На верхівках живуть джмелі.

У саду мого тамтешнього друга Васіма росли фруктові дерева. Я поліз на одне з них. Уже й не пам"ятаю, по який фрукт. Джмелям не сподобалося, що я посягнув на їхню територію, і вони вжалили чотири рази в руку і раз у скроню. Я впав із дерева, голова ходила обертом. Васім швидко повіз мене в лікарню. Там нашпигали уколами. Сказали, що це була майже смертельна доза бджолиної отрути. Якби швидко не звернулися по допомогу, могло б зупинитися серце.

У Сирії майже не дотримуються правил дорожнього руху.

— Ніхто не реагує на світлофори та дорожні знаки. Усі користуються сигналом. Хто перший бібікнув, того решта автомобілістів пропускають. Бібікають вони разів по 10 на хвилину. Тому за кермо європейцям краще не сідати. А переходити дорогу пішоходам треба дуже обережно, бо ні "зебр", ні "лежачих поліцейських" немає.

Із подарунків звідти варто привезти міцну заварну каву садо.

— Її готують із кардамоном і п"ють без цукру. На літр води кидають три столові ложки садо. Коли закипає, додають дві дрібки кардамону і варять, доки він не почне пахнути. Одна порція кави розрахована на чотири-п"ять ковтків. Садо заведено пити на свята після вживання жирної їжі. Вона добре заспокоює шлунок.

Із Сирії везуть дешеві золоті прикраси. Вони коштують приблизно на 40% менше, ніж в Україні. Оздоби масивні, мають насичений жовтий колір.

— На базарах продають багато парфумів. Є класичні туалетні води на спирту, а також східні трав"яні настоянки на олії. Парфуми коштують від 10 гривень до 200 доларів. Дорогі духи продають у маленьких флаконах по 50–100 грамів. Одного дотику до рідини вистачить на три-п"ять днів. Навіть коли щодня митися по кілька разів.

Зараз ви читаєте новину «Із Сирії везуть дешеві золоті прикраси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути