середа, 24 травня 2006 16:38

До Криму на вихідні

На травневі свята 23-річна киянка Марина Слободянюк, 25-річний Юрій Гурін із Кам"янця-Подільського та  дев"ятеро їхніх друзів вибралися у п"ятиденний похід гірським Кримом.

Доїхали потягом "Київ—Севастополь" до Бахчисарая, автобусом дісталися  гірського села Соколине.

А потім — пішки уздовж скелястого Великого Каньйону на плато Ай-Петрі. Звідти спустилися до селища Гурзуф.

Зійшовши в Бахчисараї з потяга, молоді люди здали речі у камеру схову і до від"їзду автобуса встигли побувати в Ханському палаці.

— Можна було ще в Чуфут-Кале  (середньовічне печерне місто народу караїмів. — "ГПУ"), у гірський Успенський монастир заїхати, але маршрут не дозволяв, — розповідає 23-річна вінничанка Оля Полонець. — Увечері ми вже мали ночувати у Великому Каньйоні. Там природний заповідник. На вході стоїть варта, місцеві гроші заробляють. Але якщо заплатити по п"ятірці, то будь-яку групу впустять.

Із Великого Каньйону група піднялася на плато Ай-Петрі.

— Там ночувати було найскладніше — вітер гірський і холодно. Температура, може, кілька градусів вище нуля, — розповідає Оля Полонець. — Але захід сонця просто фантастичний. І Ялта внизу світилася вогнями, наче міраж. У горах ще сніг лежить, а через день ми вже в морі купалися!

Організовувати похід у гори, за словами туристів, потрібно заздалегідь.

— Основне — вчасно взяти квитки на поїзд. На свята їх слід купувати за місяць, — ділиться досвідом Марина Слободянюк, яка ходить у Крим багато років. Раніше подорожувала з батьками, тепер із друзями. — А далі хороше товариство, якісне спорядження та хоча б одна досвідчена людина у групі. Потрібно наперед скласти список харчів і необхідних речей: сокирка для нарубки дров, аптечка, ліхтарики. Знадобляться скріпки, якими можна закрити краї відкритих пакунків із крупами чи соусами, сміттєві пакети — у них не тільки зручно збирати непотріб, вони врятують ноги від промокання, якщо піде дощ.

Необхідне для походу спорядження продають у магазинах спорттоварів: намет на дві-три особи можна придбати за 350 грн, килимок-каримат, на якому ви спатимете, коштує від 45 грн, демісезонний спальник-ковдра — 150–200 грн. Ще в 300 грн обійдеться якісний туристичний рюкзак.

Зараз ви читаєте новину «До Криму на вихідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути