Ексклюзиви
четвер, 17 грудня 2009 20:23

Дешеві вишиванки продають уночі

З Івано-Франківського автовокзалу, який поряд із залізничним, щопівгодини курсують мікроавтобуси до Коломиї. За 40 хв. їзди від цього райцентру є село Яблунів. На місцевому ринку гуцульські майстри збувають свої вироби. Щосереди о третій-четвертій ночі ліжники, вишиванки, посуд продають за гуртовими цінами.

— Базар у Яремчі у п"ять-шість разів дорожчий. І на Яблунівському перевалі дорого. Там великий потік туристів з Івано-Франківська та Закарпаття, — розповідає Марія Самойлова, 54 роки, яка тримає у Яблуневі садибу "Золотий корінь". — Через епідемію відпочивальників поменшало, мусимо чимось зацікавлювати. Придумали нічні ціни. А у своїй садибі я вигадала  програму "антирип". Відпоюю туристів трав"яними чаями. Трави не продаю, бо то ліки. Неправильне заварювання більше нашкодить, ніж полікує. Збираю з чоловіком. За золотим коренем, який корисний при імпотенції, простаті, ходимо високо в гори. Якщо його пошкребти, пахне трояндою. Подаємо до обіду також різні настойки. Спиртові радимо пити по чайній ложці щодня натще.

У Коломиї відпочивальникам пропонують самим знайти дорогу до Княждвірського заповідника. Шукають її велосипедами із умонтованими електронними картами.

— Це найбільша у Європі територія, де росте тис ягідний. Із цих дерев колись будували кораблі. Деяким уже понад 1000 років, — каже 30-річний Віталій Павлюк із садиби "На розі". — До нас приїздять англійці, німці, були швейцарці. Дивуються, що в Карпатах можна вільно прогулюватися, дозволяється заходити на приватну територію.

У Яремчанській садибі "Саламандра" туристам показують овець, дозволяють подоїти корів, водять до нір найбільших в Україні ящірок — саламандр.

— Коли нема снігу, ящірки вилазять з нір, — говорить місцевий Ігор Корнійчук, 47 років. — Вже залягли у сплячку. Навесну кволо полізуть до річок пити воду. По дорозі відкладатимуть яйця. Брати до рук плазунів не можна, бо їхня шкіра виробляє отруту. Особливо саламандрами цікавляться іноземці.

Зараз ви читаєте новину «Дешеві вишиванки продають уночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути