вівторок, 18 грудня 2007 15:35

Чернігівський мандрівник їздив на батьківщину російського Діда Мороза

Автор: фото з архіву Олександра ВОЛОЩУКА
  Чернігівець Олександр Волощук у вересні 2007 року під час подорожі Росією. Він сидить на березі річки Об, неподалік міста Салехарда. Місцеві мешканці — ханти — сушать човни, на яких рибалять
Чернігівець Олександр Волощук у вересні 2007 року під час подорожі Росією. Він сидить на березі річки Об, неподалік міста Салехарда. Місцеві мешканці — ханти — сушать човни, на яких рибалять

Чернігівський мандрівник, краєзнавець і журналіст 35-річний Олександр Волощук шість років подорожує автостопом на "край світу". То їде до Центральної Росії, то до Молдови. Був на Соловках, на Кавказі й на Алтаї, в Якутії, Монголії. Цього року Олександр побував у Тюмені, Тобольську, Ханти-Мансійську, Сургуті, Новому Уренгої. Подолав 19 600 км, із них 265 — пішки. У дорозі провів 134 дні — з 11 липня по 27 листопада.

Під час подорожі Олександр відвідав місто Великий Устюг, що у Вологодській області Росії. Це за 850 км на північний схід від Москви. 5 вересня погода була теплою, +15°С. Чоловік заночував на набережній річки Сухони. Поставив намет майже в центрі міста, розпалив багаття. Уранці поснідав чаєм та бутербродом із салом (цей харч Волощук завжди бере з собою в дорогу) і пішов до редакції місцевої газети "Советская мысль". Познайомився з її редактором Олександром Моленовим. Той запропонував поїхати на вотчину російського Діда Мороза — за 10 км від міста, в сосновому бору.

— 1999 року у Великому Устюзі зустрілися губернатор Вологодської області Євгеній Позгальов та мер Москви Юрій Лужков, — розповідає Олександр Волощук. — Лужкову сподобалася природа. Тоді й виникла ідея оселити там російського Діда Мороза. За три роки її втілили в життя.

Волощука і трьох туристів із Москви зустріла казкова істота Шуршик — щось вухасте й волохате. Повела гостей казковими стежками. Вони побачили колодязь, де живе Водяник. У російській "избушке" мали виконати кілька завдань — розпалити піч, перекласти дрова. Надворі покаталися на гойдалках. А потім вирушили до палацу Діда Мороза.

— Шикарний палац. Кількаповерховий, дерев"яний, різьблений майстрами у староруському стилі, — згадує Олександр. — В одній залі — подарунки від дітей Діду Морозу, в іншій — подарунки від почесних гостей. У книзі відгуків я прочитав, що нещодавно там побували російський політик Ірина Хакамада та співак Йосип Кобзон. Ще одна зала — опочивальня з величним ліжком та горою подушок на кожен день тижня. А в гардеробній аж 12 головних уборів Діда Мороза! І кожухи на будь-який смак — синій, блакитний, червоний, білий із соболиною оторочкою.

На першому поверсі є тронна зала, де цілий рік стоїть прикрашена ялинка. До гостей вийшов Дід Мороз.

— Високий чоловік років 40, із довгою білою бородою, у червоному кожусі з палицею, — описує мандрівник. — Розпитав нас, як ми доїхали. Розказав, що нещодавно повернувся з Ельбрусу, підкорив вершину. Я зрозумів, що російський Дід Мороз — альпініст. Бо хто він насправді і як його прізвище — таємниця.

У залі стоїть трон Діда Мороза — теж дерев"яний, різьблений, ручної роботи. Поряд — менший. На нього можна сісти гостям і сфотографуватися з Дідом за 25 російських рублів (приблизно 5 грн).

До Великого Устюга взимку приїздять багато туристів.

— У Росії пішов своєрідний рух на батьківщини казкових героїв. В Архангельську живуть сніговики, а Ярославль претендує на вотчину Баби Яги.

Діду Морозу пишуть за адресою: 162390, Росія, Вологодська область, м. Великий Устюг, пров. Советський, 85. Офіс Діда Мороза. E-mail: [email protected]. На всі листи там відповідають. Цим займається група працівників.

На Новий рік у Великому Устюзі планується грандіозне свято з 20-метровою ялинкою, яку зрубають у тамтешніх лісах.

Зараз ви читаєте новину «Чернігівський мандрівник їздив на батьківщину російського Діда Мороза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути