Ексклюзиви
пʼятниця, 15 квітня 2016 07:45

Безробітні протягом 183 днів мають сплатити 500 доларів податку

— У Білорусь вперше потрапила випадково, — розповідає 27-річна Ольга Федорова з Києва. Вже рік живе в Гомелі зі своїм хлопцем. — Друг-музикант їхав автостопом і запропонував приєднатися. Я погодилася. Це було років сім-вісім тому. Побували в Гомелі й Мінську.

До Гомеля приїхали о другій ночі. Зупинялися у друзів на іншому кінці міста. Це називається "вписка". Кілька років тому в Білорусі не було хостелів, тому намагалися "вписатися" у друзів чи знайомих. На гостинець привезли тоді українського пива. Воно було дуже популярне. Зараз білоруси навчилися робити своє. Найсмачніше — темне "Ніч у Брюг­ге". Ще тут випускають шоколадне пиво, але воно менш поширене.

Країна дуже змінилася після 2014-го.

Тоді відбувся Чемпіонат світу з хокею. У Мінську майже всюди на вас дивився символ чемпіо­нату зубр Волат — у метро, на вулицях, на футболках. Зараз його можна побачити лише біля Льодової арени.

Білоруси дуже пишаються чистотою.

Під час першої поїздки вразила чистота на вулицях. З тих пір нічого не змінилося. Пригадую, як увечері пили з білоруськими друзями пиво. У темряві шукали смітник, щоб не кидати пляшки на вулиці. Хоча я ніде не бачила оголошення про штраф.

"У нас немає безробіття, бо всі зайняті прибиранням", — жартували торік. Зараз ситуація змінилася. У країні криза. Друзі на державних підприємствах працюють на вихідні і свята. Дуже бояться втратити роботу.

2015-го запровадили закон про "тунеядство".

Хто не працює 183 дні, мають платити спеціальний податок. У середньому він становить 500 доларів на рік. Це середня зарплата в Білорусі. Хоча можна відкупитися. За 30 доларів можуть виготовити довідку про працевлаштування. Але для цього треба їхати в Росію.

Медицина у Білорусі майже повністю державна.

Приватних клінік дуже мало. Лікуватися можна лише за місцем прописки. Я за звичкою досі їжджу до Києва із Гомеля 6 годин автобусом або потягом. Хоча всі хвалять білоруську медицину. У місцевому центрі радіомедицини лікуються десятки діток, яким не допомогли в Україні.

У Білорусі мені не вистачає футболу.

Пам'ятаю, як удома вся країна об'єднувалася, коли грала збірна. Тут такого немає. У Гомелі мало хто знає, як називається їхній футбольний клуб. Держава пропагує хокей, але він також не масовий. У Гомелі мало спортзалів і фітнес-клубів. Активно популяризують спорт білоруські націоналісти. Замість акцій протесту проводять футбольні турніри. Аргументують тим, що останніми роками головним видом спорту став "літрбол". У багатьох містах і містечках людям немає куди піти. Сидять вдома і пиячать.

До України білоруси ставляться досить прихильно, попри постійну російську агітацію.

У Білорусі майже немає свого телебачення. Українські канали там також не показують. Переважно дивляться російські. Подруга розказувала, що якось до неї підійшла жінка запитати, де виготовлено йогурт. За штрихкодом визначила, що в Білорусі. "Добре, що не в Україні. Там дітей убивають. Я по телевізору бачила", — почула у відповідь. Я поки що з такими випадками не стикалася. Але про політику намагаюся не говорити.

Східна Білорусь дуже відрізняється від Західної.

Влітку їздили у Гродно на березі річки Німан. Тут поруч Литва і Польща. Спершу здалося, що ми десь за кордоном. У центрі міста — красива пішохідна вулиця з ресторанами й сувенірними крамничками.

У Білорусі майже ніде не почуєте білоруської мови. Багато хто вважає, що білоруська — це пережиток, штучно створена мертва мова, яка існує лише в книжках.

Зараз ви читаєте новину «Безробітні протягом 183 днів мають сплатити 500 доларів податку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути