пʼятниця, 12 вересня 2008 17:07
Вікторія Стах
Вікторія Стах
Вікторія Стах

Усміхнеться баба

 

Похресник мого чоловіка ціле літо жив у бабці та діда в селі Залуква, яке межує з Галичем. Малий мав там бурхливе життя, цілковиту свободу й самостійність. Навіть на власні очі побачив повінь — на щастя, його родичам це лихо не завдало шкоди. До Києва повертався неохоче.

Дитина, яка ціле літо прожила в Галичі, не може не знати текст гімну України. Мама вирішила його перевірити. Ярема замість "Ще нам, браття українці, усміхнеться доля", упевнено промовив: "Усміхнеться баба".

Спершу я подумала, що малий уже підріс і в нього на думці дівки. Але кума пояснила, що йдеться про рідну Яремину бабцю. Він за нею дуже скучає.

Навіть дорослому часом складно збагнути, що воно таке, ота доля. Дітям — легше. Бо бабуся — це людина, яка втілює, пояснює та конкретизує чимало абстрактних і незрозумілих понять.

Набрали пива, горішків і вмостилися на газоні

Недавно після презентації книжки пішли з приятелями в парк Шевченка. Набрали пива, горішків і вмостилися на газоні. Серед нас був юнак, білорус російського походження. Він намагався говорити українською, але затинався та блукав між трьох мов. Зрештою витягнув із чохла скрипку й узявся грати Гріга, Вівальді, Моцарта. На газон сходилися усміхнені незнайомці. Охоронці порядку спостерігали за нами звіддалік і теж усміхалися. Тому ми не боялися, що вони зараз підійдуть і почнуть вимагати документи чи потягнуть у "мєнтовозку". Було відчуття, що вгорі з пелехатих дерев нам усміхається доля.

Зараз ви читаєте новину «Усміхнеться баба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути