пʼятниця, 30 листопада 2007 17:06
Вікторія Стах
Вікторія Стах
Вікторія Стах

Схожа на жабу

 

Город моєї бабуні був схожий на квітник. Між рядками городини вона сіяла нагідки з чорнобривцями. Бабуня казала, що в кожної людини є зілля рідне їй, байдуже і вороже. Ще казала, що рідне я сама впізнаю, як захочу. А ворожі зілля, що росли в селі, показала. Одні вона категорично заборонила їсти — наприклад, заячу капусту і настурцію. До інших — навіть торкатися. Пояснювала, що з ними можуть упоратися лише мудрі. Розуміла, що це не про мене. Тож коли бачила під парканом блекоту — негайно втоптувала хижу квітку в землю.

Ще бабця вчила збирати лише те зілля, поряд з яким я виросла.

Пам"ятала про це, доки не прочитала книжку Тараса Прохаська "Інші дні Анни". Я так захопилася описаним у ній ялівцем і різними рецептами ялівцівки, що умовила чоловіка гайнути на кілька днів до Яремчі на дегустацію. Та жодної ялівцівки ми там не знайшли. Лише банальний імпортний джин.

Однак цілющі ялівцеві шишко-ягоди добряче вроїлись мені в голову. Тож коли натрапила на них у київському Ботанічному саду, негайно вирішила підлікуватися. На п"ятий день відчула, що моя шкіра мов попечена, ще й покусана комарами, а в голові — центрифуга. Кинулася до Інтернету і жахнулася. Із безлічі видів ялівцю я примудрилась зібрати чи не єдиний отруйний. Те, що "ялівцем козацьким" лікують шаленство матки, лякало найменше з його властивостей.

Я негайно вирішила підлікуватися

Сімейна гомеопатка насварила мене за самодіяльність і, серед інших ліків, призначила препарат на основі шпанської мушки.

— Та це ж потужний статевий збудник! — збентежилась я.— Мушу готових дітей годувати, а не нових робити.

— Після ялівцю шпанська мушка тобі не страшна, — заспокоїла лікарка.

Сиджу тепер у пухирях, схожа на сумну жабу. Хіба що не кумкаю. Їм шпанських мушок. І прислухаюся: чи бува не помудрішала?

Зараз ви читаєте новину «Схожа на жабу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути