пʼятниця, 21 грудня 2007 16:43
Вікторія Стах
Вікторія Стах
Вікторія Стах

Москва як халепа

 

Є міста, у яких затишно, хоч ніби немає жодних передумов для затишку і комфорту. А є такі, що відвідавши їх, почуваєшся, мов прибита лантухом.

У Москві я була тричі. Усі відвідини скидалися на театр абсурду. Перше дитяче враження: кількагодинне тупцювання на лютому холоді задля хвилини споглядання запліснявілої мумії. Або прокидання разом із учителькою о четвертій ранку, щоб зайняти чергу в магазині, де "викинули" футболки. Після такого "шопінгу" з відвідин Третьяковки запам"ятався лише "Демон, що сидить" Врубеля. Я заздрила демонові і мріяла так само похмуро заціпеніти на галерейних сходах.

Першого ж дня в мене сперли гаманця

Постсовєтський візит до Білокам"яної теж мав "торбохватне" забарвлення. У Києві був дефіцит дитячого харчування, і я вирушила до Москви по молочні суміші для сина. Першого ж дня в мене сперли гаманця. Дякувати приятелям, кільканадцять банок дитячого харчування мені подарували. А ще влаштували розкішні гостини в старій квартирі в центрі міста. Там кухня мала форму прямокутного трикутника з вузесеньким віконцем у гострому куті. А старовинна ванна з лев"ячими ногами стояла на подіумі і займала чи не найбільшу в квартирі кімнату.

Тому позитивні спогади від Москви обмежуються карамельками в шоколаді "Вася-Василек" і тією старою квартирою. Карамельок в шоколаді зараз і в нас, хоч греблю гати. А екзотичні квартири в центрі давно продані-перебудовані й недоступні для простих заїжджих гостей. Тому до Москви мені не хочеться.

Так буває у спілкуванні з людьми. От, здається, симпатична людина. А як зустрінешся з нею, неодмінно вскочиш у халепу.

Тому деякі міста, як і людей, краще споглядати на відстані.

Зараз ви читаєте новину «Москва як халепа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути