вівторок, 13 червня 2017 00:50

Збірна України з футболу обіграла Фінляндію
2

Гравці збірної України Тарас Степаненко та Богдан Бутко (№2) протистоять футболістові команди Фінляндії Томасу Ламу (№9)
Фото: REUTERS

Збірна України з футболу перемогла Фінляндію у матчі кваліфікаційного турніру за право зіграти у фінальній частині Кубка світу-2018. Це перша виїзна перемога команди під керівництвом Андрія Шевченка.

— Перший тайм нашого матчу з Фінляндією нагадував суцільний морок, — каже колишній нападаючий "Шахтаря" Віктор ­Грачов, 60 років. — Я не побачив жодних комбінацій, розіграшів і думки на полі. Перед матчем думав, що ми виграємо — 3:1. Але зрадів навіть і такій перемозі. Збірна України грала так само, як і проти Мальти (товариська гра 6 червня, наші поступилися — 0:1. — ГПУ). За всю гру мала два моменти біля воріт Фінляндії. Й обидва реалізувала. Навіть гол Бесєдіна 100-відсотковим моментом назвати важко. Тут треба віддати належне Артемові. Він зумів пробити головою по м'ячу, що летів на висоті менше метра, і влучити в мертву зону для воротаря. Якщо врахувати, що до того часу суперник устиг зрівняти рахунок, то нічим іншим, окрім талану, я цю перемогу не поясню.

Футбол стає все менш популярний в Україні. Більшість гравців нинішньої збірної у 1970–1980 роки навіть не проходили б до основного складу тодішніх клубів вищої ліги. У них немає класу. Добре пам'ятаю, як 1994-го "Шахтар" програв норвезькому "Ліллестрьому" — 1:4. Тодішній президент Олександр Брагін лютував. Кричав: "Як ви могли так програти велосипедистам!" Бо він бачив, як після гри норвезькі футболісти сіли на велосипеди, повісили на них торби і роз'їха­лися. ­Нинішня збірна Фінляндії — теж "велосипедисти". Вони жодного голевого моменту не створили. Їх суперникові подарували ми. "Допомогли" Коноплянка й Ракицький.

У центрі поля діяли одноманітні гравці — Степаненко, Коваленко і Малиновський. Нікому зв'язувати гру. У першому таймі ходили полем пішки. У другому були дві спроби увімкнути швидкість: одразу після перерви і після пропущеного від фінів м'яча.

Якою ви бачите перспективу боротьби за одну з двох путівок на Кубку світу?

— Попри поразку хорватів, думаю, саме вони в підсумку фінішують першими. Радості, що гра Україна — Хорватія — остання у відборі й суперник не буде вмотивований, я не поділяю. По-перше, після поразки у Рейк'явіку Хорватія ускладнила собі життя. По-друге, у цій країні всі вміють грати у футбол, від двірника до президента. Тому я сумніваюся, що така збірна України здатна обіграти другий склад Хорватії.

Найбільше засмучує сама гра. Я не бачу прогресу в жодному із компонентів. Погано виходимо з-під пресингу, погано атакуємо позиційно, погано біжимо в контратаку. За друге місце збірна України побореться із турками й ісландцями. Не більше — підсумок цієї боротьби нас не втішить.

Футбол. Кубок світу-2018. Кваліфікаційний турнір. Група 9

Шостий тур

Фінляндія — Україна — 1:2 (0:0)

11 червня. Тампере, Фінляндія. Стадіон "Ратіна". 10 тис. глядачів, розрахований на 17 тис. +17°С.

Суддя: Алон Йєфет, Ізраїль

Фінляндія: Градецький — Арківуо, Ояла, Мойсандер, Райтала — Лам, Ягубі — Лод (Йєнсен, 68), Хямяляйнен, Уронен (Марканен, 84) — Пуккі (Пох'янпало, 68)

Тренер: Маркус Канерва

Україна: П'ятов — Бутко, Ордець, Ракицький, Матвієнко — Степаненко, Коваленко (Шепелєв, 76), Малиновський — Ярмоленко, Коноплянка (Соболь, 86) — Селезньов (Бесєдін, 64).

Тренер: Андрій Шевченко

Голи: Коноплянка, 52, Пох'янпало, 72, Бесєдін, 75

Попередження: Ракицький, 39 (пропустить наступний матч), Коноплянка, 55, Коваленко, 58, Ягубі, 74, Лам, 80, Шепелєв, 90+2

Ісландія — Хорватія — 1:0

Косово — Туреччина — 1:4

Сьомий тур

2 вересня, субота

Україна — Туреччина

Фінляндія — Ісландія

Хорватія — Косово

Примітка: Європа має 14 путівок до фінальної частини Кубка світу-2018. Одна з них — у Росії як господаря турніру. За решту 13 змагаються 54 команди. Вони розподілені на дев'ять груп по шість у кожній. Переможці груп отримують право зіграти у фінальній частині. Найгірша з дев'яти команд, що посіли другі місця, припиняє боротьбу після кваліфікаційного турніру. Інші вісім у стикових матчах розігрують чотири путівки, що залишилися.

Зараз ви читаєте новину «Збірна України з футболу обіграла Фінляндію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути