Ексклюзиви
пʼятниця, 08 серпня 2008 15:21

"Завоювати медаль мені допоможе тільки збіг обставин"

Автор: фото з сімейного архіву
  Ярослав Попович із півторарічним сином Джейсоном в італійському містечку Кваратто, де він мешкає. З Італії до Пекіна велосипедист добирався 18 годин
Ярослав Попович із півторарічним сином Джейсоном в італійському містечку Кваратто, де він мешкає. З Італії до Пекіна велосипедист добирався 18 годин

Сьогодні на Олімпійських іграх у Пекіні розігруватимуться чотири комплекти нагород. Один із них — у велосипедному спорті: атлети стартують у груповій шосейній гонці. Там виступатиме українець Ярослав Попович, 28 років. З уродженцем Дрогобича поспілкувався кореспондент "ГПУ".

Коли прилетіли до Пекіна?

— 6 серпня. 5-го вилетів з Італії. 12 годин летів до Сингапура. Прийняв снодійне, проспав усю дорогу. Таким чином намагався адаптуватися до часової зміни. А з Сингапура до Китаю летів 6 годин.

Були до цього в Китаї?

— Жодного разу. Взагалі не пригадую, щоб відвідував Азію: чемпіонати світу і більшість перегонів проводяться у Європі.

Як готувалися до Ігор?

— У липні виступав на "Тур де Франс", де посів 24-те місце. Минулої суботи стартував у одноденних перегонах в іспанському Сан-Себастьяні. Фінішував 11-м. Вважаю, я у непоганій формі. Програв переможцеві, іспанцеві Вальверде, 12 секунд. Потім готувався вдома, в італійському Кваратто.

Ви перемагали на молодіжному чемпіонаті світу саме у груповій гонці. На який результат розраховуєте в Пекіні?

— Очевидно, іспанець Вальверде та італієць Беттіні матимуть наді мною перевагу — їх підтримуватимуть на трасі партнери по збірній. Та і на фініші вони потужніші за мене. Тому завоювати олімпійські нагороди я можу тільки за вдалого збігу обставин. Коли 2001 року я переміг на чемпіонаті світу, відірвався вже на п"ятому колі. Щось подібне треба вчинити у Пекіні. Не знаю, чи вдасться, але я налаштований одразу атакувати.

Ви вивчали маршрут перегонів?

— Виїжджаємо з Пекіна. Проїжджаємо 90 кілометрів і робимо шість кіл. Фініш — майже кілометр під гірку.

14 серпня пройде гонка з роздільним стартом. Ви братимете у ній участь?

— Коли виїжджав з Кваратто, взяв із собою два велосипеди — для групової гонки та з роздільним стартом. Поки що у "розділку" заявлений як запасний. Думаю, багато що прояснить мій виступ у груповій гонці. Шкода, що тренерський штаб збірної вирішив не брати на Ігри досвідченого майстра "розділки" Сергія Гончара. Хоч він і невдало виступив на чемпіонаті України, упевнений, що у Пекіні виправився б. Можливо, і медаль би завоював. Адже лише кілька років тому Сергій двічі був першим на гонках з роздільним стартом під час "Тур де Франс".

Яке значення для професійних велосипедистів має Олімпіада?

— Головний старт — "Тур де Франс". Потім іде чемпіонат світу. Річ у тому, що спортсмени підписують контракт на рік-два, і успішний виступ на планетарній першості впливає на фінансовий бік угоди. Олімпіада ж відбувається раз на чотири роки, тому великого значення не має. Але я — виняток: з дитинства мріяв виграти і "Тур де Франс", і Олімпіаду.

Як вам Пекін?

— Організація Ігор краща, ніж 2004-го в Афінах. Греки не встигали здавати об"єкти. Зокрема олімпійське селище. Коли приїхав туди, склалося враження, немов на будівництво потрапив. У Китаї все з цим у порядку. Але клімат дуже важкий — спека. Боюся, щоб судома ногу не звела під час гонки.

Зараз ви читаєте новину «"Завоювати медаль мені допоможе тільки збіг обставин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути