четвер, 30 липня 2020 00:20

За кордон нашим футболістам слід їхати до 23 років

Стати світовою футбольною зіркою Андрієві Ярмоленку не вдалося — його позиції у складі ­команди, яка посідає 16-те місце в чемпіонаті Англії, є дуже хиткими. Швидше за все, на одного з багаторічних лідерів національної команди України очікує пошук нової команди, що зможе задовольнити його величезні фінансові апетити. Є сумніви, що така знайдеться. Хіба що в Росії, але про це помовчимо.

Поговоримо про інше — чому українці, які вирушали грати за кордон, не здобули там нічого, лише розчарування і, звісно, гроші? Хіба поганими футболістами були Олександр Заваров, Олексій Михайличенко, Олег Протасов, Сергій Ребров, Євген Коноплянка та багато інших? Хіба не доводили вони в поєдинках із найкращими ­командами світу свою високу майстерність? То в чому ж річ?

Українські футбольні зірки їхали грати за кордон занадто пізно. Вчасно, у 23 роки, поїхав лише Андрій Шевченко. І став у підсумку володарем "Золотого м'яча" у складі італійського "Мілана".

На найвищий рівень футболісти виходять, за деякими винятками, після 20 років, додаючи потім у майстерності. "Золотий" футбольний вік — 23–27 років. Після цього трапляється різне. Але той, хто втратив кілька років у віці після 23, вже ніколи не зможе вийти на якісно новий рівень гри. Такі особливості людського організму та психіки.

Влітку 2011-го команда 21-річних українців виглядала краще за національну збірну. За ту ­команду грали Бутко, Селін, Кривцов, Морозюк, Бойко, Коноплянка, Ярмоленко, Степаненко, Гармаш, Кравець і, перепрошую, Ракицький. Усі вони згодом виступали за головну команду України. Але ще тоді, під час фінального турніру Євро-2011, було помітно, як швидко зростає прірва між найкращими молодими гравцями України і тої ж Іспанії.

Тож їхати за кордон у той час слід було всім. Не поїхали. Чи то побоялися, чи то спокусилися заробітками, що тоді в Україні були не гірші, ніж у Європі. А коли таки зібралися, то самі знаєте, що вийшло. Врешті — нікуди не поїхав лише Степаненко, чим уникнув гарантованих проблем.

Нині такі-сякі перспективи за кордоном мають лише ті українці, хто відправився туди вчасно, тобто до 23 років. Про це слід не забувати хлопцям, які є сьогодні надіями нашого футболу і можуть або ризикнути, або програти.

Зараз ви читаєте новину «За кордон нашим футболістам слід їхати до 23 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути