середа, 08 жовтня 2008 18:32

"Впав у воду від виснаження на фініші"

  Юрій Чебан каже, що в Україні веслування на байдарках та каное — як бідний родич
Юрій Чебан каже, що в Україні веслування на байдарках та каное — як бідний родич

22-річний каноїст Юрій Чебан завоював бронзову нагороду на Олімпійських іграх у Пекіні. Каже, що на той момент це була вершина його мрій. Проте за олімпійське "золото" ще обіцяє поборотися. Через чотири або вісім років.

Юрію, ви виграли півфінальний заплив у Пекіні. Був шанс перемогти на Іграх?

— Навряд, адже в моєму запливі не було основних фаворитів. Тому й переміг. Я реально оцінював свої шанси у фіналі. Розумів, що мені, 22-річному, буде складно сперечатися з такими майстрами, як діючий чемпіон світу Гал із Іспанії, як олімпійський чемпіон росіянин Опалєв.

Візуально можливість виграти в них у вас усе ж була. Здається, ви "засиділися" на старті, а потім надолужували згаяне. Так?

— Ні, такою була тактика. Ми з тренером вирішили, що обертів я набиратиму по ходу запливу. Якби зробив стартовий ривок, то на фініш сил у мене не вистачило б.

Перетнувши фінішну стрічку, ви буквально звалилися у воду. Від радості?

— Радість і розуміння того, що відбулося, настали пізніше, коли сходив на п"єдестал. На фініші я ще навіть не знав, що зумів пробитися в трійку призерів. А перекинувся від виснаження — як морального, так і фізичного. Розумів, що все вже закінчено, настало якесь спустошення. Колеги-веслувальники підходили, плескали мене по плечах, вітали. А я був наче в тумані.

Ви були першим представником української греблі на байдарках і каное, кому вдалося виграти медаль пекінської Олімпіади. Сталося це останнього змагального дня. Напередодні старту відчували тиск із боку представників федерації, яка ризикувала повернутися додому без нагород?

— Мене взагалі не хвилювало, чи будуть медалі в нашої федерації. Тому що веслування на байдарках і каное в Україні — як бідний родич. Наче й існує, але нікому не потрібна. А такі перемоги, як моя чи Інни Осипенко-Радомської, — то заслуга ентузіастів, які продовжують працювати, незважаючи на всі труднощі. Скажімо, мій успіх "будували" перший тренер Євген Лисяк, а також мій нинішній наставник В"ячеслав Сорокін і мама, яка теж мене тренує. Знаєте, тепер ми з Інною виграли медалі і нам приділяють безліч уваги, з"явилося багато друзів. Але я ж розумію, що більшість із них просто хочуть бути причетними до успіху. Час відсіє всіх випадкових особистостей. Я до них у друзі не набиваюся. Мене турбує інше. Медалі в нас дві, а були ж іще хлопці, які займали четверті-п"яті місця. Бути на Олімпіаді так високо — то ж добре. Всього за крок від п"єдесталу, однак про них усі забули. Це неправильно.

У найближчі роки одружуватися не планую

У вашому олімпійському профайлі навпроти графи "хобі" зазначено "комп"ютери, Інтернет". Ви бува не хакер?

— (Сміється). А ви не читали, яке хобі в Олі Коробки (важкоатлетка, срібний призер Олімпіади. — "ГПУ")? Якщо ні, то я вам скажу: танці. Ви в це вірите? Ось і в мене те саме. Їм же треба було щось писати. Ні, я люблю посидіти в Інтернеті, зайти на сайт "однокласники", поспілкуватися там із друзями, яких давно не бачив. Але постійно сидіти за комп"ютером не можу. Справжнім захопленням можу назвати риболовлю. Воно й не дивно, адже в мене батько в якості рибалки вирушав у дальні плавання. За радянських часів то була його професія. Власне, тато мене й навчив рибалити. В основному ловимо на вудку, хоча є й інші методи. Іноді рибалимо на донку, павука, телевізор.

У 22 роки бути неодруженим нормально. А дівчину маєте?

— Постійної немає. Я в пошуках. Знайомлюся з дівчатами, іноді зустрічаємося. Але серйозних стосунків не було. Та й не потрібні вони мені зараз. Із сім"єю та дітьми я мав би вже інші клопоти. Вони заважають зосередитися на спорті. Тому в найближчі роки одружуватися не планую. Хочеться все ж на одній із наступних Олімпіад розміняти "бронзу" на "золото". У нашому ж виді спорту найуспішніші — досвідчені спортсмени. Ось росіянин Максим Опалєв став олімпійським чемпіоном у 30 років. Я проти суперників ще юнак.

1986, 5 липня — Юрій Чебан народився в Одесі

2003 — виграв "срібло" на юніорському чемпіонаті світу, став чемпіоном Європи на каное-одиночці

2004 — дебютує на Олімпіаді. В Афінах на каное-одиночці юніор виборов п"яте місце

2005 — із Петром Крухом виграв чемпіонат Європи на каное-двійці

2006 — уперше в кар"єрі виборює медаль "дорослого" чемпіонату світу, вигравши "бронзу" на каное-одиночці (дистанція 500 м) в угорському Сегеді

2007 — стає чемпіоном світу на неолімпійській дистанції 200 м на каное-одиночці

2008 — виграє "бронзу" на Олімпіаді в Пекіні на каное-одиночці, дистанція 500 м

Неодружений

Зараз ви читаєте новину «"Впав у воду від виснаження на фініші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути