понеділок, 01 березня 2010 18:09

Україна не здобула жодної медалі на Олімпійських іграх

Автор: фото: Reuters/Lucy Nicholson
  Канадська фігуристка Жоанні Рошетт виграла бронзову нагороду. Під час Олімпіади від серцевого нападу у неї померла мати, але спортсменка зуміла закінчити змагання
Канадська фігуристка Жоанні Рошетт виграла бронзову нагороду. Під час Олімпіади від серцевого нападу у неї померла мати, але спортсменка зуміла закінчити змагання

Остання українська надія на медаль Олімпіади в канадському Ванкувері не виправдалася. Броварчанка 34-річна Валентина Шевченко зійшла на 22-му кілометрі коронного 30-кілометрового лижного марафону. Українка так і не змогла видужати після отриманої у Ванкувері застуди. Удруге у своїй незалежній історії, як і з Солт-Лейк-Сіті-2002, Україна повертається додому без нагород.

На стартових 10 км марафону Валентина також намагалася триматися в лідируючій групі, яку почергово очолювали фінка Айно-Кайса Саарінен, полячка Юстина Ковальчик, норвежки Маріт Бйорген і Крістін Стейра. До них Шевченко не наближалася, хоча наче постійно була поруч. Це хвилювало.

Власне, до закінчення першої третини дистанції ситуація на чолі гонки не мінялася, а розрив Шевченко від поточного лідера коливався в інтервалі 10–20 с. Стало очевидним, що прискорення, якщо воно взагалі планується, українка відтягує на другу половину гонки. Однак уже на 12-му км це здавалося проблематичним. Лідерська група скоротилася до 14 лижниць, а Шевченко йшла в пелотоні, відстаючи від першого місця вже більш як на 30 с.

Може, не їдуть лижі? Правила передбачають для охочих зміну інвентарю кожні 5 км. Після проходження першої половини дистанції Шевченко скористалася цією нагодою. Від Юстини Ковальчик, яка лідирувала, Валентина на той момент відставала на 40 с. Утім на 17-му км розрив зріс до хвилини. Уже було очевидним, що шансів немає. На 22-му км Шевченко вирішує більше не мучити себе і сходить із дистанції, посилаючись на погане самопочуття.

Інші дві українки до фінішу дійшли й посіли непогані, як для себе, місця: Тетяна Завалій програла чемпіонці 3 хв. і 58 с і стала 22-ю, а Катерина Григоренко з відставанням 4,37 хв. посіла 27-му позицію. Гірше виступила ще одна наша землячка Лада Нестеренко, котра фінішувала 44-ю серед 48 лижниць, які закінчили гонку.

А виграла 30-кілометровий марафон — лідер загального заліку Кубка світу Юстина Ковальчик із Польщі.

Уперше українське жіноче фігурне катання не було представлене на іграх.

Спочатку нагоду виграти олімпійську ліцензію втратила 19-річна Ірина Мовчан. На чемпіонаті світу-2009 їй потрібно було потрапляти до числа 24 найкращих. Проте Мовчан стала лише 34-ю.

Наступний шанс змарнувала 16-річна Елеонора Винниченко. На кваліфікаційному олімпійському турнірі "Небельхорн Трофі" в Оберстдорфі шість перших фігуристок із країн, які ще не мали ліцензій, отримали їх. Винниченко виступила вкрай невдало і посіла лише 21-е місце.

У Ванкувері Україну представляли наші тренери. Віктор Петренко та Галина Змієвська виводили на лід росіянку Ксенію Макарову. 17-річна фігуристка перший рік виступає на дорослому рівні. Проте олімпійський дебют виявися вдалим. Ксенія з першої спроби посіла 10-ту позицію.

Канадці встановили рекорд зимових Олімпіад

Поза конкуренцією була кореянка 19-річна Ю-На Кім. Мао Асаді з Японії не допомогли навіть два потрійних акселі в довільній програмі та один у короткій. Учениця Тетяни Тарасової — друга.

За Жоанні Рошетт уболівав увесь світ. За кілька днів до Олімпіади в канадки від серцевого нападу померла мати. Проте фігуристка вийшла на лід, чудово відкатала свої програми і посіла третє місце.

Втрутитися в боротьбу за нагороди на цій Олімпіаді більше не мав шансу ніхто. Найкращою з європейок стала Лаура Лепісто. Фінка замкнула першу шістку.


Останній комплект нагород розіграли хокеїсти.

Збірна Канади перемогла США — 3:2 і здобула 14-те "золото" змагань. Це абсолютний рекорд зимових Олімпіад.

Зараз ви читаєте новину «Україна не здобула жодної медалі на Олімпійських іграх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути