Ексклюзиви
вівторок, 28 березня 2017 05:50

Україна програла Хорватії
2

Нападаючий збірної України Артем Кравець (у темній формі) веде боротьбу із двома хорватськими захисниками — Матеєм Мітровичем та Тіном Єдваєм (№13)
Фото: REUTERS

— Нам не треба тішити себе ілюзіями, — каже футбольний тренер Олег Федорчук, 56 років.

Говоримо про п'ятничний матч Хорватія — Україна. Наша збірна програла — 0:1.

— Ми — футбольні карлики, які намагаються грати з класними командами з позиції сили. Робимо безліч передач і почуваємося збірною Іспанії чи Франції в їхні найкращі роки. Для чого? Португалія з набагато технічнішими футболістами доставляє м'яч до штрафної в кілька передач. Це те, чому вчив Лобановський. У нього в захисті грало семеро людей. Потім ішла довга передача за спину захисникам. І в атаку вже бігла вся команда, що вимагало неймовірної фізичної готовності.

— Ніякого дива тренер-Шевченко не створить, — продовжує Олег Федорчук. — Він говорить на прес-конференціях розлогіше, ніж його поперед­ник Михайло Фоменко, і має "зіркових" помічників (італієць Мауро Тассотті двічі вигравав Лігу чемпіонів як помічник головного тренера. З іспанцем Раулем Ріанчо в тренерському штабі київське "Динамо" два роки підряд перемагало в чемпіонаті України. — ГПУ). Але нам треба вчитися бути скромнішими на полі. Дивитися, завдяки чому досягають успіху такі команди, як Ісландія чи Швеція.

Маємо навчитися не вибивати м'яч абикуди, а давати довгий пас. Обов'язково — за спини захисників. Скептики скажуть, що цей стиль називається "бий-біжи". Але за потреби так грають "Реал" і "Челсі". В Англії — найкращій Лізі світу — кожну третю атаку розпочинають воротарі, які навчилися насувати на довгу дистанцію. А наш голкіпер віддає тільки ближньому партнеру.

Поразка збірної України в Загребі стала першою під керівництвом Андрія Шевченка.

Він очолив тренерський штаб торік 15 липня. У кваліфікації до Кубка світу-2018 провів п'ять матчів. Нині наша команда у кваліфікаційній групі ділить третє й четверте місця з Туреччиною. Щоб отримати можливість продовжувати боротьбу за право зіграти у фінальній частині Кубка світу, треба вибороти друге місце.

Кучер знову помилився

Наводимо три головні причини поразки збірної України в Загребі.

1. Невміння перебудуватися на гру в позиційній атаці

У хорватів дуже сильна команда. Тому було логічно припустити, що нам доведеться відігруватися по ходу матчу й перебудовуватися. Команда Шевченка спробувала це зробити, тренер робив логічні, хоча й дещо запізнілі заміни. Дії в атаці стали наполегливішими в другому таймі. Але цього було недостатньо, щоб зрівняти рахунок.

2. Нелогічне розташування півзахисників

Збірна України грала "гібридну" схему. Її можна тлумачити як 1–4–3–3, 1–4–3–2–1, 1–4–5–1. Головний прорахунок — "низька" позиція Віктора Коваленка. Він не встигав долучатися до атак і погано грав у пас у центрі поля. Натомість майстер передачі Руслан Ротань діяв вище за Коваленка. Що навряд чи мало сенс, адже футболісту вже 35 років.

3. Поява Кучера в стартовому складі

Хід нашого тренерського штабу зрозумілий: захисту потрібен організатор. Кучер годиться на цю роль. Але на полі треба не тільки підказувати партнерам, а й грати самому. Кучеру бракує різкості, швидкості, уміння працювати з м'ячем. Коли нам забивали гол, Калинич легко "розвернув" захисника українців, який укотре припустився позиційної помилки.

Футбол. Кубок світу-2018. Кваліфікаційний турнір. Національні команди. Група 9

П'ятий тур

Хорватія – Україна – 1:0 (1:0)

24 березня. Загреб, Хорватія. Стадіон "Максимір". 27 351 глядач, розрахований на 38 079. +12°С.

Суддя: Антоніо Матео Лаос, Іспанія

Хорватія: Субашич – Едвай, Митрович, Віда, Пиварич – Бадель, Модрич-к – Манджукич, Ракитич (Ковачич, 79), Брозович (Рог, 90+1) – ­Калінич (Крамарич, 87). Тренер: Анте Чачич

Україна: П'ятов – Бутко, Кучер, Ордець, Матвієнко – Степаненко, Коваленко (Бесєдін, 85), Ротань-к (Сидорчук, 77) – Ярмоленко, Коноплянка – Кравець (Селезньов, 59). Тренер: Андрій Шевченко

Гол: Калінич, 38

Попередження: Ротань, 37

Туреччина – ­Фінляндія­ ­– 2:0

Косово – Ісландія – 1:2

Зараз ви читаєте новину «Україна програла Хорватії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути