Ексклюзиви
середа, 08 серпня 2012 00:00

Україна здобула перше важкоатлетичне "золото" Олімпіади за 16 років

Автор: фото: REUTERS/Grigory Dukor
  Олексій Торохтій зафіксував у поштовху 227 кілограмів. Це дозволило йому посісти перше місце
Олексій Торохтій зафіксував у поштовху 227 кілограмів. Це дозволило йому посісти перше місце

Український важкоатлет 26-річний Олексій Торохтій із Донеччини виграв золоту медаль Олімпіади у ваговій категорії до 105 кг.

На торішньому чемпіонаті світу він здобув "бронзу". Росіяни Хаджімурад Аккаєв і Дмитро Клоков тоді видавалися суттєво сильнішими. Перший переміг із сумою 430 кг, другий узяв "срібло" з результатом 428. Торохтій відстав від нього на 18 кг.

На чемпіонаті України-2012 у Хмельницькому Олексій переміг із 428 кг. Тож він був готовий до боротьби за першість із росіянами. Але за кілька днів до старту олімпійських змагань команди Росії та України спіткали численні травми. Через це не поїхали на Ігри українці Артем Іванов (до 94 кг), Артем Удачин (понад 105 кг) та Світлана Чернявська (понад 75 кг). У росіян ушкодження мали Аккаєв і Клоков.

Після цього фаворитом став Торохтій. Він уже не мусив демонструвати надрезультатів, а мав виступити на своєму звичному рівні. Першою вагою Олексій заявив 185 кг, тоді як потенційно основний суперник Наваб Насіршелал з Ірану, не впоравшись у двох спробах зі штангою вагою 183 кг, підкорив у ривку 184 кг.

Торохтій 185 кг узяв упевнено. Як і поляк Бартоломей Бонк. Потім той заявив і з першої спроби впорався із 188 кг. Українець вирішив брати відразу 190. Візуальне враження таке: якби Олексій не припустився технічної помилки, він зафіксував би вагу. Однак бажання й емоції перешкодили нашому атлетові. Він не використав дві спроби. А Бонк підкорив 190 кг із першого заходу.

Плюс 5 кг були на користь поляка перед виступами у поштовху. Але Бонк ніколи не був у ньому сильним. Зате стільки ж, як і Торохтій — 185 кг подужали грузин Гія Мачіваріані і Насіршелал. Для них істотної різниці між ривком та поштовхом немає.

Першим із фаворитів другу половину змагань почав Бонк. Він не зміг підняти 219 кг, але відразу перейшов на 220 і з цією вагою впорався. Торохтій та Насіршелал узяли 222 кг із перших спроб і змусили поляка нервувати. У нього залишалася одна спроба, і рекордні в кар'єрі 225 кг Бонк не взяв. Торохтій заявив на 226 кг, але зафіксувати вагу не зміг. Насіршелал упевнено підкорив 227 кг і став лідером. Свого атлета іранці вітали так, ніби він уже виграв "золото". Але Олексій також подужав 227 кг.

Іранець не був готовий до продовження боротьби, насамперед психологічно. Людину, яка відчула себе переможцем, складно змусити боротися на повну силу знову. Насіршелал заявив 229 кг, вийшов на поміст, довго налаштовувався, а потім, піднявши штангу до колін, відпустив її.

26-річний уродженець Зугреса Донецької області, вихованець Володимира Руденка сенсаційно став переможцем Ігор. Це перше наше олімпійське "золото" починаючи з 1996 року, коли в категорії до 108 кг чемпіоном став Тимур Таймазов.

— Дуже радий за Олексія, — каже його партнер по збірній Артем Іванов, віце-чемпіон світу-2011. — Звичайно, не було двох росіян, головних претендентів на "золото". Це полегшило завдання Олексію. Помітно, що всі спортсмени дещо перегоріли перед змаганнями. Не змогли правильно розпорядитися спробами, було достатньо невдалих підходів. Тому я не сумнівався, що іранець не підніме 229 кілограмів, які виводили його на перше місце. А Олексій узяв 227 — молодець, упорався на останньому зусиллі.

Надіслав чемпіону та його тренеру СМС із привітаннями. Відповіді ще не отримав: зрозуміло, таких поздоровлень прийшло багато. Радий за партнера: ми товаришуємо, Олексій — різностороння людина, живе не тільки спортом.

Троє наших несподівано зазнали травм

Кілька днів тому офіційний сайт Національного олімпійського комітету України повідомив, що через травми у Лондоні не виступлять відразу троє важкоатлетів — віце-чемпіон світу Артем Іванов, бронзовий призер мундіалів Артем Удачин і представниця надважкої ваги Світлана Чернявська. Іванов напередодні Ігор-2012 бив світові рекорди й був надією України на олімпійське "золото".

Можна повірити в правдивість надзвичайного травматизму українців і не шукати альтернативних причин їх зняття. Зокрема побоювання позитивного допінг-контролю, який у важкій атлетиці трапляється регулярно. Але хто відповість за невихід спортсменів на олімпійський поміст? Якщо атлети тотально травмуються напередодні головного старту чотириріччя, то, виходить, тренерський штаб переборщив із навантаженнями.

Тренерів можуть звільнити. Але точно недоторканним залишиться президент Федерації важкої атлетики Анатолій Писаренко, уникнуть відповідальності спортивні урядовці. Бо коли несподівано травмується група атлетів, двоє з яких претендували на олімпійські медалі, то стрілочників треба шукати не поміж особистих і головних тренерів, а у чиновницькій системі. Бо ж там обіцяли побудувати центри спортивної медицини, які діагностували б стан спортсменів і централізовано контролювали їхнє харчування. Тепер же контроль такий, що, скажімо, майстри кульової стрільби беруть із собою на етапи Кубка світу "тормозки" з тушонкою й іншим провіантом, аби заощадити копійки, виділені на їжу.

 

Зараз ви читаєте новину «Україна здобула перше важкоатлетичне "золото" Олімпіади за 16 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути