середа, 04 жовтня 2006 18:14

У збірній України з"явився перший темношкірий футболіст

Автор: фото: Павло КУБАНОВ
  Юрій Калитвинцев каже, що Білала — технічний, добре координований гравець
Юрій Калитвинцев каже, що Білала — технічний, добре координований гравець

Роландові Расселу Білалі 16 років виповниться в грудні. Він — атакувальний півзахисник, уже два роки займається в академічній групі київського "Динамо". Батько Роланда, виходець із Конго, одружився з українкою. Тому з отриманням українського громадянства в Білали не має виникнути проблем. Він добре знає російську мову і потроху освоює українську.

За юнацьку збірну України (вік гравців до 17 років) Білала зіграв у одному з товариських матчів. Поєдинок передував виїзду команди до Білорусі, де вона завоювала путівку до елітного раунду чемпіонату Європи. Але без участі Білали.

— Білала — технічний гравець, добре координований, — каже "ГПУ" головний тренер юнацької збірної України Юрій Калитвинцев, 38 років. — Він здатен швидко вчитися. Хоча має ігрові проблеми, але вони підлягають виправленню. У побуті до Білали немає жодних зауважень, він дисциплінована та відповідальна людина.

Запитую, чи не називають партнери Білалу негром.

— Ні в якому разі, — категорично відповідає тренер.

Непотрапляння афроукраїнця на білоруський турнір Калитвинцев пояснює високою конкуренцією в команді.

Аргентинець Каморанезі виграв Мундіаль-2006 у складі збірної Італії

— У офіційну заявку на турнір дозволялося вносити тільки 18 футболістів. Якби була можливість, я б взяв із собою 25 гравців. А поки що Білала входить до розширеного списку кандидатів.

Сам Калитвинцев — уродженець Волгограда. На початку 1995 року перейшов до київського "Динамо" з нижньогородського "Локомотива" і став захищати кольори збірної України. Трьома роками раніше до складу "синьо-жовтих" влився друг Калитвинцева, Віктор Леоненко, який народився в Тюмені. 1999-го українська Федерація футболу натуралізувала ще трьох росіян — Сергія Кормільцева, Сергія Серебренникова та Артема Яшкіна. Але на відміну від Калитвинцева та Леоненка, стати лідерами української збірної їм не вдалося. Зараз за Україну виступає мінчанин Артем Мілевський, за українізацію якого президент ФФУ Григорій Суркіс боровся три роки, й Олександр Алієв з Хабаровська.

Подейкують, що в команді Блохіна можуть з"явитися бразильці київського "Динамо" — Ринкон та Корреа.

Не гребують асиміляцією і найкращі футбольні збірні світу. Аргентинець Каморанезі виграв Мундіаль-2006 у складі збірної Італії. Дійти до фіналу Кубка світу збірній Франції допомогли сенегалець Вієйра, конголезець Макелеле та алжирець Зідан. Лідерами збірної Нідераландів-1988, яка стала чемпіоном Європи, були суринамці Гулліт та Райкаард.

У збірній Німеччини уже п"ять років виступає Джеральд Асамоа, який народився в Гані. Давид Одонкор також наполовину ганець. А Мирослав Клозе та Лукас Подольський — вихідці з Польщі.

Самі поляки кілька років тому залучили до свого складу нігерійця Емануеля Олісадебе. Він вивів збірну до фінальної частини Кубка світу-2002, уже в першому офіційному матчі двічі вразивши ворота збірної України.

Зараз ви читаєте новину «У збірній України з"явився перший темношкірий футболіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути