середа, 20 січня 2010 18:56

У стрибках із трампліна нам буде за кого вболівати

На останньому етапі Кубка світу зі стрибків на лижах із трампліна сталася історична для українського спорту подія. 26-річний Віталій Шумбарець із Кременця здобув перші для нашої команди залікові бали, посівши 21-ше місце. Наслідок — збірна України зі стрибків із трампліна одразу ж піднялася на 13-те місце у світовому рейтингу. Заради цього результату українському атлету довелося вирушити аж до Японії. Чи варта того була далека подорож?

Напевне, так. Бо на змагання до Саппоро не поїхала ціла група провідних стрибунів, які посідають місця у тій самій заповітній тридцятці, куди нарешті потрапив український спортсмен. Саме цей факт, а не високий рівень результатів Віталія Шумбарця, дозволив йому здобути перші та єдині поки що для України 10 залікових балів. Для порівняння — у перших 15 у Саппоро цих балів сотні, а в лідера Кубка світу швейцарця Сімона Аммана аж 939. Якщо ж говорити про справді несподіваний прогрес, то його у передолімпійські тижні демонструє чех Антонін Хайєк, який за два тижні "застрибнув" у першу двадцятку рейтингу і щораз поліпшує свої результати. Для нашого найкращого стрибуна місце у тій тридцятці на Олімпійських іграх буде величезним досягненням. Бо ж на таких приблизно позиціях перебувають наші сусіди росіяни, які, на відміну від українців, мають і сучасні трампліни, й потрібне фінансування, й навіть тренера-іноземця. І при цьому їхній лідер Дмитро Васильєв посідає у загальному заліку скромне 22-ге місце.

Треба частіше знаходити старти, куди не їдуть найсильніші

Слід віддати належне завбачливості наших тренерів, які відправили до Японії таки Віталія Шумбарця. Можливо, український прапор, що з"явився на телевізійних екранах під час трансляції змагань у Саппоро, приверне увагу тих, хто здатен підтримати вітчизняних ентузіастів стрибків із трампліна. Бо ж ані господарів Олімпіади  канадців, ані їхніх амбіційних сусідів американців серед тих, хто здобував залікові місця цього сезону, немає. А наші є. Якщо ж урахувати, що на зимовій Олімпіаді квота спортсменів від однієї країни обмежена, то шанси українця потрапити до олімпійського фіналу видаються цілком вірогідними. Отже, нам буде за кого вболівати і в цьому виді олімпійських змагань.

Головне — частіше знаходити офіційні старти, куди не їдуть найсильніші, й посилати туди наших спортсменів. Бо залікових балів поки що немає ані в українських лижників, ані в гірськолижників, ані у двоєборців чи ковзанярів.

Зараз ви читаєте новину «У стрибках із трампліна нам буде за кого вболівати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути