четвер, 29 липня 2010 04:47

"У моїй категорії з"явилося чимало сильних молодих борців"

Автор: фото з сайта www.ukrwrestling.com
  Василь Федоришин: ”Я ні від кого не ховаюся, не обираю собі опонентів”
Василь Федоришин: ”Я ні від кого не ховаюся, не обираю собі опонентів”

Кращий український борець вільного стилю Василь Федоришин, 29 років, у середині липня переміг у ваговій категорії до 60 кг на турнірі серії "Золотий гран-прі" в Баку, столиці Азербайджану. Називає цей успіх лише тренуванням перед першістю світу, яка стартує 6 вересня у Москві.

— Не скажу, що їхав у Баку виключно за перемогою, — каже борець. — Радше хотів перевірити свої сили за півтора місяця до старту чемпіонату світу. Мені бракувало змагальної практики, адже востаннє виходив на килим ще в квітні, коли здобув "бронзу" на чемпіонаті Європи. Крім того, турбує травмоване плече. Але я знав, що користь від участі в гран-прі буде лише тоді, якщо боротимуся на повну силу. Також побачив силу моїх основних суперників. Зрештою, зіграла свою роль і матеріальна мотивація (за перемогу в турнірі "Золотий гран-прі" борці отримують $10 тис. — "ГПУ").

Кого із суперників побоюєтеся перед чемпіонатом світу?

— На турнір у Баку не приїхав чемпіон світу росіянин Бесик Кудухов і "срібний" призер Зелімхан Гусейнов з Азербайджану. Не було й іранця Сайда Мохаммаді, якого я переміг у сутичці за "бронзу". Це мої головні суперники. А серед тих, із ким зустрічався в Баку, відзначу опонента у фінальній зустрічі — американця Шоуна Банча. Він надзвичайно міцний і спритний, як і більшість темношкірих борців. Має довгі руки, наче орангутанг. Банча важко впіймати захватом, бо він багато рухається. Я мав кілька нагод перемогти американця в основний час, але він постійно вислизав. Тому поборов його в обох періодах лише після обов"язкових клінчів. Гадаю, Банч претендуватиме на нагороди чемпіонату.

Не хочу зайвий раз виснажувати організм, зганяючи вагу

Є ще японці Соґо Маеда і Хироюкі Ода. Останній підкорився мені у фіналі гран-прі Яругіна в Росії в січні. Не варто забувати про грузинів Малхаза Кордіані та Малхаза Заркуа та досвідченого узбека Дільшода Мансурова. Взагалі у моїй категорії з"явилося чимало сильних молодих борців. Налаштовуватися треба навіть на азербайджанця Хайбуллу Шаалова. Здолати його в Баку мені вдалося лише своїм улюбленим кидком "кочергою".

Українські борці Юрій Баландюк та Євген Хавелов нарікають, що ви закриваєте їм шлях на чемпіонати.

— Дивно чути такі висловлювання, адже ми спарингуємо на всіх тренувальних зборах. Я ні від кого не ховаюся, не обираю собі опонентів. Нехай хлопці візьмуть бодай бал в одній із численних тренувальних сутичок зі мною, а вже тоді про щось говорять. Виступив би я на недавньому чемпіонаті України, переміг би їх — і що? В якому стані я поїхав би в Баку? Гадаю, тренери збірної чинять правильно, що не перевантажують лідерів сутичками.

Одного лише літнього старту вистачить, щоб ліквідувати дефіцит змагальної практики?

— Про це слід порадитися з наставником збірної Русланом Савлоховим. Тепер у нас збір в Алушті. Подивимося, можливо, є сенс з"їздити 6–8 серпня на меморіал Ціолковського в польську Спалу. Зрештою, якщо й поїду туди, то виступатиму в категорії до 66 кілограмів. Не хочу зайвий раз виснажувати організм, зганяючи вагу.

Зараз ви читаєте новину «"У моїй категорії з"явилося чимало сильних молодих борців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути