Ексклюзиви
пʼятниця, 13 червня 2008 17:51

Сколарі не вплине на долю Шевченка

1 липня новим головним тренером англійського "Челсі" стане бразилець Луїс Феліпе Сколарі, 59 років. Із ним уклали трирічний контракт, за умовами якого фахівець отримуватиме $10 млн на рік. Ще $200 млн власник клубу Роман Абрамович дасть на літні трансфери.

Сім років Сколарі працював зі збірними Португалії та Бразилії. 2002-го з останньою він виграв Кубок світу, здобувши перемогу в усіх семи матчах турніру. Із португальцями став віце-чемпіоном Європи-2004, а на Кубку світу-2006 посів четверте місце.

Бразилець — прихильник організованого футболу. Змушує суперзірок підпорядковуватися командній дисципліні на полі. Якщо футболісти її не дотримуються, то мають або піти з клубу, або сісти на лаву запасних. У разі поразок тренер без вагань "реконструює" склад команди. На Євро-2004 він не побоявся замінити лідера Луїша Фігу. А ще раніше відмовився від послуг голкіпера Вітора Байї.

На тріумфальному для Бразилії Кубку світу-2002 команда Сколарі виступала за схемою 1-3-5-2, відповідально підійшовши до гри в обороні. Навіть за відсутності травмованого Емерсона наставникові вдалося утворити потужний кулак у центрі поля. Той діяв настільки продуктивно, що розв"язав руки атакувальному тріо Рівальдо–Рональдіньйо–Рональдо. Останній забив 8 м"ячів і став найкращим бомбардиром турніру.

У збірній Португалії Сколарі зіткнувся з відсутністю класних форвардів. Тому він діє з одним нападаючим, але обов"язково ставить швидкісних флангових гравців. Не забуває і про тріо універсальних центральних півзахисників.

— Не факт, що у Сколарі вийде в "Челсі", — каже "ГПУ" заслужений тренер України Сергій Морозов, 57 років. — Останні сім років він працює зі збірними. Так, із бразильськими клубами він виграв усе в Південній Америці. Однак, по-перше, ці успіхи були досить давно. По-друге, вони не гарантують бразильцеві знак якості в роботі з європейськими командами, які грають у турнірах значно вищого рівня, ніж південноамериканці. Єдина очевидна перевага цього тренера на новому місці роботи — те, що він може добирати людей незалежно від національності. Абрамович, щоб виграти Лігу чемпіонів, грошей не пошкодує.

Запитую про долю Андрія Шевченка.

— Від Сколарі тут нічого не залежить, — вважає Морозов. — Як не залежало від Моуріньйо та Ґранта. Андрій гратиме, якщо буде у формі. Але враховуючи стиль гри Сколарі — один висунутий форвард та активні фланги, навряд чи Шева проходитиме до основи. Або Дроґба, або, якщо івуарієць залишить клуб, Анелька. Вони більше підходять на цю роль.

Зараз ви читаєте новину «Сколарі не вплине на долю Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути