вівторок, 16 лютого 2010 18:32

Шевченко посіла дев"яте місце у лижних перегонах

Автор: фото: Reuters/Lucy Nicholson
  Тетяна Волосожар та Станіслав Морозов під час виконання довільної програми на Олімпійських іграх у Ванкувері
Тетяна Волосожар та Станіслав Морозов під час виконання довільної програми на Олімпійських іграх у Ванкувері

Українська лижниця 34-річна Валентина Шевченко посіла дев"яте місце у перегонах на 10 км вільним стилем на Олімпіаді у Ванкувері. Броварчанка програла 52,7 с чемпіонці — шведці Шарлотті Каллі.

Результат для Шевченко непоганий. Тим більше, вона мала проблеми з рукою внаслідок падіння на одному з тренувань. Загалом нинішню функціональну готовність броварчанки можна  оцінити як задовільну. Українка виступала у традиційному для себе стилі: плавний старт і розбіг по ходу дистанції. На фініші вона поступилася одній із потенційних фавориток Крістін Стейрі з Норвегії 0,6 с. Зазначимо, що спеціалізація Валентини — 30-кілометровий марафон. Він відбудеться ближче до закриття Олімпіади.

Перегони серед чоловіків на 15 км вільним стилем виграв швейцарець Даріо Колонья. Головний фаворит — лідер загального заліку Кубка світу Петтер Нортуг із Норвегії — провалився і посів 41-те місце.

Українські лижники традиційно були за межами перших 50. Узагалі Роман Лейбюк і Олександр Пуцко дізналися про те, що братимуть участь в Олімпіаді, в останній момент. За складною системою відбору Міжнародної федерації лижних видів на Ігри наші чоловіки не потрапляли. Але деякі країни відмовилися заявляти максимальну кількість учасників, що дало змогу поїхати українцям. Відмовники не побажали везти в своїй делегації туристів. Україна свою групу намагалася розширити за будь-яку ціну, оскільки загальна кількість спортсменів від нашої країни на Іграх була непристойно малою.

Беззаперечно, возити на Олімпіаду людей, котрі заслужили на це право, потрібно. І за можливості комплектувати команду або конкурентоспроможними атлетами, або тими, хто здатний стати конкурентоспроможним у майбутньому. Найкращі роки 33-річного Романа Лейбюка позаду. В 28-річного Олександра Пуцка вони так і не настали.

Лейбюк і Пуцко дізналися про участь на Олімпіаді в останній момент

Лижний спорт, Федерацію якого очолює колишній міністр фінансів Ігор Мітюков, у нашій державі доведено до ручки, і перспективної молоді немає. Відтак доводиться латати дірки тими, хто залишився в обоймі. Зрозуміло, ці хлопці ні на що путнє не претендують. Тому 61-е і 62-е місця Лейбюка і Пуцка у стартових перегонах Ігор-2010 варто сприймати як належне. І радіти, що серед 96 учасників українці поки що не останні.

Завершилися змагання фігуристів серед спортивних пар. Український дует Тетяна Волосожар–Станіслав Морозов посіли восьме місце. Наші вболівальники сподівалися на призове місце в цьому виді програми. Проте усвідомлювали, що медаль здобути надзвичайно складно. Крім високої конкуренції, фігуристам необхідно було впоратися з нервами, чітко відкатати програму і переконати суддів поставити їм нарешті гідні оцінки.

Із нервами Тетяна давала собі раду із самого початку, Станіслав — у довільній програмі. З елементами було складніше. Без похибок українським спортсменам виступити не вдалося. В обидва дні змагань партнер припустився помилок на приземленні з потрійного тулупа. Решту елементів виконали на "відмінно". Судді ставили Волосожар і Морозову плюси, хоча іноді й скупилися.

У технічній оцінці нашим фігуристам удається переконувати суддів і складати конкуренцію іншим. Не витримують її ті, хто має боротися за лідерів своєї збірної поза ковзанкою. Адже від фігуристів залежать далеко не 100% успіху. Одначе протягом усього олімпійського циклу складалося враження, що в нас борються лише спортсмени. Допомагає їм хіба що тренер. Українців жодного разу так і не пустили на п"єдестал головних стартів. Зазвичай підводила найсуб"єктивніша оцінка — за компоненти. Судді чіплялися то до швидкості, то до презентації. Факт — найкращу спортивну пару за всю історію українського фігурного катання так і не пустили на п"єдестал. Десь здали нерви у фігуристів, але головне — Україна програла саме залаштункові ігри.

Виступ у Ванкувері, найімовірніше, став останнім для Станіслава Морозова у любительському спорті

Виступ у Ванкувері, найімовірніше, став останнім для Станіслава Морозова у любительському спорті. Як складеться доля Тетяни, з ким і за яку країну вона виступатиме, поки що невідомо.

Наша колишня співвітчизниця, уродженка Обухова на Київщині, Альона Савченко у парі з Робіном Шолкови принесла першу за 12 років олімпійську нагороду Німеччині з цього виду — "бронзову". Минулого разу їхній тренер Інго Штойєр у парі з Манді Вьотцель також виграв "бронзу". Щоправда, Альона з Робіном не могли повною мірою порадіти медалі. Бо їхнім головним завданням було "золото".


Результати Олімпіади. 15 лютого


Лижні перегони

10 км. Жінки

Вільний стиль

1. Ш. Калле (Швеція)

2. К. Шмігун (Естонія)

3. М. Бйорген (Норвегія)

... 9. В. Шевченко (Україна)

... 37. М. Анцибор (Україна)

... 46. К. Григоренко (Україна)

... 57. Л. Нестеренко (Україна)

15 км. Чоловіки.

Вільний стиль

1. Д. Колонья (Швейцарія)

2. П. Піллер (Італія)

3. Л. Бауер (Чехія)

...61. Р. Лейбюк (Україна)

...62. О. Пуцко (Україна)

Гірськолижний спорт

Швидкісний спурт

Чоловіки

1. Д. Дефаго (Швейцарія)

2. А. Свіндаль (Норвегія)

3. Б. Міллер (США)

Сноуборд

Борд-крос

Чоловіки

1. С. Вескотт (США)

2. М. Робертсон (Канада)

3. Т. Рамон (Франція)

Фігурне катання

Спортивні пари

1.Цін Пан/Цзян Тун (Китай)

2. Сюе Шень/Хунбо Чжао (Китай)

3. А. Савченко/Р. Шолкови (Німеччина)

... 8. Т. Волосожар/С. Морозов (Україна)

... 20. К. Костенко/Р. Талан (Україна)

Ковзанярський спорт

500 м. Чоловіки

1. Тай Бум Мо (Корея)

2. К. Нагашіма (Японія)

3. Й. Като (Японія)

Зараз ви читаєте новину «Шевченко посіла дев"яте місце у лижних перегонах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути