Ексклюзиви
середа, 31 жовтня 2012 06:00

Серена Вільямс залишається найсильнішою тенісисткою світу

Автор: фото: REUTERS
  Росіянка Марія Шарапова (праворуч) закінчила 2012 рік на другій позиції в рейтингу
Росіянка Марія Шарапова (праворуч) закінчила 2012 рік на другій позиції в рейтингу

Американська тенісистка 31-річна Серена Вільямс утретє у кар'єрі виграла підсумковий чемпіонат у Стамбулі, Туреччина. Призовий фонд — $4,9 млн. У змаганнях взяли участь восьмеро спортсменок, які набрали найбільше рейтингових очок протягом року.

У фіналі Вільямс протистояла росіянка Марія Шарапова. Американка виграла — 6:4 6:3.

Серена атакувала 40 разів, Шарапова — 13. Росіянка не змогла нав'язати свою улюблену тактику — обмін потужними ударами на задній лінії.

Вільямс закінчила цей рік третьою в рейтингу, Шарапова — другою. Першою ракеткою світу 2012-й закінчила білоруска Вікторія Азаренко, 23 роки.

Жіночий сезон закінчився. Відзначаємо його основні моменти.

Новий лідер

До 2012-го Вікторія Азаренко три роки закінчувала сезон у десятці найкращих. На початку білоруска перемогла на чемпіонаті Австралії. Після того виграла два турніри поспіль і стала лідером світового рейтингу. Спад, що настав у грі Азаренко на початку літа, не був катастрофічний. Наприкінці сезону вона дійшла до фіналу чемпіонату США. Потім узяла два титули. Для збереження першої сходинки було достатньо вийти у півфінал у Стамбулі. З чим дівчина Сергія Бубки-молодшого впоралася. За рік заробила понад $7 млн.

Нові елітні обличчя

Фантастичний злет італійки 25-річної Сари Еррані. Спортсменка без феноменальних фізичних даних, з неймовірною працездатністю та волею до перемоги за рік піднялася на 39 позицій і стала шостою ракеткою світу. Вона виграла три турніри на улюбленому ґрунті. На чемпіонаті Франції — головний ґрунтовий турнір — програла тільки у фіналі ідеальній тоді Марії Шараповій.

Великий крок уперед зробили полячка Агнешка Радванська та німкеня Анжелік Кербер, четверта і п'ята у рейтингу відповідно. Агнешка успішно продовжила вдалий для себе 2011-й та певний період була навіть другою у світі.

Кербер завдяки своєму атлетизму і рівним результатам — по два титули та фінали — здійснила потужний стрибок із четвертої десятки рейтингу в елітну п'ятірку.

Тіньовий лідер

Незважаючи на те що першою ракеткою світу є Азаренко, ніхто не сумнівається, що найкраща тенісистка світу зараз Серена Вільямс. Перша половина сезону складалася для неї погано. Серена вперше в житті вилетіла в першому колі чемпіонату Франції. Зате перемогла у Вімблдонському турнірі. Після нього Серена стабілізувала свою і без того потужну гру. Перемогла на Олімпіаді, чемпіонаті США та в Стамбулі. Від Азаренко американка відстає лише на 1000 очок. Повернути тенісний трон Серена може після виграшу чемпіонату Австралії-2013.

Розчарування

Лідери торішнього рейтингу данка Каролін Возняцкі та Петра Квітова з Чехії не втрималися на завойованих позиціях. Зараз вони посідають 11-те і 8-ме місця відповідно.

Українки

У цьому сезоні відбулася зміна поколінь. Остаточно втратили лідерські позиції сестри Бондаренко. Першою ракеткою України стала киянка 23-річна Леся Цуренко: найвище місце — 94-те, зараз 101-ше. Найбільшим її успіхом стала не гра на турнірах, а виступ за збірну. У матчі з італійками вона перемогла елітних Франческу Ск'явоне та Сару Еррані. У наступному сезоні прагнутиме закріпитися у топ-100.

Головна надія вітчизняного жіночого тенісу — харків'янка 19-річна Еліна Світоліна. За рік вона ввійшла в топ-150 рейтингу, вперше подолала кваліфікацію і зіграла в основній сітці турніру "Великого шолому", виграла декілька турнірів нижчої категорії. Наступного сезону має наблизитися до сотні, закріпитися на престижних змаганнях та перебудувати свою гру під дорослих суперниць.

Дуже перспективними є 19-річна Марина Заневська й Катерина Козлова, 18 років. Обидві входять у топ-200, але грають переважно на другорядних турнірах. У наступному сезоні пристосовуватимуться до вимог змагань елітної серії, гратимуть кваліфікацію на відкритому чемпіонаті Австралії.

Долгополов програв у фіналі

Український тенісист Олександр Долгополов, 23 роки, вийшов у фінал турніру серії ATP-500 у Валенсії. У вирішальному матчі програв п'ятій ракетці світу, іспанцю Давиду Ферреру — 1:6, 6:3, 4:6. За тиждень Долгополов заробив 300 очок та 155 тис. євро. Піднявся на 18-ту сходинку в рейтингу.

 

Зараз ви читаєте новину «Серена Вільямс залишається найсильнішою тенісисткою світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути