четвер, 29 січня 2009 18:13

"Серебреникова варто викликати до збірної"

Автор: фото: mag.football.ua
  Олег Ящук сім років тому перевіз батьків з Тернополя до Брюсселя
Олег Ящук сім років тому перевіз батьків з Тернополя до Брюсселя

Уродженець Тернопільщини 31-річний Олег Ящук 13-й рік живе в Бельгії, а 2003-го отримав бельгійське громадянство. Форвард "Серкль Брюґґе" без проблем розмовляє з кореспондентом "ГПУ" українською.

Два тижні тому Ящук забив два м"ячі у виїзному поєдинку проти найтитулованішого клубу Бельгії — брюссельського "Андерлехта", команди, за яку грав 10 років.

До матчу вам хтось говорив, що відзначитеся двома голами?

— Так, старша донька (у форварда їх дві. — "ГПУ) Аделін, їй вісім років. Запитав, як тато зіграє сьогодні. Усе нормально буде, каже дитина, виграєте, а ти заб"єш. Правда, кількість голів Аделін не уточнювала.

Після матчу вболівальники "Андерлехта" скандували ваше ім"я. Це стало несподіваним? Усе-таки, коли Луїш Фіґу перейшов із "Барселони" до "Реала" і вперше приїхав грати на "Ноу Камп" — арену "Барси", фанати в нього свинячою головою намагалися поцілити.

— Ну, ви не порівнюйте: принциповість стосунків "Андерлехта" та "Серкль Брюґґе" не така гостра як у "Барселони" з "Реалом". Моє прізвище фанати "Андерлехта" почали ще на розминці вигукувати, я і не здивувався. Але все одно не скажу, що поєдинок став найкращим у кар"єрі. Приємно, але сприймаю спокійно. 1995-го забив у Тернополі за місцеву "Ниву" єдиний у матчі гол київському "Динамо" — тоді в мене, юнака, була ейфорія.

У 1970–1980-х "Андерлехт" двічі брав Кубок кубків і Кубок УЄФА, а нині навіть другу кваліфікацію Ліги чемпіонів не зміг пройти. Чому?

— Так, програли білоруському БАТЕ. Заспокоїлися зарано, а взагалі в Бельгії очевидною була криза футбольних талантів. Людей рівня Пфаффа, Геретса, Шифо, Кулеманса, які посіли четверте місце на Мундіалі-86, нині немає. Єдина надія — виступ олімпійської збірної в Пекіні. Там посіли четверте місце. Якщо збережуть таланти, Бельгія може вийти на колишні позиції.

Ви за паспортом бельгієць. У потенційному матчі Бельгія — Україна за кого уболівали б?

— Що за питання — за Україну, звичайно. Я ж і сам грав — 1994-го став бронзовим призером юнацького чемпіонату Європи. Просто травми допікали, на виклик до національної команди вже і не сподівався, тому і взяв бельгійське громадянство. Тільки щоб легше вирішити побутові проблеми. Але про виступ за бельгійську збірну і не думав — я українець. І дружина-бельгійка не тиснула, вона абсолютно байдужа до футболу.

Недавно ви підписали чотирирічний контракт із "Серкль Брюґґе". Чим керувалися, зв"язуючи себе таким тривалим терміном угоди?

— У моєму віці тривалі контракти вигідні. Та і Сергій Серебреников підписав, а з ним в одній команді грати завжди приємно. До речі, хай Михайличенко (головний тренер національної команди України. — "ГПУ") вирішує, але я  Серебреникова до збірної обов"язково покликав би. Він здатний зіграти на позиції опорного півзахисника.

"Серкль Брюґґе" діє за схемою 4–3–3. Тобто тренер Глен де Бук сповідує атакувальний футбол?

— Від оборони ми точно не граємо, але торік робили більш явний крен в атаці. Нині гра стала збалансованішою. Наприклад, я дію на позиції лівого форварда, але не думайте, що тільки і проводжу час на чужій половині поля. До своїх воріт також повертаюся. Зараз ми ідемо п"ятими в чемпіонаті, а взагалі максимальне завдання — потрапити в призери. І Кубок Бельгії здобути чи хоча б до фіналу дійти.

Економічна криза сильно на житті бельгійців позначилася?

— Так, зросли ціни. Як на продукти, точно не скажу, дружину треба запитати, а от на пальне — точно. Ціни на нерухомість у Києві падають? Ну, не знаю, в Брюсселі однокімнатна квартира 90 тисяч євро в середньому як до кризи коштувала, так і під час неї.

Зараз ви читаєте новину «"Серебреникова варто викликати до збірної"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути