четвер, 25 жовтня 2007 18:21

"Шахтар" програє, бо не вміє оборонятися

Автор: фото: REUTERS/Alessandro Garofalo
  Кларенс Зеєдорф (№10) забив два м’ячі у ворота ”Шахтаря”
Кларенс Зеєдорф (№10) забив два м’ячі у ворота ”Шахтаря”

Цього тижня обидві українські команди програли матчі в Лізі чемпіонів. "Динамо" й "Шахтар" виявилися слабшими за англійський "Манчестер Юнайтед" та італійський "Мілан".

Гірники проводили свій матч в Італії. До Мілана віце-чемпіон України прибув лідером групи. Турнірна ситуація давала українцям право на поразку, адже у другому колі Ліги чемпіонів два з трьох матчів "Шахтар" проведе вдома.

Наставник гірників Мірча Луческу у стартовому складі команди звично випустив тільки одного опорного півзахисника — Маріуша Левандовського. Усі інші півоборонці — Фернандінью, Ілсінью, Жадсон — першочергово були спрямовані на атаку, допомагаючи форвардам Брандау та Лукареллі. У центрі оборони вийшла пара Чигринський—Кучер.

— Проблема "Шахтаря" в тому, що він не вміє оборонятися, — каже "ГПУ" заслужений тренер України Анатолій Заяєв, 75 років. — Луческу грає в лінію, без вільного захисника. Так роблять у Європі, й ми віддаємо данину моді. Але в європейських командах крайні захисники страхують центральних, якщо ті провалюються. А у гірників лівого оборонця (Раца. — "ГПУ") самого треба страхувати. До атак він долучається, та ефективності це не приносить. Чигринський гру почав непогано. Узагалі це оборонець, з пасом. Однак він грає з фолом, без випередження, тобто не читає гри. Тому і тренер збірної Блохін ставиться до Дмитра з недовірою.

"Шахтар" у Мілані швидко пропустив м"ячі. Хто винен?

— Воротар. П"ятову треба було грати на виході, але наші голкіпери, крім Шуста, чомусь бояться залишати лінію воріт. Кучер не втримав Джилардіно, і його замінили на Хюбшманна. З одного боку, правильно. З другого — ви бачили, як над чехом знущався Кака. Цей бразилець — феномен. Та я ще не бачив, аби він так комусь утер носа, як Хюбшманнові, та й захисній лінії "Шахтаря" взагалі.

П"ятову требу було грати на виході

Коли рахунок став 2:1, як треба було діяти "Шахтареві"?

— Правду кажучи, навіть гол Лукареллі не відродив у мене надії на позитивний результат. У нього я вірив до матчу, прогнозуючи перемогу "Шахтаря" — 2:1. Але сам поєдинок показав: "Мілан" не дасть зіграти гірникам у атакувальний футбол. Три півзахисники італійського клубу — Пірло, Ґаттузо та Амброзіні — "перекусять" суперника в центрі поля і зможуть виправити провали міланських крайніх захисників. А проблеми Луческу — в заявці. Там надто багато "атакерів", а гравців руйнівного плану немає. Румунський тренер виявився заручником однобічної селекції. Вона прийнятна для чемпіонату України, коли донеччанам треба ламати захист суперника. Однак у Європі це не проходить. "Мілан" і не поворушився на гол Лукареллі. Знав: щільного захисту суперник не організує. А що може бути кращим для Кака, ніж вільний простір?

Як треба грати "Шахтареві" через два тижні в Донецьку?

— Одна з найголовніших проблем "Мілана" — в атакувальній лінії. Навіть якщо в Донецьку на поле вийде Рональдо, ще невідомо, в якій він буде формі після травми. Якщо "Шахтар" закриє італійців на їхній половині поля, "відріже" суперникові зв"язок між середньою лінією та атакою — шанси на успіх з"являться.

Київське "Динамо" встановило антирекорд групового етапу Ліги чемпіонів. Вівторкова поразка від "МЮ" стала для киян 37-ю на цій стадії турніру. Більше не програвав ніхто: турецький "Галатасарай" має 36 поразок, португальський "Порту", нідерландський ПСВ та норвезький "Русенборґ" — по 36.

— Проблема "Динамо" — у тренерах, — вважає колишній динамівець Віктор Леоненко, 38 років. — Нинішній — Сабо — не може професійно виконувати своїх обов"язків, займається свавіллям. Команда грає без думки й тактики. Сабо розповідає про атакувальний футбол, але скільки забиває "Динамо" і скільки забивають динамівцям? "Манчестер" у Києві зіграв як хотів, не напружуючись. Суркісові треба змінювати людей у структурі клубу. Тренер-легіонер не потрібен. Вистачить того, що на полі іноземців, які думають тільки про гроші, в "Динамо" достатньо. Цю банду треба розігнати. Поставити Блохіна — людину з характером, який не дасть собою керувати.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" програє, бо не вміє оборонятися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути