четвер, 10 березня 2011 06:00

"Шахтар" вийшов у чвертьфінал Ліги чемпіонів

Автор: фото: Ірина КОЗЮПА
  Техніка прибирає сніг 7 березня на території стадіону ”Донбас Арена” в Донецьку. До матчу між ”Шахтарем” та ”Ромою” — трохи більше доби. Того дня у місті випало багато снігу. Але поле, зі слів тренера ”Шахтаря” Мірча Луческу, було у прекрасному стані. Зав
Техніка прибирає сніг 7 березня на території стадіону ”Донбас Арена” в Донецьку. До матчу між ”Шахтарем” та ”Ромою” — трохи більше доби. Того дня у місті випало багато снігу. Але поле, зі слів тренера ”Шахтаря” Мірча Луческу, було у прекрасному стані. Зав

Донецький "Шахтар" уперше в своїй історії зіграє у чвертьфіналі Ліги чемпіонів. У вівторок гірники на "Донбас Арені" перемогли римську "Рому" — 3:0. Голи забивали Томаш Гюбшман у першому таймі та Вілліан з Едуардо у другому. Зустріч команд у Римі також завершилася перемогою донеччан — 3:2.

— Продам квиток на матч за 70 гривень. Скільки вам треба? — запитує один із спекулянтів біля кас "Донбас Арени". Номінальна їхня вартість 90 грн. У день поєдинку біля кас з'являються таблички "У продажі є квитки на матч за 90–100 грн".

Знайти вільні місця 8 березня в донецьких готелях майже неможливо.

— На день матчу росіяни забронювали все ще у грудні, — кажуть в одному з них.

Деякі готелі піднімають оплату. Номер, що зазвичай коштує 580 грн, у день матчу дорожчає на 110 грн.

— Це ж Ліга чемпіонів,— пояснюють стрибок цін.

— Холодно, тому найбільше купують шарфики, шапки й кепки, — каже Юля, касир клубного магазину "Шахтаря".

Спеціально до матчу з "Ромою" продають шарфики з назвами обох команд за 70 грн.

За день до гри двоє фанів італійців виходять із магазину з великими пакунками. Фотографуються біля великого гранітного м'яча.

— Нам дуже сподобався стадіон і фан-шоп. "Рома" переможе з рахунком 2:0 і пройде в наступний етап Ліги чемпіонів, — каже Джанкарло. — Не знаю, чи приїде на гру президент клубу Розелла Сенсі. У неї маленька донька. Її мати Марія вирушає з командою на всі виїзди. Сеньйора Розелла хороший президент. Взагалі під керівництвом родини Сенсі команда добре виступає.

— Розелла на гру не приїде, — додає Марія Сенсі. Говоримо під час відкритого тренування "Роми". — Я люблю подорожувати, буваю на всіх виїзних матчах команди, але я тут як простий уболівальник, а не офіційна особа. Хто переможе? Тільки поле дасть відповідь на це запитання. Хто мій улюблений гравець "Роми"? Я люблю футболку клубу, прізвища на спині не мають значення.

Під час тренування капітан команди Франческо Тотті стає на ворота й відбиває удари голкіпера Доні. Бразильський воротар влучає в поперечину.

Після тренування футболісти "Роми" під скандування вболівальників по одному йдуть з поля. Декотрі підходять до фанів і кидають їм свої шапки. Аргентинець Ніколас Бурдіссо роздає автографи і фотографується.

— Це моє найкраще 8 березня, — каже хлопець у шарфику "Роми". Підтримати команду з'їхалися російські та українські вболівальники.

У день матчу 16-річний Ігор кілька годин чекає на "Рому" під готелем "Донбас Палас".

— Вболіваю за "Шахтар" усе життя. Щоб пройти далі, нас влаштує навіть мінімальна поразка. Думаю, зіграємо внічию. Чекаю на Тотті. Хочу зробити з ним фото.

О восьмій вечора з готелю виходить Марія Сенсі. Італійці радісно її вітають, вона махає їм у відповідь рукою.

Футболісти заходять в автобус майже всією командою. Гравців зустрічають плакатом "0:2 Рercha no?" — італійською "Чому б і ні?".

На 51-тисячній "Донбас Арені" заповнені 46 543 місця. На гру акредитувалися 175 журналістів.

— Це абсолютний рекорд для стадіону, але не для Донецька, — каже керівник прес-служби "Шахтаря" Руслан Мармазов. — На матч проти "Барселони", що проходив на "Олімпійському", акредитувалися десь 190 журналістів. Ложа преси не могла всіх умістити, тому довелося розсаджувати на трибуни. Зараз із цим проблем нема.

55 журналістів із 175 представляють іноземні видання й телеканали Італії, Бразилії, Румунії, Хорватії, Грузії, Туреччини та Росії.

На розминці гравці "Шахтаря" обнімаються. Перед виходом команд на поле трибуни стоячи співають гімн команди, тримаючи в руках шарфики. Стадіон стає повністю оранжевий. Один із італійських журналістів не втримується і показує великий палець. На трибунах видно прапори України та Румунії.

"Рома" грає без свого капітана Франческо Тотті. Футболіст майже весь другий тайм розминатиметься, але на поле так і не вийде. З капітанською пов'язкою команду виводить Даніеле де Россі.

"Шахтар" грає за схемою 1-4-2-3-1. Роль опорних півзахисників виконують Томаш Гюбшман та Генріх Мхітарян.

На 18-й хв."гірники" відкривають рахунок у матчі після розіграшу кутового. Гюбшман п'ятою переправляє м'яч у дальній нижній кут.

Через 10 хв. Мхітарян збиває Марко Боррієлло. Головний арбітр матчу англієць Говард Вебб призначає пенальті у ворота "Шахтаря". Андрій П'ятов тягне удар італійця.

На 38-й хв. зустрічі частина прожекторів на стадіоні гаснуть. Говард Вебб призупиняє гру на 3 хв., потім знову її відновлює.

— Не знаю, що сталося, якась диверсія, — сміється Рінат Ахметов, президент "Шахтаря". — Я сам почав хвилюватися. Вже отримав багато дзвінків. Першим привітав президент України Віктор Янукович. У чвертьфіналі хочу бачити тих, хто зможе пройти. Ставлю перед командою завдання вийти у півфінал Ліги чемпіонів.

Наприкінці першого тайму "Рома" залишається в меншості. Другу жовту картку отримує Філіпп Мексес.

У другому таймі "гірники" знову забивають гол після розіграшу кутового. Цього разу відзначається бразилець Вілліан.

На 60-й хв. Луческу знімає з гри Дуґласа Косту і випускає Едуардо. Коста одразу прямує в роздягальню, не вітаючись із тренером.

За 3 хв. до кінця матчу хорватський бразилець забиває третій гол.

Після одного з епізодів футболісти починають з'ясовувати стосунки. Найактивніше поводяться Срна, Боррієлло і де Россі. Піднімається майже вся лавка запасних "Роми". Конфлікт вдається владнати, а фінальний свисток фіксує перемогу "Шахтаря" за сумою двох матчів із рахунком 6:2.

Жеребкування чвертьфіналу Ліги чемпіонів пройде 18 березня.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" вийшов у чвертьфінал Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути