середа, 16 липня 2008 15:55

"Шахтар" виграв у "Динамо" по пенальті

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Динамівець Артем Мілевський (№25) завдає влучного удару по воротах ”Шахтаря” і відкриває рахунок у матчі. Марно перешкодити йому намагається Дмитро Чигринський
Динамівець Артем Мілевський (№25) завдає влучного удару по воротах ”Шахтаря” і відкриває рахунок у матчі. Марно перешкодити йому намагається Дмитро Чигринський

Донецький "Шахтар" удруге завоював Суперкубок України. У вівторок найкраща команда минулого сезону перемогла київське "Динамо". Основний час поєдинку закінчився внічию — 1:1. У серії пенальті помилився динамівський захисник Папе Діакате — його удар із 11-метрової позначки відбив голкіпер гірників Рустам Худжамов.

Нинішній сезон став п"ятим, у якому розігрувався вітчизняний Суперкубок. Раніше матчі за цей трофей проходили в Одесі, а цього року вперше в Полтаві. У 300-тисячному місті також зібралися власники вищолігових клубів. Місяць тому вони створили прем"єр-лігу, а в Полтаві мали обрати президента організації. Проте зробити це не вдалося — упродовж наступних трьох місяців виконувачем обов"язків президента прем"єр-ліги буде власник футбольного клубу "Харків" Віталій Данилов.

У день матчу рух у центральній частині Полтави перекрито з десятої ранку.

— Не пригадую такого тут ніколи, — розповідає таксист, який везе нас із готелю до стадіону. — Раніше завжди можна було спокійно проїхати. Правда, усе частіше у центрі по робочих днях виникають пробки. На вихідних легше.

Квитки на футбол коштують від 30 до 120 грн. Їх практично немає у вільному продажу. Активні спекулянти: пропонують купити стогривневі білети за 400 грн.

Уболівальників "Шахтаря" на стадіоні більше — вони займають п"ять секторів за східними воротами. Динамівські шанувальники бронюють чотири трибуни за протилежними.

За півгодини до початку арена заповнюється. Лунає гімн "Шахтаря", потім "Динамо". Власник гірників Рінат Ахметов, 41 рік, сидить у віп-ложі поруч із президентом "Металіста" Олександром Ярославським. Із протилежного боку — керманич "Динамо" Ігор Суркіс із братом Григорієм, головою національної футбольної федерації, та власником "Дніпра" Ігорем Коломойським.

Президента професійної футбольної ліги Равіля Сафіулліна на стадіон спочатку не пускають. Він показує квиток у віп-сектор охоронцеві, і той просить Сафіулліна спуститися нижче — до входу у  віп-ложу. Президент ПФЛ піднімається, каже "привет" Ахметову і цілується з ним. Але сидить трохи далі.

Підходить тренерський штаб збірної України на чолі з Олексієм Михайличенком. Їх місця серед уболівальників, ближче до воріт, які у першому таймі захищає Рустам Худжамов. Поруч — наставник "Металіста" Мирон Маркевич, 47 років.

— Луческу дещо здивував зі стартовим складом, — каже Маркевич "ГПУ". — Випустив одного форварда. Із іншого боку зрозуміло — румунський фахівець понад усе хоче виграти середину поля, тому і поставив одразу двох опорних. У "Динамо" основа майже без сюрпризів. Тільки пара форвардів — Мілевський-Шацьких — не надто швидкісна.

Динамівці забивають м"яч на початку зустрічі.

— Успіх логічний, — стверджує наставник "Металіста". — Кияни краще працюють із м"ячем і звільняються від нього. Проходять "стіночки", є зони для продовження атаки.

"Динамівський дух? Запитайте у Ващука"

Нове табло на стадіоні показує повтори найцікавіших фрагментів гри. Помиляється, даючи інформацію про день народження головного тренера "Динамо" Юрія Сьоміна — 11 травня 1977-го. Насправді він народився на 30 років раніше.

— "Шахтар" не надто виразно діє в атаці, — коментує Маркевич подальший хід матчу. — Загубився Фернандіньйо, не йде комбінаційна гра, а довгі передачі знімає Діакате, який впевнено діє на другому поверсі. Працюють і динамівські фланги завдяки Бетао та Несмачному. Тільки Шовковський дещо нервує.

Ближче до кінця тайму "Шахтар" починає тиснути. Селезньов втрачає момент, але згодом Чигринський зрівнює рахунок.

— Або "Динамо" втомилося, або гірники додали — у "Шахтаря" величезні ресурси в індивідуальній майстерності. Показово, якщо у класної команди гра і не зовсім клеїться, вона може використати стандартну ситуацію.

У перерві Ігор Суркіс підходить до Ахметова і починає щось йому говорити. Власник "Шахтаря" мовчки слухає хвилин п"ять, а потім не менш емоційно відповідає. Уболівальники гірників тим часом розгортають банер "Динамівський дух? Запитайте у Ващука".

Другий тайм "Шахтар" проводить у звичній атакувальній манері, а "Динамо" грає від оборони. Проте забити командам не вдається.

— Після перерви пішла гра нервів, тому суперники не реалізували по моменту, — підсумовує Маркевич. — Цікавих ходів стало менше, але все внутрішнє напруження постійно залишалося на рівні.

Коли Брандау реалізовує останній пенальті, Ярославський першим вітає Ахметова, потім Григорій Суркіс. Ігор Суркіс також тисне переможцеві руку і дивиться на поле, витираючи піт із чола.

— Футболісти мені облили костюм шампанським після нагородження, — іронічно жаліється власник "Шахтаря" після матчу. — Тепер вирахую його вартість з преміальних. А якщо серйозно, готовий після кожної такої перемоги змінювати костюм. Обидві команди непогано грали. Але, на мою думку, ми у другому таймі діяли потужніше. Чи вгадав з придбанням Худжамова? Я не вгадую, а беру людей, які можуть посилити команду. Вважаю, вона вже укомплектована, і влітку ми купуватимемо нових гравців тільки за надзвичайних обставин.

Хвалить організаторів і місцеву футбольну команду.

— Нехай на честь "Ворскли" на цьому стадіоні лунатиме гімн Ліги чемпіонів. Правда, при цьому не хочу, щоб на моєму стадіоні була музика Кубка УЄФА.

До Ахметова підходить уболівальник.

— А де Віктор Федорович (Янукович. — "ГПУ")? — цікавиться.

Той стенає плечима:

— Не знаю. У нього запитайте.



Суперкубок України з футболу-2008


"Шахтар" (Донецьк) — "Динамо" (Київ) — 1:1 (1:1). Пен. — 5:3.

15 липня. Полтава. Стадіон "Ворскла" ім. Олексія Бутовського. 28 000 глядачів (розрахований на 28 000). 25 градусів.

Суддя: В. Штарк (Німеччина).

"Шахтар": Худжамов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Дуляй, Гюбшманн, Ілсіньйо (Жадсон, 71), Вілліан (Брандау, 46), Фернандіньйо, Селезньов (Гладкий, 71). Тренер: Мірча Луческу (Румунія).

"Динамо": Шовковський, Бетао, Діакате, Михалик, Несмачний, Юссуф, Вукоєвич, Гіоане (Алієв, 62), Нінкович, Шацьких, Мілевський (Ярмоленко, 71). Тренер: Юрій Сьомін (Росія).

Голи: Мілевський (6), Чигринський (38).

Пенальті: Фернандіньйо — 1:0, Ярмоленко — 1:1, Рац — 2:1, Діакате — 2:1, Чигринський — 3:1, Алієв — 3:2, Срна — 4:2, Нінкович — 4:3, Брандау — 5:3.

Попередження: Гіоане (17), Фернандіньйо (85).

Усі переможці Суперкубка України:

2004, 2006, 2007 — "Динамо"

2005, 2008 — "Шахтар"

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" виграв у "Динамо" по пенальті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути