четвер, 22 листопада 2012 05:00

"Шахтар" порушив правила "чесної гри"

— Степаненку на полі потрібен перекладач, — каже 51-річний Олег Федорчук, колишній головний тренер сімферопольської "Таврії". — Враження, що Тарас не розуміє, якою мовою розмовляють у команді.

У вівторок донецький "Шахтар" переміг на виїзді данський "Норшелланд" — 5:2. Три очки, разом з перемогою італійського "Ювентуса" над англійським "Челсі" — 3:0, забезпечили чемпіону України місце у плей-оф Ліги чемпіонів. 5 грудня "гірники" приймуть "Ювентус". Тоді з'ясують, на якому місці фінішують донеччани — першому чи другому. Щоб утримати лідерство, команді Ахметова достатньо не програти чемпіону Італії.

Скандальний епізод у матчі "Норшелланд" — "Шахтар" трапився на 25-й хвилині за рахунку 1:0 на користь господарів. Суддя розіграв спірний м'яч, та Вілліан мав віддати його суперникові за правилами "чесної гри". Це бразилець і зробив.

Але його співвітчизник Луїс Адріано підхопив м'яч, обіграв суперників і воротаря, які не чинили супротиву, та зрівняв рахунок. Після цього футболісти "Шахтаря" начебто одразу домовилися пропустити. Данці розіграли м'яч із центру поля, обійшли двох "гірників", але третій — Тарас Степаненко — вступив у боротьбу і перервав атаку суперника.

— Це був скандал, — вважає головний тренер суперника Каспер Юльманн. — Гравець сам робить свій вибір. Адріано вирішив так вчинити. Але те, що було після цього — такого ми не бачили. Футболісти футболістами, однак тренери мають поважати існуючі правила. Якби це було з моїми гравцями, я дозволив би суперникові забити гол. Вважаю, треба було дати червону картку Адріано. Він забив три м'ячі та ще й насміхався над нами. УЄФА, на мою думку, повинна покарати "Шахтар" за цей вчинок.

УЄФА поки що ніяк не відреагувала на епізод з Адріано. Найімовірніше, результат матчу затвердять, а до "Шахтаря" чи Луїса Адріано не застосують санкцій. Після поєдинку головний тренер донеччан Мірча Луческу вибачився за поведінку свого футболіста.

Потенціал "Шахтаря" вищий за можливості чемпіона Данії.

Тому перемога в Копенгагені цілком очікувана. Проте поєдинок показав, чемпіон України переживає спад у грі. Насамперед, це стосується дій в обороні. У другому матчі поспіль помиляються центральні захисники та лівий Разван Рац. Добре, що на звично високому рівні діє лідер півзахисту Фернандіньйо, а Вілліан у будь-який момент спроможний сильно зіграти індивідуально.

Запас міцності, створений "Шахтарем" у першій частині сезону, дає право на помилки — команда лідирує у чемпіонаті України та в групі Ліги чемпіонів. На відміну від англійського "Челсі". Втрата лідерства у тамтешній прем'єр-лізі і мінімальні шанси на плей-оф Ліги чемпіонів зумовили відставку тренера, який виграв останню Лігу. Вчора власник лондонського клубу Роман Абрамович звільнив Роберто Ді Маттео.

Футбол. Ліга Європи 2012/13. Груповий турнір

Група "F"

5-й тур

ПСВ (Ейндховен, Нідерланди) — "Дніпро" (Дніпропетровськ, Україна).

22 листопада. 22.05. Ейндховен. Стадіон "Філліпс", розрахований на 35 тис. глядачів.

Суддя: Карло Клос Гомес (Іспанія).

ТБ: "2+2".

Шанси команд: перемога ПСВ — 30%, нічия — 40%, перемога "Дніпра" — 30%.

АІК (Стокгольм, Швеція) — "Наполі" (Неаполь, Італія).

6-й тур, 6 грудня, четвер

"Дніпро" — АІК

"Наполі" — ПСВ

Група "K"

"Металіст" (Харків, Україна) — "Баєр" (Леверкузен, Німеччина).

22 листопада. 20.00. Харків. Стадіон "Металіст", розрахований на 40 003 глядача.

Суддя: Крістіан Балаж (Румунія).

ТБ: "Футбол".

Шанси команд: перемога "Металіст" — 20%, нічия — 60%, перемога "Баєра" — 20%.

"Русенборг" (Тронхейм, Норвегія) — "Рапід" (Відень, Австрія).

6-й тур, 6 грудня, четвер

"Рапід" — "Металіст"

"Баєр" — "Русенборг"

 

Венґер запропонував переграти матч

1999 року лондонський "Арсенал" у поєдинку Кубка ліги виграв у "Шеффілд Юнайтед" — 2:1. Після матчу головний тренер "канонірів" Арсен Венґер запропонував перегравання. Причина — вирішальний гол його футболісти забили з порушенням правил "Чесної гри". Англійська асоціація дала згоду на повторний матч. "Арсенал" знову виграв — 2:1.

 

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" порушив правила "чесної гри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути